home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vadászcsalik használata és az álcázás művészete
Vass Rudolf
2023.05.23.
LXXVIII. évf. 20. szám
Vadászcsalik használata és az álcázás művészete

Minden vadász leghőbb vágya, hogy sikeresen térjen haza a vadászatból, és elkápráztassa szeretteit. Ez bizony nem mindig valósul meg, sokat kell tenni azért, hogy eredményes legyen a vadászat. Tapasztalatból merem állítani, nincs buta vad, csak ravasz és még ravaszabb.

Ahhoz, hogy bármilyen vadat terítékre hozzunk, nem árt tanulmányozni, kifigyelni a szokásait, viselkedését. Minden információ nélkül nem ajánlatos csak úgy nekirontani a vadnak. Jó tudni, a nap mely időszakában aktív, mi a gyenge pontja, mire bukik. Például tudvalevő, hogy a nappali ragadozók szívből utálják a baglyot. Az okos vadász ezt ki tudja használni, mert a szarkát, a szajkót, a szürke varjút, ha meglátja a baglyot, azonnal elkapja a hév, támadni kezdi a fülest, és nem fordít annyi energiát saját biztonságára. Bátrabb lesz, és nem figyel arra, hogy a vadász ott leskelődik a bokor mögül, ami végzetes lehet számára. Kedves barátomtól Németországból kaptam egy nagyon élethű csalibaglyot, melyet majd az idényben tesztelek, remélem, eredményesen.

Májusban kezdődik az őzbakvadászat. Hogy mivel lehet lépre csalni a bakot? Az őzgida hangját utánzó síppal. A hangra bejön a suta, őt pedig követi a bak, és ha megfelelő adottságokkal bír, akkor leadható a lövés. Szerintem a libavadászat a csúcs, mert rettentő okos és ravasz állat a vadlúd. Tanulékony, átlagon felülien éles a látása, kitűnő a hallása, de neki is van gyenge pontja. Nagy erőfeszítést kell tenni, hogy egyáltalán reménykedhessünk egy sikeres lövés leadásában. Nem árt tájékozódni, hogy merre repülnek a madarak reggel, hol a kedvenc helyük a kihúzáskor, és melyik útvonalat használják az esti behúzáskor a tóra. Semmi nincs kőbe vésve, mert gondolnak egyet, és borul a megszokott rutin. Libavadászatkor a legfontosabb teendő a kitűnő álcázás. Én csirkehálót szoktam befonni különböző színű és vastagságú gyomnövényekkel, melyek nem sokban különböznek a terület növényeitől. Ősszel sárga, barna, bronzos, ezüstös színű kerítésem van, körülbelül 4 méter hosszúságban, és kör alakúra feszítem ki, hogy el tudjak rejtőzni mögé, amikor húznak a libák. A másik módja az álcázásnak a libagödör kiásása. Nagyon hatékony, de könnyen felfázik benne a vadász. Fontos a libahangok utánzásának a tökéletes elsajátítása is, mert ezzel a közelünkbe tudjuk csalogatni a libákat.

Ha kimegyünk libára vadászni, nem az a kérdés, hogy látunk-e libát, hanem hogy hány libára tudunk lövést leadni. A gyakorlott vadász felnéz az égre, és már tudja, melyik sípot hogyan kell megszólaltatnia. A liba társas lény, oda szeret leszállni, ahol a földön a fajtársai már eszegetnek vagy pihengetnek. Ezt szoktuk kihasználni, és nagy odafigyeléssel rakjuk ki a csalilibáinkat, hogy minél élethűbb csapatot alkossanak. Ezeknek a beszerzése se nem egyszerű, se nem olcsó, ráadásul nem is kaphatóak minden sarkon. Szerencsémre kedves osztálytársam Amerikából hozott nekem egy tucatot. Minél több csaliliba van kinn, annál nagyobb a remény, hogy jönnek az igaziak is.

Van olyan libahang, amely azt jelenti, gyere, itt vagyunk, továbbá olyan is, amikor eltévedt libát hívunk be, hiszen a vadászok legnagyobb segítsége a libavadászaton a jó sűrű köd. Ilyen időjárási körülmények között a libák sokkal alacsonyabban szállnak, mert nem látnak rendesen — persze mi, vadászok sem, de nagyobb az esély, hogy hamarabb észrevesszük őket, mint ők bennünket. Nem kérdés, ködben addig nem jövünk haza a libavadászatról, amíg van golyónk, mert a madarak összevissza repülnek, bármikor bejöhetnek lőtávolra. Tiszta időben, verőfényben olyan magasan repülnek, hogy még gépágyúval sem tudnánk ártani nekik. Ilyenkor sok a bosszankodás, de ez is a vadászat része.

A libák csapatban szállnak, és közben állandóan beszélgetnek, mi pedig ezt meghalljuk, és beszólunk az ő csevegésükbe, ami nagyon sokszor sikeres vadászathoz vezet. A libasípok sem olcsó játékszerek, de az sem árt, ha a vadász tudja is használni őket. Amikor a vezérlúd a mi hangunkra behoz száz libát a fejünk fölé, akkor libabőrözik a vadász úr. Nem is baj, ha nem esett liba, fontos, hogy bejöttek a hangra.

Ejtsünk néhány szót az öltözékünkről is. Nem lehet kirívó, és jól kell álcáznia bennünket. Még az arcunkon is álcaháló van, a puska is be van tekerve álcaszalaggal, nehogy megcsillanjon a cső, mert a libák rögtön észreveszik, és irányt váltanak. A libavadászat tele van izgalmakkal, sohasem unalmas, és mindig új kihívásoknak kell eleget tennünk, ha libasülttel szeretnénk meglepni családunkat.

A vadkacsa vadászata sokban hasonlít a libáéhoz, természetesen más típusú sípokat használunk, külön kacsázásra alkalmasakat, melyek nagyon élethű hangot adnak ki. Ha kacsázni akarunk, akkor bizony egy jó órával előbb kell felkelnünk, mert a kacsák sötétben, éjjel is táplálkoznak, de ugyanúgy reagálnak a hangra, csapatosan jönnek. Sokkal gyorsabban repülnek, és sötétben célozni is kihívás. Gyakorlott vadásznak ez persze nem gond, a lényeg az, hogy legyen esély lövést leadni.

A sikeres vadászat lényege, hogy sok segédeszközre van szükségünk, ami hozzájárul a vadászatunk eredményességéhez. Ez természetesen mind pénzbe kerül, ami azt tükrözi, hogy a vadászat sohasem volt olcsó sport.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..