home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ukrán háború — Mariupol és Harkov lakosait nem sikerült evakuálni
2022.03.10.
LXXVII. évf. 10. szám
Ukrán háború — Mariupol és Harkov lakosait nem sikerült evakuálni

Csaknem 40 000 ukrán lakost sikerült evakuálni a humanitárius korridorokon keresztül, Harkov és Mariupol lakosai azonban nem voltak közöttük. Kijev az orosz félt, míg Moszkva az ukrán nacionalista erőket okolja ezért.

Az eddigi összecsapások során legkevesebb 516 civil veszítette életét.

Elismerte az orosz védelmi minisztérium, hogy Ukrajnában besorozott orosz katonák estek fogságba Igor Konasenkov vezérőrnagy, a moszkvai katonai tárca szóvivője azt hangoztatta, hogy „sajnos, kiderült több olyan eset”, amikor az Ukrajnában elindított „különleges hadműveletben” részt vevő orosz katonai egységekben sorkatonák voltak. Közülük másokkal együtt többen fogságba estek, amikor az egyik hadtáptámogatást biztosító orosz alegységet „egy nacionalista zászlóalj diverziós csoportja” megtámadta. Konasenkov azt mondta, „gyakorlatilag az összes” sorállományú katonát elszállították Ukrajnából. Korábban az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy orosz sorkatonák lehetnek Ukrajnában. Nőnapi köszöntőjében Vlagyimir Putyin orosz elnök azt ígérte, hogy besorozott és tartalékos katonákat nem fog bevetni az ukrajnai háborúban. Azt mondta, „a kitűzött feladat megoldásával kizárólag hivatásos katonák foglalkoznak”. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök megkapta a jelentést annak az utasításának a végrehajtásáról, amelyben még a háború elindítása előtt elrendelte, hogy sorállományú katonák semmiképp ne lássanak el feladatot Ukrajna területén. Az anyagot Putyin a katonai főügyészségre küldette, hogy a történtekben vétkes tisztségviselőket felelősségre vonják.


Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba (fotó: Tanjug/ AP/Russian Foreign Ministry Press Service, Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ma Törökországban találkozik ukrán kollégájával, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel.

Az ukrajnai helyzet politikai és diplomáciai rendezésének lehetséges változatairól, valamint a konfliktus humanitárius aspektusairól tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár közölte a Kreml sajtóosztálya.

Putyin elmondta Scholznak, hogy az „ukrán nacionalisták” akadályozzák a civil lakosság távozását az orosz erők által ostromgyűrűbe vont ukrán városokból a megnyitott humanitárius folyosókon keresztül.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy Ukrajna az öt ukrán város lakossága számára szerdán megnyitott tíz humanitárius folyosó közül csak hármat hagyott jóvá. A tárca szerint Mariupolban a „nacionalisták” és a városvezetőség hibájából a humanitárius helyzet „katasztrofálissá” vált.

Vlagyimir Putyin orosz elnök visszautasított minden az Egyesült Államok által az ukrajnai konfliktus enyhítésére felkínált lehetőséget, és inkább fokozta a katonai jelenlétet — mondta Washingtonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter a brit hivatali partnerével, Liz Trusszal közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Arra törekedtünk, hogy lehetőségeket adjunk Putyin elnöknek. Ő az egyetlen, aki el tudja dönteni, hogy él-e velük, vagy sem. Eddig minden alkalommal, amikor lehetősége lett volna rá, inkább rálépett a gázpedálra, és továbbment ezen a szörnyű úton” — fogalmazott Blinken.


Antony Blinken (fotó: Wikipedia)

Szerbia Ukrajnából több mint 50 kamionsofőrt evakuált — közölte az újságírókkal Tomislav Momirović közlekedési miniszter.  

Az ukrajnai háború elől 4425 ember, köztük 1080 gyermek érkezett szerdán Budapestre vonattal — jelentette be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A www.police.hu oldalon csütörtök reggel azt írták, hogy a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 83 ember, köztük 39 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg — tették hozzá. Jelezték, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség munkatársai a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

A menekültek ellátása, szállítása és elszállásolása érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága, valamint a segélyszervezetek munkatársaival — áll a közleményben.

Magyarország a keresztény személyességtől vezetve, „embertől emberig” segíti az üldözött keresztényeket — mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hungary Helps programról szóló Arcok és történetek — Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében című könyv bemutatóján. Arról is beszélt, hogy a bürokratikus segítségnyújtás veszélye, hogy személytelen számmá teszi az embereket. A magyar Hungary Helps program lényege ezzel szemben a személyesség, hiszen az embernek nem elég, ha elétesznek egy tányér levest, hanem szüksége van a személyes érintésre, a szeretetre is.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára kiemelte: az üldözött keresztények Magyarország támogatását megköszönve mindig elmondják, mindennél erősebb reményt és megerősítést ad nekik, hogy nincsenek egyedül a világban.


Fotó: MTI/ Nemes János

Összeállította: Tancsik Richárd

Források: MTI, Szerbiai RTV, Tanjug, Hirado.hu, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..