home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Vadászat Afrikában
Vass Rudolf
2023.08.28.
LXXVIII. évf. 34. szám
Vadászat Afrikában

Egy afrikai vadászszafari páratlan lehetőségeket és élményeket tud nyújtani. Akinek van lehetősége eljutni egy ilyen vadászatra, ne sokat hezitáljon, hiszen a vadászkarrierjének csúcsa lesz a varázslatos Afrika.

A legdrágább vadászhelyszínek a világban talán Afrikában találhatóak. Számos ország különféle rendezvényeken kínálja, reklámozza vadászati lehetőségeit, amivel próbálja meggyőzni a külföldieket, hogy ott nyújtják a legkedvezőbb feltételeket, árakat és trófeaminőséget a piacon. Nagy üzlet a külföldiek vadásztatása Afrikában, bevételének nagy hányada tőlük származik.

Említenék néhány országot, ahol nagy tradíciója van a külföldi vadászok igényei kielégítésének: Dél-Afrika, Kenya, Tanzánia, Mozambik, Botswana, Namíbia, Zambia, Zimbabwe stb. Felsorolhatnék még néhány országot, de azt hiszem, ez is bőven elegendő. Itt minden a pénzről szól, a különféle vadászjegyek egész sorát kínálják, melyeken fel van tüntetve, milyen vad kilövésére jogosult az ember, és hányat lehet terítékre hozni. A vadászjegyek közül a legdrágább és egyúttal a legáhítottabb a nagy ötös, mely feljogosít egy-egy elefánt, oroszlán, leopárd, kafferbivaly és orrszarvú elejtésére. Elméletileg az orrszarvú szigorúan védett, de nagyon sok pénz ellenében megtalálják a módját még a ritkább keskenyszájú fekete orrszarvú elejtésének is. Minden vadásztatótársaságnak van egy árjegyzéke, melyen pontosan fel van tüntetve a vadak, szolgáltatások, a különféle engedélyek beszerzésének ára — adó, országos licencdíjak —, a fegyverek bérlésének díja, a lőszerárak, a szállítási költségek, a vadászkísérők napidíja. Nem egy olcsó kirándulás, de vannak úgynevezett kőgazdag vadászok, akiknek ez nem szokott gondot okozni. Dél-Afrika például a listáján több mint hatvanféle vadat kínál elejtésre a nagy ötös mellett. Az olcsóbb jegyeken szerepel antilop, zebra, zsiráf, krokodil, hiéna, sakál, víziló, strucc stb. Bevett szokás, hogy kész csomagokat kínálnak a vadászjegyen, hogy milyen vadat lehet kilőni, hány darabot, és ennek a csomagnak az ára mennyibe fog kerülni a vadász úrnak. Természetesen saját kérésre lehet igényelni személyre szabott vadászjegyet is, de ez már megbeszélés kérdése, ami az árakat illeti. Vannak érdekes és meglepő dolgok az afrikai vadászaton, például a hibázásért nem kell fizetni, de a vad megsebzése elejtésnek számít, a leopárdlesen pedig a csalinak használt kecskét szintén ki kell fizetni.

Nagyon változó a terep, ahol vadászhatunk, csodálatos, élménydús kalandokat rejt magában. A mocsártól a szavannáig, az esőerdőtől a sivatagig, a hegyvidéktől a folyópartig Afrikában minden fellelhető, és ígéretes, vadban gazdag terepet kínál.

A különösebb élményekre vágyó vadászoknak olyan állat elejtését is lehetővé teszik, mint a barna hiéna, mely sokkal ritkábbnak számít, mint a foltos hiéna. Nemcsak a vadbőség jellemző a területekre, hanem a trófea minősége is átlagon felüli, amit a vadászok örömmel fogadnak. Néhány ország vadkínálatában az apróbb macskafélék is szerepelnek, például a karakál (sivatagi hiúz) vagy a szervál.

Dél-Afrikában nemcsak vadászhatunk, hanem a Krüger Nemzeti Parkban rendezett fotószafarira is be lehet jelentkezni, melyet ha az ember arra jár, nem szabad kihagyni. A világ egyik legjobb fotósterepének tartják, ide járnak a profik, akik itt készítik el csodálatos képeiket Afrikáról, a lenyűgöző, vadban gazdag környezetben. Egy kicsit szokatlannak tűnt nekem, hogy kívánságra mélytengeri horgászatot is szerveznek az Indiai-óceánban, de hát erről szól a profizmus, nehogy már a kedves vendég sok pénzzel utazzon vissza, tessék minél többet elkölteni.

Alkalomadtán, ha sikerül eljutni a maszájok földjére vagy a zulu törzsek tájaira, különleges élménynek számít, ha bekukkanthatunk az őslakosok mindennapjaiba. Szinte biztos, hogy szórakoztató, táncos műsorral fogadja a falu apraja-nagyja a kedves vendégeket, és különféle kézművesportékákat kínál eladásra. A helyi falvak adják a vadászoknak a nyomkereső szakembereket is, akik a sebzett vad előkerítésénél nélkülözhetetlenek, és nagyon értenek az elejtett példányok konzerválásához, a szállításukra való felkészítéshez, mint a sózás, nyúzás, a szarvak kifőzése, az agyarak kifehérítése. Afrikában olyan országok is vannak, ahol megengedik a kutyák használatát a vadászaton. Utóbbi esetben a nyomkeresők lépnek színre, és minden tudásukat bevetve többnyire sikeresen meg is találják a bozótban rejtőzködő sebzett vagy kimúlt állatot. A vad felderítése különböző módokon történik, cserkeléssel, nyomkereséssel kutatják fel a kívánt állatot, és ha rálelnek, miután a távcsővel való ellenőrzés után megállapítják, hogy a trófea megfelelő, a kísérő vadász engedélyt ad az elejtésre. De magaslesek is vannak az itatók közelében meg a tisztásoknál, ahol várással reménykedhetünk abban, hogy megjelenik a kívánt vad, melyet vagy valamilyen hangjellel hívunk be, vagy csalihúst kínálunk neki, esetleg egyszerűen csak a szerencsére bízzuk a dolgot. A vadászok gyakorta kényelmes terepjáróval cirkálnak a területen, és ha felfedezik a kívánt állatot, az ellenőrzés után leadható a lövés.

Több ország állítja magáról, hogy már csak ott ismerheti meg a vendég az érintetlen Afrika vadban gazdag területeit, és elképesztő minőségű trófeára is csak ott tehet szert. A cikkem zárszava, hogy nagyon drága ez a fajta vadászat, de a környezet és az élmények, a kalandok tömkelege mindenért kárpótol, egy életre szóló kirándulásban lesz részünk!

Fényképezte: Vass Rudolf

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..