home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Utazás és táv
(Tha)
2013.07.17.
LXVIII. évf. 29. szám
Utazás és táv

Együtt „mozgóképeztek” a bodajki és zentai fiatalok — A magyarországi, bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola vajdasági partnert keresett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul elnevezésű pályázatához, és megtalálta a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumot és Kollégiumot. Pontosabban az oktatási intézmény szakkörét, a Bolyai Filmműhelyt. Miután a projektum nyertes lett, kezdődhetett a megvalósítása.

Májusban tizennégy vajdasági fiatal vendégeskedett Bodajkon, ahol az animációt alapszakként tanulhatják az érdeklődők, majd nemrégiben az ottaniak viszonozták a látogatást. Ami egyik esetben sem csak barátkozásból, hanem kemény munkából is állt.
— A cél az volt, hogy a diákok egy-egy hetet Bodajkon, illetve Zentán töltsenek, ismerkedjenek a szakmával és vegyes csoportokat alakítva, egymást segítve filmes műhelymunkát végezzenek. A mi szakiskolánkban az animáció az elsődleges, a bolyaisok inkább a dokumentumfilmmel foglalkoznak, vagyis a két csoport tagjai kiválóan kiegészítik egymást — magyarázta Preszter Elemér, a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola oktatója.
Mint megtudtuk, a Művészetért Közalapítvány 2006 szeptemberétől indította útjára Bodajkon a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskolát, ahol a képzés iránt érdeklődők középiskolai keretek között ismerkedhetnek a különféle művészeti ágak, a zene, a tánc, a képzőművészet mesterfogásaival. Honlapjukon Martin Luther King-idézetet találunk: „Hittel tedd meg az első lépést. Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot.”
Beszélgetésünk során Preszter Elemér elmondta, a gyerekek mindkét helyszínen kaptak egy irányvonalat, amelyre támaszkodva, de mégis önállóan kellett elkészíteniük a kis filmjeiket.
— Bodajkon az utazás, Zentán a táv volt a körülíró téma. A diákok ezen belül szabadon gazdálkodhattak az ötletekkel. Nem igazán kellett őket irányítani, de mi is önálló munkákat kértünk és vártunk. Jelenleg ott tartunk, hogy már megnézhetjük a kész filmeket. A bodajki alkotásokat egyébként már feltöltöttük a YouTube oldalra, várhatóan a zentaiak is odakerülnek. 
A két csapat nagyon jól megértette egymást, a fiúk, lányok lelkesen, örömmel dolgoznak, még este tízkor is hajlandóak újravágni vagy forgatni egy-egy jelenetet, ha úgy értékeljük, hogy nem sikerült. A két találkozó és a közös munka szakmailag és emberileg egyaránt sokat adott mindenkinek.
Szokványos elméleti oktatást nem tartunk, a fiatalok napközben forgatnak, este pedig közösen megnézzük, majd megvitatjuk a nyersanyagot, mindenki elmondhatja a véleményét. Sértődés nincs, értik, hogy a kritika a javukat szolgálja. Egyébként az a legfontosabb, hogy egy hét alatt filmes, szakmai és emberi közösségé kovácsolódtak és mindenki nagyon jól érezte magát. Ilyenkor a végtermék szinte másodlagos, de azért bizonyára tisztességes és nézhető filmek születnek — hangsúlyozta Preszter Elemér.
A zentai Bolyai Filmműhely tagjai egyébként ismét egy rangos elismeréssel lettek gazdagabbak. Belgrádban a 42. Országos Diák- és Ifjúsági Filmfesztiválon ifjúsági kategóriában az Isten áldása?! című alkotásuk megkapta a fődíjat. A dokumentumfilmet Szakály László rendezte és vágta, az operatőr Lejkauf István és Anitics Tamás volt. Öt év alatt egyébként ez a csapat második Grand Prix díja, de sohasem tértek haza elismerés nélkül.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..