home 2023. június 05., Fatime napja
Utazni és tanulni
Tóth Lívia
2020.01.22.
LXXV. évf. 4. szám
Utazni és tanulni

Történjék bármi, utazni muszáj — szoktunk idézni egy kissé átírva egy római mondást.

Pompeius ugyanis, aki bizonyára álmában sem gondolta volna, hogy kétezer év múlva is emlegetik a szavait, egészen pontosan ezt mondta: „Navigare necesse est, vivere non est necesse” — azaz hajózni muszáj (vagy szükséges), élni nem. Ő így „ösztönözte” a Szicíliából Rómába gabonát szállító hajósokat, hogy a viharos idő ellenére is keljenek útra a kikötőből. Mi persze a kissé bizarr buzdítás második részét nem vesszük figyelembe, és az elejét is legtöbbször a szándékunk igazolásaként alkalmazzuk.

Én leginkább akkor emlegetem ezt a történetet, amikor az országhatár felé tartok, és lélekben már felkészültem mindenre. Hosszú várakozásra, idegeskedésre és fura kérdésekre egyaránt. Mert amióta ismét tanulásra adtam a fejem, és viszonylag rendszeresen ingázom Zenta meg Szeged között, a felsoroltak mindegyikéből bőven van részem. Most mégsem a „leálló rendszerről” és a két határ között összeérő sorokról szeretnék írni, inkább egy-két olyan párbeszédet osztanék meg önnel, kedves Olvasó, amelyen magam is jól szórakoztam. A kedvencem a következő:

— Hova megy? — kérdezi a határőr.

— Iskolába.

— Tanul vagy tanít?

— Tanulok.

— Mit?

— Kulturális mediációt.

— Kellett nekem kérdezni, úgysem tudom, mi az!

Szerencsémre, nem várta el tőlem, hogy megmagyarázzam a választott mesterszakom mibenlétét, inkább utamra engedett. De legközelebb, amikor összefutottunk, megismert, és így szólt a társaihoz: Hagyjátok a hölgyet, iskolába jár. Képzeljétek, tanul. És gondolatban nyilván azt is hozzátette: szegény.

Az is előfordult, hogy a mi oldalunkon kérdezték meg tőlem, miért utazom Szegedre, és amikor azt válaszoltam, hogy egyetemre járok, szabad fordításban valami ilyen volt a reakció: na, magának is jókor jutott eszébe! Egy pillanatig késztetést éreztem, hogy elmondjam, van már egy felsőfokú diplomám, melyet a megfelelő időben szereztem meg otthon, Újvidéken, de aztán inkább egy közmondással ütöttem el a párbeszéd élét: jobb későn, mint soha!

Erre csak egy mosolyt kaptam, mely nyilván sokkal sajnálkozóbb lett volna, ha hangosan is kimondom, ami már a nyelvem hegyén volt: és képzelje el, nem kényszerből csinálom, sőt, élvezem, hogy újra diák lehetek!

Mert utazni, ha nem is muszáj vagy szükséges, nagyon jó! Minden korban. És tanulni is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..