home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vadászat és gasztronómia 
Vass Rudolf
2023.06.06.
LXXVIII. évf. 22. szám
Vadászat és gasztronómia 

A vadásztársadalom le sem tagadhatja, hogy a vadászok többsége bizony nagy ínyenc, szeretnek finomakat enni, és nem kell a szomszédba menniük, ha el kell készíteni valamit. Minden valamirevaló szakácskönyvnek van egy vadas ételekről szóló része, ahonnan el lehet sajátítani az alapokat.

Bevallom, mi nagyon kedveljük a vadast. Igaz, egy kicsit könnyebben is jutunk vadhúshoz mi, vadászok, mint az átlagpolgár. Térségünkben ugyanis elég körülményes a vadhús beszerzése, mert nem is nagyon kapható, és az ára… hát azt jobb, ha hanyagoljuk…

A vadhúsokat fel lehet osztani apróvad- és a nagyvadhúsra. Az apróvadhoz tartoznak a szárnyasok és a vadnyúl, a nagyvadhoz a vaddisznó, szarvas, őz, muflon. Nekem elég szép választékom szokott lenni apróvadból, például fácán, fürj, vadkacsa, vadliba, örvös galamb és gerlék. Ezekből a „nyersanyagokból” kitűnő levesek, sültek és pörköltek készíthetőek, a családunk és barátaink örömére. A húsokat pácolni szoktuk, nedvesen vagy szárazon, és a különféle fűszerek felhasználásával ízletesebbé varázsoljuk az étkeket.

Általában jeles napokon, ünnepekkor kerül vadhús az asztalra. A vendéget előtte óvatosan meg szoktam kérdezni, szereti-e a vadast. Ha a válasz az, hogy megeszem, akkor úgy vagyok vele, hogy barátom, nem leszel a vendégem vadasra, inkább keresek olyan valakit, aki rajong érte. A vadnak meg kell adni a tiszteletet, a legkevesebb az, hogy örömmel fogyasztjuk el a belőle készült étkeket.

Nagy kedvencem a töltött vadliba dupla tepsiben sütve, a hasába egy vagy két birsalmát kell beszuszakolni egy kis rozmaringágacskával együtt. A liba mellé megy a gumós zeller, sárgarépa, burgonya, alma, és ha van, akkor egy kis körte is. Meg kell locsolni sörrel, és mehet is a sütőbe. Lassú tűzön kb. 2 óra sütés kell neki, a nagyságtól függően. A köret pedig kötelezően a vörösborban párolt lila káposzta. Ez királyi fogás, mindenkinek ajánlom, ha hozzájut vadlibához, próbálja ki, biztosan bejön a családnak. A fűszerek közül nekem a legjobb a borókabogyó, de adok hozzá egy fontos tanácsot: nem szabad túlzásba vinni, mert elviszi a vad ízét.

Nagyvadból volt szerencsém fogyasztani muflont, őzet, gímszarvast, dámszarvast és vaddisznót is, mindegyik rendkívül ízletes! Az őzpörkölt legendás mifelénk, sok vadász remekül el tudja készíteni. Minden vadásznak saját receptje van sok titkos hozzávalóval, és nem maradhat el a finom bor sem, melyből a pörköltbe és a szakácsba is jut! A vendégek, amíg várják az étel elkészültét, beszélgetnek, és jobbnál jobb borokat fogyasztanak. Vadnyúlból pörköltet és finom sültet szoktunk készíteni — sok-sok fokhagymával, vörösborral, borókával isteni fogás.

A legfinomabb levest természetesen fürjecskéből főzzük. Ez a leves a beteget is feltámasztja, mint Lázár. Nagyon gyenge a húsa, babák is fogyaszthatják bátran. Szoktak is cuppogni rendesen, amikor a fürjlevest eszik, ez pedig mosolyt csal a vadászember arcára.

Évente egyszer szoktunk vadászbálat rendezni, hát ott aztán van terülj, terülj asztalkám! Finom vadas ételek kavalkádja a felhozatal, mely már maga a mennyország! Szeretnék azonban eloszlatni egy tévhitet, nevezetesen azt, hogy a vadászok körében ha valami jeles eseményt ünneplünk, vagy munkaakció után egy kicsit leülünk falatozni, kötelező a vadhúsból készült finomság. Sűrűn szoktunk rostélyozni is, illetve ugyanúgy tudunk örülni egy babgulyásnak, körömpörköltnek, mint egy vadasnak. Régebben, amíg megvolt az ismeretségem a halászokkal, gyakran volt sült hal a repertoáron. Nagy-nagy örömünkre mindenkinek ízlett, mert vagy öt-hatféle halból készült — sült krumplival, finom salátával szintén kitűnő fogás.

A mi vadászcsoportunkban már régóta bevett szokás, hogy minden vasárnap másik vadász készíti és hozza a reggelit. Legfőképpen a rostélyos a sláger, kolbászkák, hurkák, csevapok, nyakkaraj kerül a tárcsára vagy a grillre. Felvágottból is szoktunk tüneményes tálakat készíteni, ilyenkor sonka, szalonna, hurka, kulen, füstölt kolbász, csípős májas hurka, ajvár, különféle savanyúságok vannak a tálakon. Már ránézésre megjön az ember étvágya, és barátok körében igencsak jó érzés elfogyasztani azt a sok finomságot.

Manapság, ebben a rohanó világban, egyre nehezebb az embereket összegyűjteni például egy munkaakcióra. Itt szokott segíteni a gasztronómia, hiszen sokkal szívesebben jön a tagság dolgozni is, vadászni is, ha tudja, utána lesz egy kis eszem-iszom. Van, amikor sikerül egy másik csoporttal megbeszélni, hogy a körvadászatra, amikor vadnyúlra megyünk, meghívjuk vendégségbe az egész csoportot, mert minél több vadász vesz részt a nyúlvadászaton, annál sikeresebb lesz. Természetesen utána a közös ebéd őzpörkölt szokott lenni, melyet egy kitűnő szakács készít el. A másik hétvégén pedig a szervezők lesznek a vendégek a testvércsoportnál, mely szintén gondoskodik valamilyen finomságról.  

Tehát a vadászat és a gasztronómia elválaszthatatlan páros a vadászok életében, összehozza az embereket, új barátságok születnek, mi pedig igyekszünk ápolni és folytatni ezt a szép hagyományt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..