home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vajdasági adomány az ukrajnai menekültek megsegítésére
Szakáll Laura
2022.03.23.
LXXVII. évf. 12. szám
Vajdasági adomány az ukrajnai menekültek megsegítésére

A Vajdasági Magyar Szövetséggel karöltve 65 településen szervezett gyűjtést a Caritas szabadkai szervezete a kárpátaljai menekültek megsegítésére.

— A tartós élelmiszerekből, vitaminokból és tisztálkodószerekből álló csomagokat, valamint a pénzadományt a magyarországi Katolikus Karitásznak továbbítják. A jótékonysági szervezet Ukrajnában vagy a magyar határon tartózkodó menekültek megsegítésére használja fel a támogatást. A vajdasági emberek vallási és nemzeti hovatartozástól függetlenül segítenek a rászorulóknak — mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke a Caritas székházában megtartott sajtótájékoztatón. — A várakozásoknak megfelelő volt az érdeklődés, a segítőkészség, az igazolódott vissza, amire számítottunk. Ez a megmozdulás tárgyszerűségében is, és összegében is nagyon, nagyon jelentősnek bizonyult. Elsősorban azt kértük az adományozóktól, hogy tartós élelmiszereket, konzerveket, illetve személyes higiéniát biztosító tárgyi adományokat és vitaminokat, valamint pénzbeli támogatást nyújtsanak. Higiéniai csomagból 201 darab van, ami 2,14 tonna súlyú. 439 élelmiszercsomag gyűlt össze, ezek összsúlya 7,6 tonna. Pelenkából 34 zsák, vitaminokból pedig 98 csomag, ami 5-6 palettányi. Pénzadományból 2 580 685 dinár gyűlt össze a Caritas számláján. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki csatlakozott ehhez az akcióhoz. Mindenkinek, aki a több mint 60 helyszínen nagy odafigyeléssel, gondossággal, empátiával segítette a sikerességét.


Fotó: Dinovizija

— Ahol a katolikus egyház jelen van, ott a szeretetszolgálat is működik, akárcsak a mi egyházmegyénkben, ahol több mint két évtizede segíti a leginkább rászorulókat a Caritas — emelte ki Paskó Csaba, a Caritas szabadkai szervezetének elnöke. — Mi a Délvidéken megtapasztaltuk azt, milyen a háború, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy az emberek együttérzése még kifejezőbb legyen. Nagyon sok gyűjtést szerveztünk már. Azt látjuk, tapasztaljuk, hogy nemzetiségtől, vallástól függetlenül az emberek mindig nagyon érzékenyek. Függetlenül attól, hogy ki milyen életszínvonalon él, ilyenkor mindig odateszik azt a kevesüket, ami van. A Caritas fontosnak érzi a jelenlétét, a munkáját, hogy ezt a megmozdulást koordinálja az elejétől a végéig, elkísérje, begyűjtse, elszállítsa, kategorizálja a csomagokat. Külön szeretnék köszönetet mondani a munkatársaimnak, főleg Ric Gábornak, az operatív igazgatónknak, és mindenkinek, aki innen Vajdaságból hozzájárult ahhoz, hogy ez a gyűjtés eredményes legyen. Köszönöm a Vajdasági Magyar Szövetségnek, Pásztor elnök úrnak az ötletet, az adományozás elindítását. Bízom abban, hogy a szállítmány mihamarabb eljut a rászorulókhoz. A Caritas a továbbiakban is nyitva tartja a kapuit akár az itthon élő rászorulók részére, de ha a háború nem fejeződik be, akkor valószínűleg további gyűjtésekre is szükség lesz.

A határ ukrajnai és magyarországi oldalán egyaránt szükség van a segítségre — hangzott el a sajtótájékoztatón. Az adományokat a Caritas szabadkai központi raktárépületéből Magyarország szabadkai főkonzulátusának közreműködésével a Masterplast tehergépjárművei szállítják Szegedre. Onnan az anyaországi jótékonysági szervezet juttatja el a tárgyi és a pénzbeli támogatást oda, ahol arra a leginkább szükség van.


Fotó: Slobodan Gabrić

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..