home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
VMMI: a hittel épített tartóoszlop
Tóth Lívia
2023.12.27.
LXXVIII. évf. 52. szám
VMMI: a hittel épített tartóoszlop

Zentán 2002 januárjában helyezték el a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet alapkövét a magyar kultúra napja alkalmából, majd 2003. május 31-én szentelték fel a magyar kormány támogatásával készült épületet.

A Magyar Nemzeti Tanács 2005-ben, Vajdaság Autonóm Tartomány kormánya pedig 2008-ban vált alapítójává a tevékenységében egész Vajdaságra kiterjedő regionális intézménynek. A magyar nemzeti kisebbség kulturális örökségének és élő kultúrájának megőrzésére alapított Vajdasági Magyar Művelődési Intézet működését 2005-től számítják, vagyis ebből a szempontból az idén lett nagykorú. A VMMI fő feladatkörei közé tartozik a vajdasági magyar kulturális örökség teljességre törekvő közgyűjteményének őrzése, katalogizálása, digitális mentése és elérhetővé tétele.

A székház meglétének 20. évfordulója alkalmából ünnepi összejövetelt szerveztek, melyen számos vendég vett részt. Az alkalmi műsor kezdetén ft. Nagy József esperesplébános áldotta meg az épületet, majd a Pro Urbe díjjal kitüntetett zentai Mécsvirág együttes a szülőföld erejéről, szeretetéről és az identitás fontosságáról szólt a költészet és a zene nyelvén.


Sárközi István, Szakállas Zsolt, Tóth Vilmos, a VMMI építő-tervezője, Kormányos Katona Gyöngyi és Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke

Az egybegyűlteket elsőként Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke köszöntötte, kiemelve, az intézetben nagyon fontos szerteágazó, értékteremtő és értékmentő munkát végeznek. A jelenlévőkhöz szólt Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke is, majd bemutatták a Vajdasági Magyar Digitális Archívum népszerűsítését szolgáló rövidfilmet és oktatófilmet, melyet az adai Pro Media Studio készített.

A Magyar Nemzeti Tanács és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásának köszönhetően 2019-ben fejeződött be a most elérhető digitális archívum honlapja, mely azóta folyamatos fejlesztés alatt áll. A COVID időszakában nem volt lehetőség bemutatni a megújult platformot a nyilvánosság előtt, 2023-ban pedig a fejlesztésben ismét egy nagyobb beruházás történt a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával és a Studiopresent szakmai közreműködésével.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet székháza Zenta városképének egyik jellegzetes épületévé vált. A kiállítással az intézet munkatársai az épületet megálmodó, kivitelezését segítő embereknek, odaadásuknak kívántak emléket állítani.

A fotódokumentum-kiállítást Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója mutatta be és nyitotta meg.

— A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet épülete valóban hidat képez múlt és jövő között, az itt folyó tevékenység átível korokon, köszönve azoknak a hittel álmodóknak, akik érezték a vajdasági magyarság dokumentációs központjának létjogosultságát, ők pedig: mgr. Hajnal Jenő intézményalapító, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség egykori elnöke, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője (korábban a Határon Túli Magyarok Hivatalának Főosztályvezetője) és főtisztelendő Nagy József esperesplébános. A hittel álmodókat, a varázslókat segítette a 2000-es évek első felében a katolikus egyház, a zentai önkormányzat, Magyarország Kormánya, minden időkben a két alapító: a Magyar Nemzeti Tanács és Vajdaság Autonóm Tartomány kormánya, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség, Pásztor István elnök úrral az élen — hangsúlyozta Kormányos Katona Gyöngyi, majd hozzátette: Álljunk meg egy-egy pillérnél, mely utat mutat, további erőt és hitet ad a tisztánlátásban. Ha jönne újabb szél, azt elfújni nem tudjuk, de befoghatjuk, hogy vigye a hajónkat előre, vagy forgassa a malmaink kerekét.

A műsor a VMMI zenélni, énekelni tudó munkatársainak fellépésével fejeződött be, majd felvágták a születésnapi tortát.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..