home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Vajdasági előadók Tusványoson
Fehér Márta
2023.07.19.
LXXVIII. évf. 29. szám
Vajdasági előadók Tusványoson

Magyar közösségek a népszámlálási adatok tükrében, Kárpát-medencei Lovasprogram, gazdaságfejlesztési tapasztalatok a régióban — ezekről a vajdasági vonatkozású témákról is szó volt a Tusványos 32 második napján.

Kárpát-medencei Lovasprogramot hirdetett meg a tusnádfürdői 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikai államtitkára. A program célja az anyaország határain kívül lovas tevékenységet folytató egyesületek támogatása. A nyílt pályázati felhívások előkészítése folyamatban van, hamarosan meghirdetik őket, a tervek szerint szeptember végéig elbírálják, a támogatási lehetőségek a 2023. évre és a 2024. év első felére vonatkoznak majd. A szakmai testület vajdasági tagja Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója.

A 2022. évi népszámlálási adatok alapján Szerbiában 184 442 fő vallotta magát magyarnak, ebből Vajdaságban 182 321 fő él, vagyis az előző, 2011. évi népszámlálási adatokhoz képest 68 815 fővel csökkent a vajdasági magyarság lélekszáma — hangzott el a Szórványok a népszámlálás tükrében elnevezésű panelbeszélgetésen, melyen a vajdasági mellett az erdélyi és a felvidéki magyar közösség lélekszámának alakulásáról is hallani lehetett. Varga Diósi Viola, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szakreferense elmondta, a VM4K kutatási részlege egy gyorselemzést végzett, mely a vajdasági magyar kulturális stratégia elkészítési folyamatában nyújtott nagy segítséget. Az előadók hangsúlyozták, a fogyatkozó közösségekben egyre inkább felértékelődik a helyi közösségek szerepe. 

Az Innováció és együttműködés a nemzetpolitikában című beszélgetésen Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány elnöke vett részt Vajdaságból. Egy vállalkozás esetében ahhoz, hogy jól tudjon működni, három dolognak kell teljesülnie: a vállalkozásnak legyen anyagi tőkéje, szakmai tudása és kapcsolati tőkéje. Az anyaországi támogatással megvalósuló gazdaságfejlesztés mindhármat biztosította az érintett régióknak — hangsúlyozták a felkért előadók.

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..