home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
VMSZ kontra Kocsis
(T. T.)
2006.09.20.
LXI. évf. 38. szám

Már hetek óta nagy vihart kavar Szabadkán dr. Kocsis Mihálynak, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatójának, valamint a VMSZ két képviselőjének, Pintér Molnár Edit községi oktatási tanácsosnak és Maglai Jenőnek, a VMSZ körzeti szervezete elnökének a nézetkülönbsége. Kocsist újraválasztotta az...

Már hetek óta nagy vihart kavar Szabadkán dr. Kocsis Mihálynak, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatójának, valamint a VMSZ két képviselőjének, Pintér Molnár Edit községi oktatási tanácsosnak és Maglai Jenőnek, a VMSZ körzeti szervezete elnökének a nézetkülönbsége. Kocsist újraválasztotta az iskolaszék, a tartományi tikár azonban nem támogatta kinevezését. Ezután az igazgató az érvényben levő törvény alapján (Szerbia Hivatalos Lapja 79/2005, 59. szakasz, 3. bekezdés) a belgrádi oktatási minisztériumhoz fordult, s a miniszter aláírásával a minisztérium támogatta igazgatóvá való újbóli kinevezését, illetve elfogadta az iskolaszék döntését.
- Az omnibusztörvény életbe lépése óta először fordult elő, hogy az illetékes minisztérium megmásította a tartományi titkárság határozatát. A tartományi tikár 16-án hozta meg a határozatot, a köztársasági döntés pedig már 18-án megszületett, holott a határozat megszületése legalább tíz napot vesz igénybe - szögezte le Maglai.
A VMSZ-hez fordult az iskola három alkalmazottja, akikre tovább nem tart igényt az iskola. Maglai feltette a kérdést, hogyan fordulhatott ez elő, amikor az illetékes köztársasági hivatal vezetője azt nyilatkozta, hogy nem lesznek elbocsátások az oktatásügyben. A tanárok elmondták azt is, hogy az iskola egy számítógépet adományozott a minisztérium szabadkai kirendeltségének.
Emellett elhangzott, hogy az utóbbi időben az iskola eredményei is jócskán elmaradtak a várttól, ami szintén igazgatóváltásra adhat okot.
Kétharmados többség
- Iskolánk nagyon sikeres, elég megnézni a községi, vajdasági és szerbiai versenyeken elért eredményeinket. A megállapítás, miszerint iskolánkban elégedetlenség uralkodik, nem igaz, ilyen kijelentés csak olyan emberek részéről hangozhat el, akik a saját logikájukat próbálják a kollektívánkra ráerőszakolni, és nyomást gyakorolni a nyilvánosságra - szögezte le Kocsis.
A vádakra válaszolva Kocsis kiemelte, hogy a VMSZ hónapokig nyomást gyakorolt rá, hogy ne pályázza meg újra az iskolaigazgatói posztot. Először Maglai Jenő, a VMSZ községi elnöke próbálta meg lebeszélni erről, illetve rábeszélni arra, hogy inkább vállalja el a VMSZ által felkínált legmagasabb tisztséget a Tartományi Oktatásügyi Titkárságon. Miután ezt elutasította, Kasza József, a VMSZ elnöke is felkereste Kocsist, ő azonban neki is nemet mondott.
