home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vajdasági fotósok a díjazottak között
(Tha)
2016.09.20.
LXXI. évf. 37. szám
Vajdasági fotósok a díjazottak között

Brassaï 2015 elnevezéssel hirdetett nemzetközi sajtófotó-pályázatot a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete. Az öt kategóriában — hír- és eseményfotó, fotóriport, portré, szociofotó és dokumentarista fotó, valamint sportfotó — megjelentetett kiírásra 35 pályázó több mint ezer fényképet küldött el.


Kiállításmegnyitó

A munkák Románia és Magyarország mellett Kárpátaljáról, Felvidékről és Vajdaságból érkeztek. A megmozdulás célja, hogy népszerűsítse a sajtófotográfiát, és felmutassa a benne rejlő szakmai teljesítmény lehetőségét.

A legjobb 105 felvételt amellett, hogy bekerülnek az eseményhez kapcsolódó katalógusba, vándorkiállításokon láthatják az érdeklődők. Az anyag előbemutatója Nagyváradon volt a HolnapFeszt keretében, majd a nagykárolyi Károlyi-kastély lovagterme következett, ahol a díjátadót is megtartották. 


Molnár Edvárd átveszi a különdíjat Tóth Károlytól, a MÚOSZ elnökétől

Hír- és eseményfotó kategóriában két vajdasági fotóriportert is jutalmaztak. Molnár Edvárd, a Magyar Szó szabadkai szerkesztőségének fotósa és az MTI vajdasági munkatársa első díjat érdemelt ki, és megkapta a Magyar Újságírók Országos Szövetségének különdíját is. Ótos András, a Magyar Szó újvidéki szerkesztőségének fotóriportere harmadik helyezést ért el.


Molnár Edvárd

Brassaï — eredeti nevén Halász Gyula — magyar születésű francia fotóművész, festő, író, filmművész volt. Az örmény anyától és magyar apától származó művész 1899. szeptember 9-én született Brassóban. 1918 és 1922 között megszakításokkal képzőművészeti főiskolai tanulmányokat folytatott Budapesten, illetve Berlinben. Diplomájának megszerzése után huszonöt évesen Párizsba ment szerencsét próbálni.

Párizsban abból élt, hogy magyar nyelvű cikkeket küldött az elcsatolt szlovák, román és jugoszláv területek magyar lapjainak. Újságíró volt, karikaturista, sőt az 1924. évi párizsi olimpiáról sporttudósításokat is küldött. Magyar, francia és német újságoknak írt, cikkeit rajzaival, karikatúráival illusztrálta, 1929-től fotózott is.


Kiállítás

1932 végén már Brassaï név alatt jelent meg a Paris de Nuit (Az éjszakai Párizs) című albuma. Az alig két éve fényképező szerző a kötet nyomán hamarosan világhírűvé vált.

1976-ban a becsületrenddel, 1978-ban a Fényképezés Nemzeti Nagydíjával tüntették ki. Párizs szeme — ahogy barátja, Henry Miller amerikai író nevezte — 1984. július 8-án halt meg a Riviérán, s a Montparnasse temetőben nyugszik.

A Brassaï 2015 pályázat legjobb alkotásaiból összeállított vándorkiállítás a tervek szerint a következő hónapokban eljut Kolozsvárra, Temesvárra, Marosvásárhelyre, Csíkszeredába.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..