home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Vajdasági diák rendkívüli eredménye
SZABÓ Magda matematikatanár
2010.04.28.
LXV. évf. 17. szám

Bíró Dominik szabadkai nyolcadikos diák abszolút első lett a nemzetközi Zrínyi Ilona MatematikaversenyenÁprilis 2-án Székesfehérváron tartották meg a nemzetközi matematikaverseny döntője, melyen a különböző régiók és országok legjobb versenyzői mérték össze tudásukat és egyúttal gyorsaságukat. 30 fe...

Bíró Dominik szabadkai nyolcadikos diák abszolút első lett a nemzetközi Zrínyi Ilona Matematikaversenyen
Április 2-án Székesfehérváron tartották meg a nemzetközi matematikaverseny döntője, melyen a különböző régiók és országok legjobb versenyzői mérték össze tudásukat és egyúttal gyorsaságukat. 30 feladat megoldására 90 perc állt rendelkezésükre. Mindez nem bizonyult könnyű feladatnak, hiszen az idei döntőn a 150 pontból a legtöbbet, 140 pontszámot a szabadkai Bíró Dominik érte el a 617 versenyző közül! Ehhez hihetetlen gyorsaság, alapos matematikai ismeret, gyors olvasással történő precíz értelmezés és határozott döntéshozatali képesség szükségeltetik, mert a rossz válasz pontlevonással jár. Az alsós tanulóknál különösen nagy nehézséget okoz a gyorsolvasás és a szövegértés-értelmezés.
Különdíjas lett Ágó Krisztina, a zentai Bolyai gimnázium tanulója és a temerini Kovacsics Flórián. A szabadkai Apró János a vajdasági körzetben a legügyesebb harmadikos versenyzőnek bizonyult, és a döntőn is a középmezőnyben végzett vajdasági társaival együtt. Nekik még azonban sokat kell tréningezniük ahhoz, hogy az élmezőnybe kerüljenek! Gratulálunk mindannyiuknak, valamint a felkészítő tanáraiknak.
Nagyon örülünk, hogy a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Társaság által végzett matematikai tehetséggondozás ilyen eredményeket tud felmutatni, és hogy az eltelt 13 évben ilyen sikeresen szervezte meg e verseny vajdasági válogatóját. Évek óta felbukkannak kiváló tehetségek, akik másodikos koruktól állandóan gyakorolnak, tréningeznek. åk a következők: a szabadkai Sóti Valentin, Takács Emese és Árpád, Lakatos Zoltán, Csizmadija Laura, Hallgató Attila, a moholi Homolya Miklós és a mostani generációkból Gombár Tamás és Ágó Krisztina szabadkai, de Zentán tanuló diák. Ezen a versenyen kimagasló eredményt mutatott fel Piri Annamária Zentáról, valamint a temerini Kovacsics Tóbiás és Tamás (ő a tavalyi döntőn második lett!) és testvéreik: Kovacsics Flórián és Viola, akik elsősorban tanárnőjük, Litsauer Mária sokévi felkészítésének köszönhetik eredményeiket.
Ezek a tanulók biztosan nagy élvezettel merülnek el a matematika varázslatos világában, mert átélik, hogy:
,,A matematika, ha helyesen tekintjük, nemcsak igaz, hanem fölöttébb szép is; hidegen és egyszerűen szép, mint egy szobor.' (Bertrand Russel)
Minden diáknak meg kell méretnie magát ezeken a feleletválasztós versenyeken, mint amilyen a Zrínyi, a Gordiusz és a Kenguru verseny, mert a sikerélményt mindegyik szavatolja. Ezek révén a furfangos problémamegoldások révén majdnem mindenki megkedveli a logikai fejtörő feladványokat -- ezt mutatja sokévi tapasztalatom, munkám!
Tisztelt kollégák és szülők, biztassák tanítványaikat, gyermekeiket, hogy vállalják az ilyen kihívásokat!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..