home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Utcai foci csantavéri módra
ISTVÁN Ervin
2014.10.08.
LXIX. évf. 41. szám
Utcai foci csantavéri módra

Szeptember közepén a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola U13-as korosztályú futballcsapata kispályáslabdarúgó-tornán vett részt Münchenben. A Buntkicktgut elnevezésű projektumban megrendezett Straßenfußball (utcai foci) célja a különféle nemzetiségű és kultúrájú fiatalok összehozása, megismerkedése és a szabadidő hasznos eltöltése.

A németországi tornára az intézmény 6., 7. és 8. osztályos tanulóiból összeállított csapat (Nagy Roland, Mecserik Krisztián, Pajor Dénes, Pesti Ákos, Hajdú László, Földi László, Márton Tas, Curnovics Dévid és Vékony Tihamér) készült fel. A fiatalok már bizonyítottak saját futballegyesületükben és a tanulásban egyaránt, jól ismerik egymást, ám ebben az összeállításban csak egyszer edzettek. A velük szembeni elvárás a tisztes helytállás volt, a fiúk azonban nagy-nagy elszántsággal vágtak neki a kalandnak.

A gyerekek pénteken délután indultak tizenkét órás autóbuszútjukra, és szombaton hajnalban érkeztek meg Münchenbe. Aznap természetesen nem volt mérkőzés, helyette kötetlen városnézés szerepelt a programban. A másfélmilliós város központja, a sok látnivaló, a metrózás mind-mind nagy élmény volt számukra, ám mindegyikük fejében ott motoszkált a másnapi kihívás gondolata. Végre elérkezett a vasárnap! Az időjárás sajnos nem kedvezett, az eső áztatta aszfalton bizony veszélyesnek ígérkezett a labdarúgás. Az U13-as korosztály két csoportjában összesen nyolc csapat (a Szerbiát képviselő csantavérin kívül két lengyel és öt német) vetélkedett. Az első csoportmérkőzést egy könnyű 7 : 0-val intézték el a csantavéri fiatalok, az ezt követő 4 : 4-es döntetlen és 5 : 0 arányú vereség azonban még idejében érkezett — ennek köszönhetően ugyanis a fiúk a kezdeti örömmámor után visszazökkentek egy kicsit. A negyeddöntőben a kis hunyadisok már egy összeszokott gárda benyomását keltették — 3 : 1 arányban győzték le német riválisukat. Az elődöntő nagyon izgalmasra sikeredett, a rendes játékidő ugyanis döntetlennel végződött, a hosszabbításban azonban a fiúk megrázták magukat, és végül egy góllal jobbnak bizonyultak ugyancsak német ellenfelüknél.

Jöhetett hát a DÖNTŐ! A sors éppen azzal a csoportbéli ellenféllel hozta össze őket, akivel döntetlent játszottak, így már a tornagyőzelem is könnyen elérhetőnek tűnt. Az időjárás továbbra sem volt kegyes, és talán éppen ez volt az oka annak — vagy az általuk felállított túl nagy elvárás —, hogy a lábak megremegtek, ráadásul a csapat fejben sem volt együtt. A végső csatát a csantavéri CSAPAT (immáron csupa nagybetűvel írva) tehát elveszítette, és meg kellett elégednie a második helyezéssel.

A fiúk nagyon büszkék lehetnek önmagukra, sőt szüleik, iskolájuk és Csantavér is az lehet rájuk. Nem mindennapi tettet hajtottak végre: bizonyítottak egy számukra teljesen ismeretlen közegben — a más kultúrájú és értékrendű, ám hozzájuk hasonlóan szívvel-lélekkel küzdő fiatal társaik elleni mérkőzésen. Ha nem győztek is, ők mégis győztesnek érezhetik magukat. Természetesen a jutalom sem maradhatott el: másnap megtekintették a világhírű FC Bayern München stadionját, az Allianz Arenát. Az élmény feledhetetlen volt. Hétfőn este fáradtan, győztesnek érezve magukat, és ami még fontosabb: sérülésmentesen indultak haza. Ez utóbbi az időjárási körülmények ismeretében felért egy újabb győzelemmel.

A németországi utazásra a szervezők, valamint München és Szabadka város önkormányzatának támogatásával került sor. A kísérő tanár és a fiatalok ezúton is köszönik a segítséget. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..