home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
Vadpulykavadászat
Vass Rudolf
2023.08.15.
LXXVIII. évf. 32. szám
Vadpulykavadászat

A bakancslistámon van, ezért ha egyszer úgy hozza a sors, szeretnék részt venni egy vadpulykavadászaton. Ez egy nagyon attraktív vad, nem mondanám túl intelligensnek, de rendkívül elővigyázatos. Hosszas körültekintés után merészkedik elő a bozótosból, és óvatosan közelíti meg a kirakott csalipulykákat, de aztán úgy püföli, rugdossa a műanyag pulykakakast, mintha élő riválisa volna.

Áprilisban van a vadászata. Dürgéskor rendszerint pöffeszkedik, leereszti a szárnyait, széttárja a farkát, mint egy pávakakas, és sűrű, apró lépésekkel táncol. Lenyűgöző látványt nyújt, amikor udvarol a tojóknak.

A vadászaton a vadpulyka a túzokot próbálja helyettesíteni. A túzok fokozottan védett madár, tilos a kilövése, örülünk, ha látjuk, mert még az élőhelyén sem szabad háborgatni, amit a vadőrök lelkiismeretes munkájának köszönhetően be is tartunk. A vadpulyka vadászata sokban hasonlít a libáéra, mert a dürgőtisztásokra szintén csalimadarakat raknak ki, melyek az élethű kidolgozásnak köszönhetően sikeresen megtévesztik az állatot. Csalisípokkal felfegyverkezve, és sok gyakorlat után, szinte biztosan be lehet hívni a vadpulykákat lőtávolra, hiszen a sípok hangja rendkívül élethű. A vadászaton szintén fontos az álcázás, mert ezek a madarak kitűnően látnak és hallanak, és viszonylag jól is repülnek, de mivel nagyok, a terítékre hozásuknak egy jó lövő vadász számára nem szabad gondot okoznia. Sokkal nagyobb kihívásnak számít a közelbe csalogatni a csoportban élő vadpulykákat. Vadászatuk többféle fegyverrel történik, vannak, akik íjjal veszik őket célba, mások sörétes lőfegyvert használnak. Akik pedig ki szeretnék készíteni trófeaként, a kiskaliberű golyós puskára (flóbertra) esküsznek, mert nem okoz roncsolást a vad testén. Európában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon vadásznak vadpulykára, de a fő élettere Kanadában, az USA-ban és Mexikóban van. A legszebb lőhető madarak a négy-öt éves pulykakakasok, melyek már tekintélyes pamacsot növesztettek a bögyükön, és félelmetes sarkantyút viselnek a lábukon.

Magyarországon a Dunántúlon és Fejér vármegyében lehet jelentkezni pulykavadászatra. Öt-hat fős csoportokat várnak, és a vadászatot is, meg az elszállásolást is megszervezik számukra. A vadászházban pedig alkalmuk van különféle gasztronómiai finomságokat kipróbálni. Az aktuális árjegyzék szerint számolják el a munkájukat és az elejtett vadat. Aki teheti, vegyen részt egy ilyen vadászaton, mert csodálatos kalandban lesz része. Szerbiában sajnos nem tudok ilyenről, de ha volna, én mindenképp befizetnék rá. Olyanról hallottam, hogy fácán helyett gyöngytyúkokat vadásznak, melyek sportos, gyors röptű madárkák.

Utánanéztem, hogy pontosan mikor van a vadpulyka szezonja. A kakas és a tyúk esetében április 15-étől május 31-éig, aztán október 1-jétől december 31-éig tart az idény. Magyarországi apróhirdetésben olvastam, hogy fiatal vadpulykákat 5-6000 forintért lehet beszerezni. Nem drágák, csak fel kell nevelni őket, aztán pedig hajrá! A magyar tenyészállomány Csehországból, valamint Szlovákiából származik, és vérfrissítés gyanánt az USA-ból is importáltak tenyészmadarakat.

A vadpulyka őshazája Közép- és Észak-Amerika, ahol több száz éve háborítatlan körülmények között szaporodott hatalmas területeken. Mexikótól Dél-Ontarióig, Kanadában, a Sziklás-hegységtől keletre az USA-ban is megtalálható. Néhány országba sikeresen betelepítették, például Ausztráliába és Új-Zéland területére, valamint Európában is sikerült néhány államban több-kevesebb sikerrel meghonosítani. Az amerikai vadpulyka az Egyesült Államok ikonikus szárnyas vadja, nemcsak a rendkívül finom húsa miatt közkedvelt, hanem a helyi vadvédelmi intézkedéseknek hála egy sikeres sztori főszereplője is: Az 1920-as évek végére a vadpulykák egyedszáma drasztikusan lecsökkent, 200 000 alá esett, a mértéktelen vadászatuk ugyanis meghozta a „gyümölcsét”. A megfelelő védelmi intézkedéseknek és a fenntartható vadászatnak köszönhetően azonban a 2000-es évek elejére egyedszámuk elérte a tekintélyes 6-7 milliót. Mostanság a pulykaállomány több kihívással néz szembe. A klímaváltozás, a ragadozóvédelem és sok más tényező miatt csökkent a felnevelt egyedek száma.

Vadászkörökben nagyon népszerű lett ez a madár, mert viszonylag olcsón fel lehet tölteni a fagyasztót finom hússal. A gasztronómiában is közkedvelt alapanyag, mert széleskörűen fel lehet használni. Magyarországon utánkereséssel vadásszák, míg az USA-ban inkább álcázott leshelyről próbálnak szerencsét. Mindkét módszernél ajánlott az olyan álcaruha használata, amely megegyezik a környezet színeivel. Szerencsére a vadászruházat-gyártó cégek széles választékkal kényeztetnek bennünket, csak tudja az ember kiválasztani a legmegfelelőbbet, mely segít elrejtőzni a vadpulyka éles szeme elől.

Egy szó, mint száz, remélem, életemben legalább egyszer eljutok egy igazi vadpulykavadászatra, ami nagyon boldoggá tenne, és végre kihúzhatnám a bakancslistámról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..