home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vajdaság a külhoni magyarság zászlóshajója
Kartali Róbert
2021.06.11.
LXXVI. évf. 23. szám
Vajdaság a külhoni magyarság zászlóshajója

Amikor Vajdaságról van szó, akkor a Kárpát-medence zászlóshajójáról beszélünk. A vajdasági magyar politikum lépésről lépésre, fokozatosan éri el a kitűzött céljait, ez a fajta politika pedig hatékonynak bizonyul — emelte ki dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés egykori elnöke Szabadkán, a VM4K Csütörtök esték — másképp elnevezésű rendezvénysorozatának vendégeként, ahol a vajdasági magyar valóság témakörében osztotta meg gondolatait a közönséggel.

— Amikor Vajdaságot összehasonlítjuk a felvidéki, a kárpátaljai vagy az erdélyi magyarsággal, akkor látni kell azt, hogy itt egy rendkívül széles körű kulturális autonómia létezik. Budapestről szemlélve az összes szomszédos ország közül Szerbia az egyetlen, amelynek az alkotmánya kimondja, hogy a Szerbiában élő kisebbségek államalkotó tényezők. Ez még Magyarországon van így, de nincs így Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában sem. Ebből a szempontból a vajdasági magyarság az összes többi közösségünket beleértve kiváló helyzetben van — emelte ki a miniszterelnöki megbízott, aki egyúttal a vajdasági magyar politikai vezetőket is dicsérte, mondván: tudják, hogy merre hajóznak, és így mindig jó a szél számukra.

Szili Katalin szerint a szorgalom az, ami összetartja ezt a közösséget. A vajdasági magyarság legfőbb erősségét abban látja, hogy a közösség képes úgy összefogni, hogy az esetleges ellenzékhez tartozó személyek is érezzék, nincs értelme a tevékenységüknek, a VMSZ ugyanis jó ügyeket szolgál, és ezeket a közösség is támogatja. A generációs összefogást is pozitívan értékelte, hogy itt a fiatalok is odaálltak küzdeni a magyarságért, akik majd tovább fogják vinni a zászlót. Mint mondta, a mostani politikai vezetők életével nem lesz vége a magyarságnak, tovább kell majd szolgálni a magyar ügyet, és nem mellékes, hogy kik teszik majd ezt. Ebben egy óriási hozzáadott érték az, hogy az MNT és a VMSZ teret nyújtott a fiataloknak, így tudható, hogy itt jó kezekben lesz a magyarság ügye.

A Magyarország és Szerbia közötti politikai kapcsolatokat, illetve a két ország megbékélését példaértékűnek nevezte. Ezt Magyarország egyetlenegy állammal sem tudta elérni, ehhez szükséges volt a VMSZ politikája, mely egy olyan köldökzsínór, amely kiváló példaként szolgálhat a többi magyar közösségnek. Mint mondta, a többi magyar közösség rendkívül kiszolgáltatott a többségi politikának, ezért Magyarországnak ki kell állnia értük, akár a konkrét, akár az elvi kérdések tekintetében.

Magyarország május végén vette át hat hónapra az Európa Tanács soros elnökségét, a kormány öt prioritást határozott meg: a nemzeti kisebbségek ügyét, a vallásközi párbeszédet, az ifjúság kérdéskörét, a technológiai innovációt és a fenntartható fejlődést. A magyarság tekintetében a legfontosabb a nemzeti kisebbségvédelem, melynek kapcsán a külügyminisztérium öt alapelvet fogalmazott meg. Ezek értelmében az állampolgárság nem szükségszerűen azonos a nemzethez tartozással, a nemzeti kisebbségek kérdése nem lehet egy ország belügye, legyen kötelező az országoknak az alkotmányukba iktatni azt, hogy a kisebbségek államalkotó tényezők, az egyéni jogok és a kollektív jogok együttes szavatolása, végül a nemzeti identitás védelme a kisebbségvédelem alapja. Az identitáshoz való jogot Szili Katalin egy háromlábú székhez hasonlította. Mint mondta, a lábak a kultúra, a nyelv és a hagyomány, ha pedig ebből bármelyik sérül, meginog a stabilitás. Magyarország azt szeretné elérni, hogy ezek az alapelvek beépüljenek az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményébe azokkal a szabályokkal együtt, amelyek az elmúlt időszakban születtek.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..