home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vajdaság nyitott a befektetők előtt
Tóth Lívia
2005.04.27.
LX. évf. 17. szám
Vajdaság nyitott a befektetők előtt

Pandur József megnyitja a fórumot, a háttérben Pásztor István, Juhász Attila és Miroljub Labus Gergely József fotójaNagy érdeklődés nyilvánult meg a pénteken Zentán megtartott Első Gazdasági Befektetési Fórum iránt, amelyet a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetsége és a helyi önkormányzat...

Pandur József megnyitja a fórumot, a háttérben Pásztor István, Juhász Attila és Miroljub Labus Gergely József fotója

Nagy érdeklődés nyilvánult meg a pénteken Zentán megtartott Első Gazdasági Befektetési Fórum iránt, amelyet a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetsége és a helyi önkormányzat szervezett. A rendezvény célja az volt, hogy a szép számban megjelent gazdasági vezetőkkel és üzletemberekkel ismertessék a szerbiai befektetési lehetőségeket, különös tekintettel a vajdasági önkormányzatokra. A vállalkozók konzultálhattak a tartományi és a szerbiai kormány vezetőivel az esetleges üzleti tervek gyakorlati kivitelezéséről.
Az összejövetelen jelen volt Miroljub Labus, a szerb kormány alelnöke, Miodrag Ðorðeviæ, a Privatizációs Ügynökség vezetője, Pásztor István tartományi privatizációs titkár, Pandur József, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete, Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára. A vendégeket Zenta község nevében Juhász Attila polgármester köszöntötte, majd Pandur József nagykövet úr nyitotta meg a munkát, és kiemelte Magyarország fontos szerepét a régióban. Annak ellenére, hogy a magyar vállalatok és vállalkozók már jelen vannak a környező országokban, Vajdaságban még nem beszélhetünk sokoldalú együttműködésről.
Miroljub Labus köztársasági kormányalelnök beszámolójában Szerbia gazdaságpolitikai törekvéseit ismertette. Hangsúlyozta, hogy a hamarosan megszülető új alkotmány jogi alapot teremt a gazdasági helyzet stabilizálására, a legfontosabb feladatok között pedig az infláció tíz százalék alatt tartását, a megkezdett eurointegrációs folyamatok befejezését, a privatizációt említette. Kitért arra is, hogy az esetleges befektetőket jelenleg még elriasztják az adminisztratív akadályok, a jogrendszerünk -- amely nincs teljesen összhangban az európai elvárásokkal -- és a bizonytalan politikai helyzet. Miodrag Ðorðeviæ bemutatta a Privatizációs Ügynökség munkáját, Pásztor István pedig a vajdasági privatizációs és befektetési lehetőségekre hívta fel az egybegyűltek figyelmét. Véleménye szerint a politika sikeressége a gazdaság állapotán mérhető le. Az eltelt négy év pozitív változásai ösztönzően hatnak a külföldi tőke beáramlására, de még nincs összhangban a lehetőségekkel. A Vajdaságban eddig 399 vállalat cserélt gazdát, több mint 400 viszont a magánosítás különböző szakaszában van, vagyis ezen a téren gazdag a kínálat. Garamhegyi Ábel arról beszélt, hogy Magyarországnak az EU tagjaként érdeke szorosabbra fűzni a gazdasági kapcsolatokat a szomszédos országokkal, így Szerbiával is. Tavaly Magyarországra 3,3 milliárd euró működő tőke érkezett, de egymilliárd el is hagyta az országot, ami azt jelenti, hogy egyre több vállalkozó próbálkozik a határon kívül. A jó üzletet nem a politikusok, hanem maguk az érdekeltek találják meg, a kormányok dolga, hogy kiszámítható gazdálkodási és jogi környezetet teremtsenek a befektetni szándékozóknak. A tanácskozás részvevőivel megosztotta privatizációs tapasztalatait Bobvos György, a Szerbiai Külföldi Befektetők Tanácsának elnöke, a beocsini La Farge cementgyár vezérigazgatója is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..