- Ketten pályáztunk az iskolaigazgatói posztra: Tóth Szilvia és én. A tantestület kétharmados többséggel nekem szavazott bizalmat, az iskolaszék pedig 7:0 arányban voksolt mellettem. A választás dokumentációját elküldtük a tartományi titkárságra, s az onnan - az oktatásügyi titkár helyettesének, Kollár Józsefnek az aláírásával - érkezett döntés értelmében a tartományi titkárság elutasította az iskolaszék határozatát, tehát visszautasította a kinevezésemet. Ezt augusztus 16-án kaptam kézhez, s még aznap az illetékes köztársasági minisztériumhoz fordultam. Ez felülvizsgálta a tartomány döntését, s augusztus 22-én megérkezett a végzés, hogy maradok eddigi posztomon - mondta Kocsis. Hozzátéve azt is, hogy az iskola három dolgozójának - Kerekes Józsefnek, Kerekes Jadrankának és Czékus Máriának - nem mondott fel az iskola, hanem arról van szó, hogy a minisztérium által meghatározott munkakörök között nem szerepel az általuk eddig betöltött munkakör, az iskolai végzettségük pedig (Kerekes József gépészmérnök, Kerekes Jadranka vegyésztechnikus, Czékus Mária gimnáziumot fejezett be) nem teszi lehetővé más területen való alkalmazásukat. Az oktatási minisztérium döntése alapján tehát beosztás nélküli státusba kerültek. A minisztérium zombori kirendeltsége elhelyezte az említett dolgozókat: Kerekes József a Žarko Zrenjanin iskolában kapott állást, Czékus Mária a Majsai útiban, Kerekes Jadranka pedig maradt a Széchenyi István iskolában, ahol felszolgálóként lenne alkalmazva.
Az iskola kölcsönadott egy számítógépet a minisztérium szabadkai irodájának a felvételi vizsga eredményeinek gyors feldolgozásához, de ezt egy pillanatig sem titkolták, minden legálisan történt. Az iskola korábban is használatra adott más intézményeknek egy-egy segédeszközt, számítógépet, ezúttal is csak erről volt szó.
Az igazgató közölte, hogy Maglai Jenő és Pintér Molnár Edit ellen rágalom és becsületsértés vádjával pert indít. Mint mondta, a per megnyerése esetén a kártérítés címén szerzett pénz az iskola pénztárába kerül.
Továbbra sem csitul a vihar
Az elmúlt héten a VMSZ újabb sajtótájékoztatót tartott ez ügyben, amelyen Maglai Jenőn és Pintér Molnár Editen kívül részt vett Kerekes József és Czékus Mária is.
Maglai hangsúlyozta, hogy az iskola működése és oktatási politikája ellen nincs semmi kifogásuk, az iskolaigazgató Kocsis Mihály magatartásával és hozzáállásával kapcsolatban viszont igen.
- Az iskolaigazgatói poszt megszerzése is nagyon gyanús volt, s ha hozzátesszük azt a tényt is, hogy Kocsist 1 év és 2 hónap választja el a nyugdíjba vonulástól, az igazgatói mandátum viszont 4 évre szól, ez még érdekesebbé teszi az ügyet - vélekedett Maglai.
Pintér Molnár Edit szerint Kocsis megfeledkezik arról, hogy az iskola működését az önkormányzat és a tartományi oktatási titkárság finanszírozza. Az iskolaigazgatónak nemcsak az iskolaépület szépségével kell törődnie, hanem a tanári karral, az iskolában dolgozókkal, a diákokkal és a kellemes atmoszféra megteremtésével is. Pintér Molnár Edit közölte azt is, hogy az utóbbi napokban tizennégyen tettek nála panaszt Kocsis magatartásával kapcsolatban. Arról is beszélt, hogy az igazgató által ,,beosztatlan' státust kapott dolgozók végzése törvénytelen, mert a szóban forgó, állandó munkaviszonyban levő alkalmazottakat azért sem lehet így besorolni, mivel a munkakörüket nem a köztársasági oktatási minisztérium pénzeli, nincs arra vonatkozó döntés, hogy törölték volna az iskolában a munkaköri beosztásukat. Szerinte a végzéseket nem lehet visszamenő hatállyal kiadni, ráadásul a dokumentumok több szabálytalanságot is tartalmaznak.
- Az igazgatóválasztással kapcsolatban is történtek szabálytalanságok. Tóth Szilvia, a másik jelölt nem kapott írásos értesítést a júliusban lezajlott választás eredményéről, így nem élhetett törvény adta jogával, hogy a döntés jogosságát ellenőrizze. A testület elnöke nem kézbesítette az anyagokat három nappal az ülés előtt. Bunyik Zoltán tartományi oktatási titkár megkereséssel fordult az illetékes köztársasági miniszterhez, hogy semmisítse meg az augusztus 18-án hozott döntését, amelyben megerősítette Kocsis kinevezését - mondta Pintér Molnár Edit, majd emlékeztetett arra, hogy bizonyos eseményeket eltussolnak az iskolában.
