home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Vajdasági körúton a magyarországi Bencés Diákszövetség
Tóth Lívia
2021.07.22.
LXXVI. évf. 29. szám
Vajdasági körúton a magyarországi Bencés Diákszövetség

Több évtizede egy híres bencés tanár, Jáki Teodóz (1929—2013) atya, szerzetespap, zenetanár, kántor, népdalgyűjtő megalapította a Bencés Diákszövetséget. Olyan embereket hívott össze, akik Pannonhalmán vagy Győrben tanultak a bencéseknél. Hála istennek sokan vannak, mérnökök lettek, orvosok, politikusok. A Bencés Diákszövetségnek élete során Jáki Teodóz volt a lelki vezetője, őt követte Bíró László püspök, aki viszont Paskó Csaba lelkipásztort, karnagyot, zenetanárt kérte fel a nemes munka folytatására, és évek óta ő ennek a közösségnek a lelki vezetője.

A tevékenységeik közé tartozik, hogy minden évben szerveznek egy Nagy-Magyarország-körutat. 2015-ben már jártak Vajdaságban, de most ismét ellátogattak erre a vidékre. Paskó Csaba ajánlására Csókát is útba ejtették, hogy ismerkedhessenek az ottani magyarság történelmével, mindennapjaival. A csoportot Hajdú Sándor csókai plébános és Kormányos László tartományi sport- és ifjúsági segédtitkár fogadta. Elsőként a csókai Szentháromság katolikus templomot tekintették meg — Csóka és a templom történetéről tartott tartalmas előadást Csonti István Plakett díjas helytörténész. A program folytatásában a helybeli Léderer-kastélyt mutatta be a vendégeknek Zombori Csaba tanár. Hogy egy kicsit felfrissüljenek az utazók, betértek a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházába, és a hűvös falak között hangos énekszó fogadta őket.

— Nagy öröm számunkra, hogy az anyaországból érkező látogatók minket is megtiszteltek jelenlétükkel. Hűs vízzel, finom csókai borral, pirospaprikás, lilahagyma-karikás zsíros kenyérrel kínáltuk a vendégeinket. Elmondtam nekik az egyesületünk rövid történetét és azt, hogyan lett a „mórásoknak” saját székházuk. Mesélhettem volna a problémáinkról is, de úgy gondoltam, inkább megerősítő gondolatokkal biztatok mindenkit, hogy érdemes kiállni saját magunkért, közösen a minket támogató magyar politikummal, mely esetünkben a Vajdasági Magyar Szövetség, mert a közösség erejében rejlik az igazi erő.

A kellemes együttlét alatt a Csalogány asszonykórus a legújabb népdalcsokrával lepte meg a jelenlévőket, és elénekelte az Isten áldja meg a magyart című dalt is, mely sokak szemébe csalt könnyeket. Egy órácskára találkozott Vajdaság, Magyarország és Felvidék. Megöleltük egymást, és elbúcsúztunk a viszontlátás reményében — nyilatkozta Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnök asszonya, majd azt is elmondta, hogy a vendégeket az egyesület nemrégiben kiadott Titkos fényű csillag támad című CD-jével ajándékozták meg. Arra kérték a látogatókat, hogy vigyék a csókaiak jó hírét, és hozza vissza őket a szeretet meg a kíváncsiság, hogy a következő alkalommal folytatódhasson az ismerkedés, és még inkább megerősítsék egymást nemcsak a megmaradás, hanem a szülőföldön maradás fontosságában is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..