home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Utazó bűnözők, hiszékeny polgárok
KISIMRE Ferenc
2010.02.17.
LXV. évf. 7. szám
Utazó bűnözők, hiszékeny polgárok

Egyre kifinomultabb módszerekkel és egyre rafináltabb eszközökkel igyekeznek pénzhez vagy értékekhez jutni a bűnözők. Ez vonatkozik az egész országra, de a dél-alföldi régióra különösképpen. Lapunkban több ízben írtunk arról, hogy Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyében Románia EU-csatlakozás...

Egyre kifinomultabb módszerekkel és egyre rafináltabb eszközökkel igyekeznek pénzhez vagy értékekhez jutni a bűnözők. Ez vonatkozik az egész országra, de a dél-alföldi régióra különösképpen. Lapunkban több ízben írtunk arról, hogy Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyében Románia EU-csatlakozása óta egyre gyakoribbak a betörések, a rablások, újabban pedig az ''átverés” jellegű bűncselekmények is. Részletesen foglalkoztunk például a csanyteleki besurranókkal, akik Romániából érkeztek egy öreg Daciával, határozott szándékkal: pénzt akartak lopni vagy rabolni. Ez csak részben sikerült nekik, hiszen a szebb napokat látott járműre sokan felfigyeltek a faluban, és a rablást követő órában elfogták őket...
Napjainkban az úgynevezett trükkös lopások jöttek divatba, természetesen nemcsak a határon túlról érkezők jóvoltából, hanem hazai ''szaktársaik” részéről is. A minap számolt be a sajtónak Zelity László ezredes, szegedi rendőrkapitány arról a bravúros elfogásról, amelyet a Csongrád és Baranya megyei, valamint a szegedi nyomozók vittek véghez. Január elején ugyanis több olyan bejelentés érkezett a Szeged környéki Bordány, Üllés és Öttömös településekről, amelyek arról szóltak, hogy a fenti elkövetési módszer segítségével csaknem 1 millió forintos kárt okoztak ottani polgároknak. Mint kiderült, egy 31 éves pécsi illetőségű férfi 33 éves társával az említett községekben és a hozzájuk tartozó tanyavilágban rendőrnek, illetve polgárőrnek adta ki magát. Így jutottak be a lakásokba, a tanyákra és négy esetben vittek el jelentős összegű készpénzt, ékszereket és egyéb értékes tárgyakat. A nyomozók összehangolt munkájának köszönhető, hogy gyorsan elfogták a trükkös bűnözőket: a Baranya megyei székhelyen élő és ''dolgozó” 31 éves gyanúsított ugyanis már többször volt büntetve hasonló cselekmények miatt, a károsultak személyleírása tökéletesen ráillett, így gyorsan kattant a bilincs a kezén. Egy nappal később idősebb ''asszisztense” is rendőrkézre került, így most mindketten a szegedi előzetesben várhatják ügyük tárgyalását.
Egyébként a hasonló bűnügyek egyre gyakoribbak a Szeged környéki és a dél-alföldi településeken, de különösképpen a tanyavilágban. Az eléggé szétszórt tanyákon zömmel idősebb emberek élnek, gyakran olyan egyedül lakó, magukat ellátni sem tudó öregek, akik egyetlen kapcsolata a külvilággal az úgynevezett tanyagondnok, aki naponta vagy kétnaponta hozza számukra az ebédet, a postát, a gyógyszert, intézi a faluban az ügyes-bajos dolgaikat. åk szinte teljesen kiszolgáltatottak a fentebb említett bűnözőknek, hiszen az egyenruhás felbukkanása ebben a környezetben számukra a hatóság megtestesítőjét jelenti. Maradéktalanul hisznek neki, ''intézkedései”-nek is alávetik magukat. Az elkövetők pedig mindig párosával érkeznek, s míg az egyik szóval tartja a ház lakóját/lakóit, addig a másik begyűjti az értékeket. Zelity ezredes szerint az ilyen bűnözők elfogása különösen bonyolult feladat, hiszen kevés nyomot hagynak maguk után, gyorsan el is távoznak, és a legtöbbször lopott autóval követik el tettüket, így a rendszám alapján sem lehet őket rövid időn belül azonosítani.
A lerobbant autó és a hamis névjegykártya
A fenti cselekménnyel szinte azonos időben hajtottak végre egy másik bűntényt Szeged környékén. A Csongrád megyei székhely rendőrnyomozói két román férfit tartóztattak le, akik az elmúlt év novemberétől az idén január közepéig összesen hat bűncselekményt követtek el az M5-ös autópályán és az erre csatlakozó főutakon. Az ő módszerük már ismert, mégis sokan ''bedőltek” a két román bűnelkövető szövegének. Azzal állítottak le autósokat, hogy elfogyott a benzinjük, vagy a gyermekükhöz igyekeznek, aki magyarországi gyógykezelésen tartózkodik, és ehhez pénzre van szükségük. Persze, azonnal, gyorsan. A jóhiszemű (és naiv) magyar polgár pedig gyorsan a zsebébe nyúl, előveszi a pénztárcáját, és ad: a hat eset mindegyikében legalább 10-15 ezer forintot nyomtak a kezébe a szomszédos országból érkezett ''megszorultak”-nak, egy alkalommal pedig 300 euróval is megtoldották a gyengécske forintösszeget!
Ne képzelje a Kedves Olvasó, hogy mindezért cserébe a megrögzött román bűnelkövetők nem adtak semmilyen biztosítékot, kemény garanciát. Ellenkezőleg. Minden esetben átadtak egy Ali Ahmed director személyre szóló névjegykártyát, azon persze (hamis) cím és telefonszám is volt, s határozott ígéret: ezen a telefonszámon keresik majd a későbbi károsultakat -- pénzük visszajuttatása érdekében. De ezzel még nem merült ki a ravaszkodások hosszú sora. A románok -- hitelességüket bizonyítandó -- három darab aranynak látszó ékszert is átadtak a hiszékeny segítőknek, mondván, ezeket is csak akkor kell visszaadni, amikor ők a pénzt visszajuttatják. Nos, azt hiszem, a legtöbben már sejtjük az igazságot: az ékszerek rézből készült utánzatok voltak! A két szélhámost most a sitten őrzik, remélhetőleg jó ideig, csak azért, hogy az M5-ös autópálya megtisztuljon az ilyen és hasonló bűnelkövetőktől.
Egyébként a tömegtájékoztatási eszközök, szórólapok, tájékoztató füzetek által a bűnüldöző szervek gyakran hívják fel a figyelmet az ilyen és hasonló cselekményekre, a besurranásos lopásokra, rablásokra (amelyeket nem egy esetben súlyos testi sértés vagy gyilkosság követ), a mind gyakoribb ''egyenruhás” fosztogatók megjelenésére. Ennek ellenére az emberek végtelen jóhiszeműsége, vagy inkább hiszékenysége, még mindig lehetőséget nyújt az általunk is leírt bűncselekményekre. S ez nyilván nemcsak Magyarországon van így, hanem a szomszédos országokban is. Tegyük azonnal hozzá: sajnos.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..