- A 2003-as tanévben például a hetedik osztályosok szülei, miután értesültek arról, hogy az igazgató engedélyével a kettes osztályzatokat önkényesen egyesre változtatták, az osztályfőnök pedig hiába harcolt e döntés ellen, tizenkilenc gyereket átírattak egy másik iskolába - emlékeztetett.
Kerekes József és Czékus Mária elmondták, hogy szeptember 4-én értesültek arról, hogy beosztatlan státusba kerültek, a hivatalos végzést pedig szeptember 7-én kapták meg, s még mindig nem értik, mit jelent ,,beosztatlannak' lenni.
- Ha Kocsis valakit vádolni akar, akkor meg kell, hogy mondja, mikor, hol és mivel sértették meg a becsületét - szögezte le Pintér Molnár Edit.
Kocsis Mihály újabb sajtótájékoztatóján cáfolta az ellene felhozott vádakat. Állítása szerint nem hibás semmiben, és sem ő személyesen, sem az iskola igazgatási testületei semmiféle törvény- és szabályellenes vétséget nem követtek el, és csak a vádaskodás szintjén került nyilvánosságra Pintér Molnár Edit és Maglai Jenő nyilatkozata.
- A tartományi oktatási titkárság vétett a törvény ellen, amikor visszautasította az iskolaszék döntését, vagyis a kinevezésemet. Az új iskolai szabályzat miatt munka nélkül maradt dolgozók ,,beosztatlan státus'-ba helyezéséről nem a mi iskolánk hozott döntést. Aki nem ismeri a pénzellátási folyamatot az iskolákban, az nem beszélhet róla a nyilvánosság előtt, márpedig a VMSZ-ben tartott sajtótájékoztatón mindkét alkalommal tévesen tájékoztatták a közvéleményt. Minden iskolának a minisztérium szabja meg, hogy történik a pénzelése, hány alkalmazott fizetését fedezi. A mi iskolánknak van a legszakképzettebb tanári kara a község területén: a felső osztályokban dolgozó tanárok mindössze hét százalékának, azaz 5 személynek nincs megfelelő diplomája - közölte Kocsis.
Lakatos Erzsébet, a szülői tanács elnöke elmondta, hogy szeptember 14-ei ülésükön egyhangú támogatásukról biztosították az igazgatót.
Weiss Rudolf, az iskola szakszervezeti alapszervezetének elnöke szerint az iskola nem sértette meg a törvényt az igazgatóválasztás kapcsán, és nem uralkodik félelem az iskolában.
- Az igazgatóválasztás mindenben az előírásoknak és a törvénynek megfelelően történt, egy öttagú pályázati bizottság felügyeletével, s a szavazók kétharmada névtelenül úgy döntött, hogy Kocsist bízza meg továbbra is az igazgatói teendők ellátásával. Kocsis hét szavazatot kapott, Tóth Szilvia pedig egyet sem - tájékoztatott Weiss.
A VMSZ által említett eltussolásokkal kapcsolatban Kocsis elmondta, hogy önkényes osztályzatjavításokról szó sincs, de amikor a diák neve mellett a naplóban hat egyes és mindössze két kettes szerepel, akkor ott szó sem lehet pozitív osztályzatról.
- Az osztályzásról szóló szabályzat értelmében osztályozott az iskola osztálytanácsa és a tantestület. Maglai Jenő és Pintér Molnár Edit a mi komoly munkánkat próbálták meg leértékelni, s emellett nem mehetünk el szó nélkül - vélekedett Kocsis, és kijelentette, hogy bűnvádi eljárást kezdeményez Maglai Jenő és Pintér Molnár Edit ellen az iskola és a saját nevében.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..