home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Vajdaság kulturális tartalmainak feltérképezése
Szakáll Laura
2023.03.01.
LXXVIII. évf. 9. szám
Vajdaság kulturális tartalmainak feltérképezése

Szakmai testület létrehozásáról döntöttek a Magyar Nemzeti Tanács negyedik rendes ülésén Szabadkán. A konzultatív testület lényege, hogy összhangba hozza a vajdasági kulturális kínálatot a rendezvényekkel, programokkal — emelte ki Fremond Árpád, az MNT elnöke.

— A vajdasági magyar kulturális kínálat feltérképezésére létrehozott konzultatív testület feladata meghatározni, összegyűjteni és rendszerezni a szerbiai és a vajdasági magyarság rendezvényeit, helyszíneket, tájegységeket, épített és szellemi örökséget, helytörténeti és gasztronómiai útvonalakat mint nemzeti közösségünk idegenforgalmi kínálatát. Mindezek bemutatására egy honlapot és a honlappal összekapcsolt, mobiltelefonos alkalmazásokból álló platformot szeretnénk létrehozni, amelyet a továbbiakban a Magyar Nemzeti Tanács működtetne. A 19 tagú testület elnöke Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke lett.

Lovas Ildikó, a Kulturális Bizottság elnöke szerint nagyon jó, hogy olyan emberek vannak a bizottságban, akik Vajdaság különböző területein élnek és tevékenykednek.  

— Nemcsak a jövő generációit szólítjuk meg, nemcsak azokhoz szólunk, akik ellátogatnak Vajdaságba, hanem egy olyan munkát is elvégzünk, amely a mi szempontunkból fontos, mert szembesülünk azzal, mennyi mindenünk van, mennyi az a kincs, amely egyrészt már megteremtődött, illetve folyamatosan létrejön.

Az MNT ülésén egyebek mellett elfogadták a Magyar Nemzeti Tanács 2022. évi beszámolóját, pénzügyi beszámolóját és zárszámadását.

— A Magyar Nemzeti Tanács 2022. évi költségvetésének bevétele 1 423 774 346 dinárt tett ki, ami a tervezettnek mintegy 96 százaléka. A 4 százalékos eltérés oka a nem megérkezett önkormányzati támogatások, valamint a betervezett, de nem megérkezett magyarországi támogatások, továbbá kisebb mértékben az odaítélés és átváltás pillanata közötti árfolyamkülönbség. A kiadási oldal megvalósulása mindösszesen 39 százalékos felhasználást jelent a tervezetthez képest. Ez elsősorban azért van, mert a tanács anyaországi támogatása többéves programok keretében történik meg, melyek kifizetése egyrészről már megtörtént, de felhasználása a későbbi években következik be — magyarázta Fremond Árpád.

Az ülésen a Hét Nap Lapkiadó Kft. múlt évi munka- és pénzügyi jelentésének jóváhagyása, valamint az idei pénzügyi tervének módosítása is napirenden szerepelt. A részleteket László Edit, a hetilap igazgatója ismertette. Elmondta, a korszerűsítés érdekében több fejlesztés valósult meg az elmúlt évben, amikor a szerkesztőség a könyvkiadói tevékenységét is folytatta.

— A mi működésünkre is rányomta bélyegét a járvány, illetve a világpolitikai történések, ezért a 2021-re, a 75. évfordulóra tervezett projektek egy része, például három könyv megjelentetése tavaly valósult meg. A válság egyik következményeként a papír világpiaci ára megduplázódott, és ez arra a népszerűtlen döntésre kényszerített bennünket, hogy tizenhét év elteltével megemeljük a hetilap eladási árát. Hisszük és valljuk, hogy az anyanyelv, a hagyomány és az egyetemes kultúra értékeinek igazi őrzője továbbra is a nyomtatott sajtó. 2022-ben egy honlapot kezelő kollégával bővült a szerkesztőség, vagyis jelen pillanatban 18 állandó foglalkoztatottunk van, a külmunkatársak száma pedig 20 körül alakul — hangzott el a többi közt az igazgató összefoglalójában.

A felsoroltak mellett az MNT által alapított és társalapított intézmények munka- és pénzügyi jelentései is napirenden szerepeltek az ülésen, valamint oktatási intézmények igazgatóválasztási eljárásáról, iskolaszéki tagok cséréjéről is szavaztak a tanács tagjai. A Szekeres László Alapítvány 2022. évi beszámolójából kiderült, tavaly 529 programot szerveztek, melyre csaknem 20 000-en voltak kíváncsiak. Emellett külön kitértek a VM4K munkájára.

A jelenlévők jóváhagyták a végrehajtó bizottság döntését a Szabadkai Gyermekszínház és a Kosztolányi Dezső Színház, az Újvidéki Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatóválasztási eljárása és a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ megbízott igazgatója kinevezési eljárása kapcsán.

Fényképezte: Szalai Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..