home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Utasítás a tömegközlekedés megszervezéséhez
Hét Nap Online
2020.05.04.
LXXV. évf. 18. szám
Utasítás a tömegközlekedés megszervezéséhez

Utasítás a városi, elővárosi és helyi tömegközlekedés megszervezéséhez a koronavírus-járvány terjedésének megelőzését és megfékezését, valamint a fertőzés kockázatának csökkentését célzó intézkedések keretében.

1. A városi, elővárosi és helyi tömegközlekedést (a továbbiakban: tömegközlekedés) szakaszonként, a járványhelyzetnek megfelelően kell megszervezni, illetve oly módon, hogy a városi és elővárosi személyszállítás az alábbi prioritások szerint történik:

– az első szakaszban: a dolgozók,

– a második fázisban: a diákok és egyetemi hallgatók,

– a harmadik szakaszban: a munkanélküliek, turisták és más személyek (beleértve a 65 évnél fiatalabb nyugdíjasokat is),

– a negyedik szakaszban: a 65 évnél idősebbek.

Minden önkormányzat rendelettel fogja szabályozni a felsorolt szakaszok időtartamát, az illetékes közegészségügyi intézet ajánlásai alapján.

2. A tömegközlekedési járművek vezetői a járművek vezetése közben kötelesek védőfelszerelést (szájmaszkot és kesztyűt) viselni.

3. A járműben tartózkodó más szolgálati személyek (rendfenntartók, jegykezelők és jegyellenőrök) kötelesek védőfelszerelést (szájmaszkot és kesztyűt, lehetőség szerint műanyag védőmaszkot) viselni.

4. A vezetői fülkét válaszfallal (műanyag vagy más alkalmas, áttetsző akadállyal) el kell választani az utastértől.

5. A tömegközlekedési szolgáltatásokat csak azok vehetik igénybe, akik védőfelszerelést — arcmaszkot és kesztyűt viselnek, vagyis azok azutasok, akik nem használnak szabályszerűen arcmaszkot és kesztyűt, nem szállhatnak fel a járműre.

6. Az utasok csak az egyik (az elülső vagy a hátsó) ajtón szállhatnak fel a járműre, azzal hogy a járművön kívül és belül is, jól látható módon jelezni kell, hogy melyik ajtón lehet felszállni, és melyiken leszállni a járműről.

7. A jármű belsejében egyértelműen fel kell tüntetni az utasok mozgásának irányát (a bejárattól a kijárat felé).

8. A jármű bejárati ajtójához egy alkalmazottat (rendfenntartót) kell állítani, aki felügyel arra, hogy az utasok beszálláskor viselnek-e szabályszerű védőfelszerelést, utasításokat ad a szállítás alatti magatartásra, ellenőrzi a menetjegyek érvényességét és egyéb teendőket is ellát az utasok és a jármű vezetőjének biztonsága érdekében.

9. Az ülőhelyeket jól láthatóan meg kell jelölni olyan távolságra egymástól, ami az utasok közötti megfelelő távolságtartást (a kettős üléseken csak egy utas ülhet, stb. — megfelelő távolság az utasok között, a lehetőségekhez és a jármű rendelkezésre álló kapacitásaihoz mérten).

10. Az állóhelyeket a járművön belül jól láthatóan meg kell jelölni oly módon, hogy az egymás közötti távolságot be lehessen tartani, a lehetőségekhez és a jármű rendelkezésre álló kapacitásaihoz mérten.

11. A járművet indulás előtt vagy miután visszatért a kocsiszínbe kötelezően. A megszokottól intenzívebben fertőtleníteni kell, de lehetőség szerint a munkanap alatt is. Külön figyelmet kell fordítani a vezetőfülkére, a kapaszkodókra, a jegykezelő berendezésekre, illetve minden olyan tárgyra, ami gyakori érintésnek van kitéve.

12. Minden egyes járat előtt és után a járműveket ki kell szellőztetni, a jármű valamennyi ablakát kinyitva. Amennyiben azt az időjárás megengedi, javasolt az ablakokat utazás közben is nyitva tartani. A központi klíma berendezést nem szabad használni. Ha az ablakok rögzítve vannak, a szállító vállalatnak azokat fel kell oldania.

13. A megállókon jól látható helyen el kell helyezni a járművön érvényes magatartási szabályokat (egyenkénti beszállás, személyes védőfelszerelés viselése, távolságtartás, az utasok fel- és leszállásának módja stb.), és meg kell jelölni a helyeket, ahová az utasoknak állniuk kell a megállóban, hogy megfelelő távolságtartással alkossanak sort.

14. A személyszállító cég lehetőségeihez mérten minél több járművet kell indítani, hogy a tömegközlekedés minél zavartalanabbul tudjon folyni.

15. Az önkormányzatok részletesebben is előírhatják a jelen utasítás alkalmazását, de csak olyan módon, hogy teljes mértékben betartják a koronavírus-járvány terjedésének megelőzését és megfékezését, valamint a fertőzés kockázatának csökkentését célzó intézkedéseket.

A koronavírus járvány elleni védekezésért felelős törzskar


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..