home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Vajdasági diákok a budapesti Versünnep Fesztiválon
Tóth Lívia
2015.07.06.
LXX. évf. 26. szám
Vajdasági diákok a budapesti Versünnep Fesztiválon

Az idén tízéves Versünnep Fesztiválon kezdetben csak színművészek és előadóművészek vehettek részt, de két évvel ezelőtt lehetővé tették, hogy a nagyszabású rendezvénysorozathoz civil közösségek, a Kárpát-medencei iskolák és művelődési egyesületek versmondói is csatlakozzanak.

A jubileumi eseményt több rangos évforduló jegyében szervezték meg: 2015-ben ünnepeljük József Attila születésének 110., Márai Sándor születésének 115. évfordulóját, illetve 225 éves a magyar nyelvű színjátszás.


Kolti Helga a Versünnep Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dupák Fanni a díjátadón

A szabadkai Népkörben megtartott vajdasági döntőn heten kaptak lehetőséget, hogy június 20-án Budapesten, a Játékszínben bemutatkozzanak a Versünnep Fesztivál diákseregszemléjén: Radakov Amina (Szabadka), Barát Dániel (Kispiac), Horváth Kamilla (Csantavér), Bodor Sára (Topolya), Némedi Emese (Szabadka), valamint Dupák Fanni és Marx Éva, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportjának tagjai. A többi versenyző Erdélyből és Magyarországról érkezett. A program kezdetén a jelenlévők Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar koncertjét élvezhették, később irodalmi kvízen vehettek részt, a Versfotelben pedig fejhallgatók segítségével a Magyar Rádió archívumának féltett kincseiben merülhettek el.

A 10. Versünnep Fesztivál fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt. Az utóbbi nevében Csapó György osztályvezető köszöntötte az egybegyűlteket.

A fellépők teljesítményét Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány kuratóriumának elnöke, Sződy Szilárd rendező, dramaturg, Juhász Róza színművész és Varga Sándor András, a Fortis Hungarorum Egyesület elnöke értékelte.


Némedi Emese balladát mond (NAGY Lea Mónika felvételei)

A vajdaságiak közül Némedi Emese a jövő évi költészet napi rendezvényen adhat elő egy verset a budapesti Nemzeti Színházban, Dupák Fanni pedig a Versünnep Alapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon jóvoltából július végén egy erdélyi irodalmi táborban vehet részt, ahol közismert színészek és költők vezetésével mélyítheti el tudását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..