home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vajdasági brand
Tóth Imre
2016.09.21.
LXXI. évf. 37. szám
Vajdasági brand

Expo 2016 Bačka Topola — Topolya elnevezéssel rendezték meg a tizenharmadik gazdasági és mezőgazdasági kiállítást a topolyai Mezőgazdasági Középiskola sportcsarnokában és annak környékén. Ennek keretében nyílt meg a Vajdasági brand — Vajdasági helyi termékek kiállítása is.

A vásáron több mint 200 kiállító vett részt, a hazaiakon kívül Magyarországról, Szlovákiából és Romániából. Az ünnepélyes megnyitón Milan Vukelić, az iskola igazgatóhelyettese, Kislinder Gábor, Topolya község elnöke, dr. Tóth Katalin, a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke köszöntötte a vendégeket. Beszédében az államtitkár asszony és a tartományi kormányalelnök is hangsúlyozta, hogy a két ország kormánya között, illetve a Fidesz és az SZHP között is rendkívül jó az együttműködés. Nyilas Mihály továbbá kiemelte, hogy a VMSZ és a Szerb Haladó Párt kapcsolata is kiváló. A topolyai vásáron első alkalommal rendezték meg a Vajdasági brand — Vajdasági helyi termékek kiállítását, melyen egy külön sátorban 95 kiállító 145 terméke volt látható. Ezt Ments András, a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési, Értékesítési Társaság igazgatója nyitotta meg.

A háromnapos rendezvény második napján, szombaton tartották meg a Vajdasági brand, helyi védjegyes termékek útja az Áldomás élelmiszermárka nemzetközi piacára elnevezésű konferenciát a Magyar Nemzeti Kereskedőház támogatásával. A tanácskozáson Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke és Jójárt Miklós, a Magyar—Szerb Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető alelnöke együttműködési megállapodást írt alá. A részvevőket dr. Mezei Dávid, Magyarország agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Fremond Árpád parlamenti képviselő, a szerb képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke és Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes köszöntötte. A konferencián a vajdasági gazdaság fejlesztésének támogatásáról Skapinyecz Péter, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. ügyvezetője beszélt. Hogy hogyan kerülhetnek be vajdasági produktumok az Áldomás termékcsaládba, azt Menykő Ágnes projektvezető vázolta fel. Az állati és növényi eredetű élelmiszereket előállító, illetve forgalmazó kistermelői szabályzatot Juhász Attila, a szerbiai mezőgazdasági minisztérium államtitkára ismertette. A Prosperitati Alapítvány szerepéről a vajdasági gazdaságfejlesztésben és az exportképes termékek piacra juttatásában — különös tekintettel a vajdasági értéktárra — Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője szólt.

— Vajdaság életében elérkeztünk egy olyan pillanathoz, amikor már beszélhetünk a helyi termék fogalmáról — mondta a tanácskozás végén Ments András, a Vatebet igazgatója, aki 163 termelő 443 portékája számára adott át vajdasági helyi termék védjegyet tanúsító oklevelet.


A szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..