home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Utazni jó, hát még Borisszal!
Fehér Márta
2021.05.22.
LXXVI. évf. 20. szám
Utazni jó, hát még Borisszal!

Mindig örülök, ha valakinek teljesül az álma (főleg ilyen nehéz időkben, mint a koronavírus-járvány és a gazdasági helyzet). Kedvenc idegenvezetőmé pedig az volt, hogy egyszer saját utazási ügynöksége lesz. Nos, Tóth Borisz önálló vállalkozásával már első útjára készül — az előttünk álló szombaton Brankovina etnofaluba viszi utasait.

Sok minden belefér egy napba, megannyi látnivaló, érdekes történet kultúráról, vallásról, történelemről és persze egy „csipetnyi” természet is meg rengeteg jókedv, élmény.

— Az emberek ki vannak éhezve az utazásra. Én azt látom, már alig várják, hogy mehessenek, fesztiválozhassanak, hogy tudjanak esküdni, lagzizni, barátkozni és főleg utazni. Az utazások azok az események, amelyeken az ember valóban elfelejti a nehézségeket, nem gondolkodik a problémákon. Most voltunk az egyházzal Međugorjéban, három nap alatt megtöltöttünk egy autóbuszt, én egyelőre csak a saját ismerőseim körében reklámoztam az első két egynapos utazásomat, mindkettő pillanatok alatt megtelt! — meséli lelkendezve Borisz.

Ő az, aki kosztümös városnéző túrákat szervez Szabadkán, egynapos belföldi és magyarországi útjai, valamit egyházi zarándoklatai felejthetetlenek. Életeleme az utazás, a szervezés, emberekkel együtt lenni és beszélgetni. Nem csoda, hogy nehezen viselte a koronavírus-járvány okozta bezártságot. A helyzet miatt januárban a munkahelye is megszűnt abban a szabadkai utazási irodában, amelynek éveken át lelkes utasszervezője volt. Ám minden rosszban van valami jó is, így belefogott a nagy álom megvalósításába.

— Úgy éreztem, hogy a jóisten segítsége és áldása velem lesz, s éreztem egy belső erőt meg egy elhivatottságot arra, hogy megnyissam a saját utazási irodámat. Pályáztam a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál önálló vállalkozás indítására, még nincs eredmény, ám bízom benne, hogy sikeres lesz a próbálkozásom. Régi álmom, hogy nekem is legyen saját utazási ügynökségem, és most ez teljesült. Nagyon bízom benne, hogy úgy lesz minden, ahogy elgondoltam, látom, hogy a járványügyi helyzet is lassan pozitív váltást produkál. Meggyőződésem, hogy egynapos kirándulásokra lesz kereslet, hamarosan a nyaralásokra is, melyeket viszonteladóként fogok értékesíteni nagy utazási ügynökségekkel együttműködve. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy a napokban megérkezett a vállalkozásom bejegyzéséről szóló papír, és a héten az irodámat is megnyithattam. Nyilvánvalóan van egy kicsi félelem is bennem, ám valóban azt látom, érzem, hogy nagyon sok ember támogat, ahogyan eddig is — a szüleim, akik iskoláztattak, és mindig minden ötletemben mellettem álltak, a testvérem, a nagyapám, a barátaim, a túráimról tudósító újságírók és az „égiek” is —, és bízom benne, hogy továbbra is mellettem lesznek!

A Boris Travel első útja Valjevóba, Brankovina etnofaluba vezet, a nap zárásaként kolostorlátogatással és a mesebeli Gradac folyóval, majd június elején a Vaskapu-szoros, illetve a Rajko-cseppkőbarlang (Rajkova pećina) következik, utána egy egész napos hajókázás a Drina folyón Boszniáig és vissza, megállóval a Vrelo folyó vízesésénél, júliusra pedig már a magyarországi Keszthelyt tervezi, kastély- és marcipánmúzeum-látogatással, valamint a jó időben bízva fürdéssel.

— Az én célom elsősorban az, hogy az embereket olyan helyekre vigyem, olyan látnivalókat mutassak meg nekik, illetve ezek kapcsán olyan történeteket meséljek, amelyekről még nem hallottak, viszont érdemesek arra, hogy ápoljuk és továbbadjuk őket. Az elmúlt évek során sikerült nagyon jól megismernem az ország java részét. A koronavírus miatt alkalmam volt rengeteget olvasni, tanulni. Minden utamra továbbra is sokat fogok készülni, bár lehet, hogy most már jobbára csak ismételni kell, és egy-két új információt, érdekességet felkutatni. Szeretem az embereket, szeretek velük beszélgetni, szeretem a kultúrát és a történelmet, a természetet. Beleadom a lelkemet az utazásokba, és ez érezhető is. Nagyon örülök, amikor kialakul egy-egy csoport az autóbuszon, sokszor barátságok is szövődnek, és ezt az emberek is szeretik, pozitívan fogadják.

A belföldi utazásokra jelenleg nem vonatkoznak korlátozások, viszont az előírt létszámra és a távolságtartásra ügyelni kell, ez például az éttermi étkezések szervezése során igényel több odafigyelést, a jó időnek köszönhetően a teraszos vendéglők nyújtanak megoldást — részletezi.

— Ami a külföldi kirándulásokat illeti, Bosznia-Hercegovinába, Montenegróba, Albániába és Macedóniába tudunk bármiféle korlátozás nélkül utazni, ez valószínűleg Egyiptomra és Törökországra is vonatkozik majd, bár lehet, hogy oda is majd csak oltási igazolvánnyal mehetünk. A beoltottak utazhatnak Horvátországba, Görögországba, Magyarországra, Ciprusra — ezt nekem is figyelembe kell vennem szervezéskor és az utasok fogadásánál. Azt látjuk, hogy a régió nyit, és szerintem az idén már lesz szezon, lehet, hogy nem olyan, amilyet megszoktunk, de lesz!

Borisz optimista, szerinte a tavalyi belföldi utazások során tapasztalt áremelkedés után a nyitás eredményeként itthon csökkennek majd az árak, hiszen most már nem csak Szerbián belül lehet utazni. Nyaralni is sokan szeretnének — mondja.

— Viszonteladóként értékesítem majd a többnapos utakat és a nyaralásokat, a nagy turisztikai irodák meghirdetett programjaira nálam is elő lehet majd fizetni, tehát Törökországra, Görögországra, Egyiptomra, Horvátországra, valójában mindenre, amit az emberek megtalálnak az interneten. Az én dolgom az lesz, hogy segítsem őket, hogy minél jobb legyen a választásuk, minél biztosabb touroperátorral utazzanak, minél jobb ajánlat legyen előttük, hogy biztonságosan elutazhassanak és hazatérhessenek, jó élményekkel gazdagodva, kipihenve, feltöltődve.

A Boris Travel irodája Szabadkán a városközpontban, a Dušan cár utca 6. alatt található, az utazási ügynökség Facebook-oldalán pedig a tervek szerint nagyon sok érdekes információ, történet lesz olvasható egy-egy út kapcsán, hiszen Szerbia és Magyarország is gyönyörű, rengeteg felfedeznivalóval.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..