home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Vadjuh- és vadkecskevadászat Ázsiában
Vass Rudolf
2023.09.13.
LXXVIII. évf. 36. szám
Vadjuh- és vadkecskevadászat Ázsiában

Mely országokról is beszélünk, amikor vadjuh- vagy kecskevadászat a téma? Hát Irántól egész Mongóliáig, Kínáig terjed az élőhelyük, valamint a volt Szovjetunió tagköztársaságai jöhetnek számításba, mint például Kazahsztán, Dagesztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, és a tádzsikok földje bővelkedik vadjuh- és vadkecskeállományban.

Különböző országok védőintézkedései és a fenntartható vadászat bevezetésével a vadjuh- és a vadkecske-populáció szépen gyarapodik a környéken. Semmivel sem nyújt szerényebb élményt az ázsiai vadjuhok utáni portyázás, mint egy afrikai vadászkaland. Rendkívül nagy kihívásnak számít egy ilyen túra, mert az időjárás igen zord a vidéken. Nem árt a háborús övezeteket elkerülni, és fizikailag is megviseli a vadászt a nemritkán fagypont alatti hegymászás.

Mire van szükségünk egy ilyen kalandhoz? Mindenekelőtt sok pénzre és csúcsminőségű felszerelésre. Itt elsősorban a céltávcsőre és a lőfegyverre gondolok. Lövést leadni ugyanis ezekre az állatokra csak nagy távolságból lehetséges. A vadjuhok, vadkecskék rendkívül szemfülesek, kitűnően látnak és hallanak, amire nagy szükségük van, ha életben akarnak maradni ezeken a zord és kopár vidékeken. Fő ellenségük a farkas, a hópárduc és a szirti sas, mely könnyedén el tudja ragadni a fiatal bárányokat a figyelmetlen szülők mellől. Nagyon félénk állatok. Már a legkisebb szokatlan zajra is tovatűnnek a hegység lankái között. Nem könnyű fellelni csapataikat, van, hogy többnapi cserkelés sem jár sikerrel.

Ami a felszerelést illeti, a megfelelő ruházat is nagyon fontos: nélkülözhetetlen a szélálló, vízhatlan és hőszigetelt ruha. A lábbeli jó, ha fűthető, és ez vonatkozik a zoknira is, mert a havas hegyek között kapóra jön az ilyen felszerelés. Hegyi, kis lovakon történik az alaptábor megközelítése. Akár egy hétbe is beletelik, mire a helyszínre érnek. A hegyek között koránt sincs olyan kényelem, mint Afrikában. Van, hogy a reggeli ébredéskor a hőmérő higanyszála igencsak fagypont alatt van. A Tien-san, a Pamír és a kaukázusi hegyek lankái nem kényeztetik a vadászokat. Szükséges a jó kondíció, mert bírni kell a sok hegymászást. A kis lovak segítsége mellett sok a gyalogos cserkelés, mire a vadjuhok közelébe lehet jutni, és célzott lövést leadni rájuk.

Nem mondtam, melyik vadra is gondolunk, amikor Közép-Ázsiában vadászunk. Egyik célpontunk lehet a közép-ázsiai kőszáli kecske, az ibex vagy a Marco Polo argali vadjuh. A marcona argali juh 150 kilós testtömege, tiszteletet parancsoló megjelenése lenyűgöző látványt nyújt a vadásznak. A Marco Polo vadjuh trófeája 120—150 cm hosszú szarv, s ez az állat kapitális példánynak számít, az elejtése akár 45 000 euróba is belekerülhet. A vadjuh életmódja sem könnyíti meg a vadász dolgát, hiszen 4-5000 méter magas, havas hegyek között kóborol. Tádzsikisztán nyújt otthont a Marco Polo argali juh populációja felének a világon. Egy, a Marco Polo juhra leadott lövés megközelíti az 500 métert, ezért ehhez elengedhetetlen a jó minőségű céltávcső, mely vadászat előtt be van lőve erre a távolságra. Megemlítenék néhány céltávcsőgyártót, melyre bátran számíthatunk a vadászaton: Meopta, Leupold, Swarovski, vagy még idesorolnám a Nikon távcsöveket is. Mindegyik csúcsminőséget képvisel.

Mongóliában három változata is megtalálható az argali juhnak, az altaji argali a legtermetesebb közülük, súlya a 2 mázsát is megközelítheti. Az alfajok között tetemes méretbeli különbségek vannak, ami nem csökkenti a vadászat élményét, mert ezt az állatot mindig nagy kihívás elejteni. A közép-ázsiai kőszáli kecske, más néven ibex, elejtése is kiváló erőnlétet kíván meg a vadásztól, mert a Tien-san lankáin található meg. Iránban és Törökországban élnek a bezoárkecskék, melyek szarvai szintén termetesek, vadászaink nagy örömére. Ázsiában egyébként sokféle kőszáli kecske megtalálható: szíriai, szibériai, nyugat- és kelet-kaukázusi. Vadászati szempontból mindegyikük szarva attraktív. Ha megkezdődik az idény, az ibex kecskék rendszeres célpontok. A vadászok, ha tehetik, szívesen vesznek részt egy felejthetetlen, ázsiai kalandon.

A vadjuhvadászat során egyébként nélkülözhetetlen a helybeli kísérők szaktudása, nélkülük nem lenne eredményes a juhcsapatok fellelése. Az elejtés után a logisztikában is segítenek, hiszen egy 150 kilós juhot nem könnyű szállítani a hegyek között. Szintén nagyon ügyesek a trófea konzerválásában, és elő is készítik az állatot a szállításhoz, mert valahogy el is kell vinni, elvégre több országon utazunk át, amíg haza nem térünk. Több szabály, rendelet is van, melyet be kell tartani, hogy a vámon ne adódjanak gondjaink. Csak a megfelelő engedélyekkel és kiviteli papírokkal indulhatunk haza a nehezen megszerzett trófeáinkkal. Utolsó lépésként az otthoni szakértő preparátor következik. Az elkészült trófea a vadászszoba fő dísze lesz a falon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..