home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ukrán vezérkari veszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő
2022.06.20.
LXXVII. évf. 24. szám
Ukrán vezérkari veszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

Egy több mint félszáz ukrán tábornok és tiszt életét követelő Kalibr-csapásról és Szeverodoneck körüli előrenyomulásról számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint Szeverodonecknél luhanszki „népi milícia” orosz támogatással felszabadította Metyelkine falut. Közölte, hogy Liszicsanszk térségében ukrán katonák az alacsony harci morál, a lőszer és az utánpótlás hiánya miatt elhagyták nehézfegyverzetüket és állásaikat.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Rogyion Mirosnyik, a „Luhanszki Népköztársaság” moszkvai nagykövete vasárnapi Telegram-bejegyzésében az írta, hogy az Ajdar ukrán „nacionalista” alakulat parancsnokai és harcosai adták meg magukat Metyelkinében, az Azot vegyi üzemben körülzárt ukrán erők pedig jelezték, hogy készek a tárgyalások folytatására. Ramzan Kadirov csecsen vezető azzal vádolta meg a létesítményben lévő ukrán erőket, hogy a civileknek, akiket maguk mellett tartanak, nem szóltak, hogy napok óta szabadon elvonulhatnának a számukra megnyitott humanitárius folyosón.

Konasenkov kijelentette, hogy tengeri indítású Kalibr manőverező robotrepülőgépek csapást mértek egy ukrán vezetési pontra Dnyipropetrovszk megyei Siroka Dacsa falunál, amikor az Alexandria operatív-stratégiai erő csoportosulás parancsnoki állománya éppen ott tartott munkamegbeszélést. Bejelentette, hogy az ukrán fegyveres erők több mint ötven tábornoka és tisztje életét vesztette, köztük a vezérkar, a Kahovka csoportosulás, a légideszant-rohamegységek, valamint Mikolajiv és a Zaporizzsja irányában harcoló alakulatok parancsnokságának tagjai.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 207 repülőgépet, 132 helikoptert, 1249 drónt, 344 légvédelmi rakétarendszert, 3683 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 562 rakéta-sorozatvetőt, 2043 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3715 különleges katonai járművet veszítettek.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős, oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője a szombat éjjel kiadott nyilatkozatában azt állította, hogy Mikolajivban az ukrán különleges szolgálatok több mint 40 statiszta bevonásával megrendezett jeleneteket készülnek leforgatni, azt bizonyítandó, hogy az orosz fegyveres erők válogatás nélkül lövik a magánházakat. A tábornok szerint a lejárató videó szereplőinek fejenként 25 dollár honoráriumot fizettek.

A Donyec-medencében lévő Luhanszk megye magtáraiból 15 000 tonna napraforgót és 10 000 tonna gabonát vittek ki az orosz megszállók — közölte vasárnap Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója a Facebookon. A tisztségviselő azt állította, hogy a térség orosz megszállás alá került részein az orosz hatóságok ezenfelül gabonát gyűjtenek be a következő vetési időszakra, „kedvezőnek mondott” vásárlási árat kínálva a gazdáknak.

A moszkvai Lefortovo kerület előzetes letartóztatási központjába szállították át az ukrán nacionalista Azov zászlóalj több parancsnokát — jelentette vasárnap a TASZSZ hírügynökség a bűnüldöző szervektől származó információra hivatkozva. A TASZSZ egy ugyancsak meg nem nevezett, az erőszakszervezetekben szolgáló illetőre hivatkozva azt írta, hogy az Azov parancsnokhelyettesét, Szvjatoszlav Palamart és az ukrán fegyveres erők 36. dandárjának parancsnokát, Szerhij Volinszkijt szállították át Oroszország területére, vizsgálati intézkedések céljából.

Az ukrán—magyar határszakaszon 6125 ember lépett be vasárnap Magyarországra, a román—magyar határszakaszon 7638-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel. Vasárnap 182 ember, köztük 71 gyerek érkezett vonattal Budapestre.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..