home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vadászat a zenében
Dr. Csermák Zoltán
2021.11.28.
LXXVI. évf. 47. szám
Vadászat a zenében

Nemrégiben zajlott le Budapesten az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Emlékeimbe révedek, 1971-ben már az első budapesti Vadászati Világkiállítás nézője is lehettem. Az impozáns rendezvényből kevés maradt meg bennem, legfeljebb az, amikor politikusaink, Kádár János és sleppje trófeái előtt álltam meg egy percre. Napjaink honatyái közül is sokan hódolnak e szenvedélynek, nincs új a nap alatt, mondhatnánk.

No, de ne politizáljunk, hiszen egy zenei összeállítás újabb epizódját vetem papírra. A vadászat témája a zeneirodalomban is nyomot hagyott.

Kezdjük egy barokk operával, Charpentier Actéon című műve igazi horror: a címszereplő egy medvevadászat során meglesi a nimfákkal fürdőző Diana istennőt, ezért az haragjában szarvassá változtatja. Az átváltozás kárvallottját – ­nem ismervén a gazdira – saját vadászkutyái marcangolják szét.


Pieter Bruegel: Vadászok a hóban

A vadászattal foglalkozó leghíresebb mű talán Weber A bűvös vadász című operája, mely egy misztikus történetekkel tarkított mese egy lövészversenyről, amikor a gonosz hatalmak is beavatkoznak a nemes viadalba. A mű vadászkórusa az operairodalom egyik legismertebb sikerszáma, a „Bánat völgye a földi lét” című bordal pedig arra világít rá, hogy a siker egy kis itókával is fokozható. Amikor e sorokat írom, az opera 1959-beli felvételéből készült válogatást tartom kezemben, a pulpituson a híres magyar karmester, Vaszy Viktor állt, Gáspár szólamát a kiváló basszus, Szalma Ferenc, Agátát Moldován Stefánia énekelte. Egy érdekesség: a kiadványból kifelejtették az előbb említett híres kórust.

Az ezredfordulón Nürnberg városába vetett a sors, és miután feladataimat elvégeztem, beültem a helyi opera előadására. Számomra egy ismeretlen darabot, Lortzing Az orvvadász, avagy a természet hangja című dalművét játszották. Az 1842 szilveszterén bemutatott opera sztorija igencsak bugyuta, Baculus iskolamester vadászati szenvedélyének tévelygésére épül. Élénken él bennem az előadás, a nézőtéren csak néhány tucat ember foglalt helyet, viszont a szereplők — ettől függetlenül — kiváló produkciót mutattak be.

De ne ragadjunk le az opera műfajánál! Joseph Lanner az 1834. évi báli szezonban Vadászkedvgalopp darabjával, nyitó kürtjelzéssel és igazi mordálylövéssel lopta be magát a közönség szívébe. Paganini 9. „Vadászat” caprice-át és Schumann Erdei jelenetek — Vadász a lesen (op. 82) darabját is az úri sport inspirálta.

Még hosszan folytathatnánk a sort, de gondoljunk a modernebb időkre is! 1984-ben adta ki a Hobo Blues Band kétlemezes összeállítását Vadászat címmel, az album direkt és indirekt módon járja körül a témát, s a szövege a politikai felhangtól sem mentes. Jóllehet Földes László — Hobo stílusa elég speciális volt, a lemez igazi közönségsikert aratott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..