home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Rakétatámadás érte Kijev belvárosát
2022.04.29.
LXXVII. évf. 17. szám
Ukrajnai háború — Rakétatámadás érte Kijev belvárosát

Két nagy erejű robbanás rázta meg az ukrán főváros, Kijev központját csütörtök este, Vitalij Klicsko polgármester szerint az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre. Klicsko közölte, hogy a rakéták Kijev Sevcsenkivi kerületében csapódtak be.

Szvitlana Vodolaha, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője a Hromadszke Televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a támadásnak vannak sebesültjei, de a számuk még nem ismert. Az egyik rakéta egy pontosan meg nem nevezett objektumot, a másik a mellette lévő lakóépületet találta el. „A becsapódás az alsóbb szinteken történt, a felső emeleteken pedig emberek tartózkodtak” — tette hozzá.


Fotó: Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

A rakétatámadás az ENSZ-főtitkár hivatalos látogatása alatt történt. Tegnapelőtt António Guterres egy hosszú asztalnál ült a Kremlben, ma pedig egy kilométerrel tőle robbanások voltak — írta a rakétacsapásokra reagálva Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a Moszkvával tárgyaló békeküldöttség tagja a Twitteren. A tisztségviselő feltette a kérdést: „Miért lehet még mindig tagja Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának?”

Moszkva a napokban figyelmeztette Ukrajnát, hogy ha a fegyveres erői orosz területeket támadnak, akkor az orosz hadsereg csapást mér Kijevre.

Ukrajna most az ENSZ alapokmányát is védi — jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, miután megbeszélést folytatott Kijevben António Guterres ENSZ-főtitkárral. A találkozót követő sajtótájékoztatón az Interfax-Ukrajina hírügynökség szerint Zelenszkij kiemelte: fontos, hogy a főtitkár személyesen látta a Kijev melletti Bucsában és Borogyankában az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnök következményeit.

Az államfő megköszönte Guterresnek, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott korábbi megbeszélésén megvitatta a mariupoli civilek és sebesültek kimenekítésének kérdését. Kijelentette: Ukrajna számít az ENSZ segítségére a Mariupolban az ukrán ellenőrzés alatt lévő Azovsztal acélipari üzem blokádjának megszüntetésében is, és az ottrekedt ukrán katonák és civilek élve kijuthatnak a területről. Zelenszkij az ENSZ-főtitkárral folytatott találkozóján azt követelte, hogy állítsák le az ukrán állampolgárok erőszakos áttelepítését Oroszországba. Fontosnak nevezte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága el tudjon jutni az ukrán állampolgárokhoz, és biztosítsa hazatérésüket. Az elnök felszólított továbbá az ukrán élelmiszerexport számára nélkülözhetetlen kikötők blokádjának feloldására is, rámutatva arra, hogy a bolygón 400 millió ember függ az ukrán élelmiszerektől. 

Közben Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Facebookon közölte, hogy újabb fogolycserét hajtottak végre az orosz féllel. Szavai szerint 45 ukránt, köztük 13 tisztet, 5 sebesült katonát és 12 civilt szabadítottak ki az orosz fogságból. Arra nem tért ki, hogy cserébe hány orosz katonát engedtek el.


Fotó: Ukraine Government.ua

A kijevi vezetés hamis híreket terjeszt az orosz kézre került csernobili és zaporizzsjai atomerőműben keletkezett károkról — közölte csütörtökön Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, akit a 360tv.ru hírportál idézett. Zaharova az orosz külügyminisztérium honlapján megjelent közleményében hangsúlyozta, hogy a tárca videó- és fényképfelvételekkel tudja bizonyítani, hogy „alaptalanok a kijevi rezsim vádaskodásai”, melyek egyebek mellett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Rafael Grossi főigazgató által vezetett küldöttségének Ukrajnában tett látogatásával összefüggésben is terjednek. Felidézte, hogy az ukrán vezetés ismételten „fosztogatásokról” számolt be a csernobili atomerőműben, illetve az Ekocentr nevű központi kutatólaboratórium területén, valamint megnövekedett sugárzási szintről az orosz csapatok ott-tartózkodása idején.

„Mindemellett Kijev nem beszél arról, hogy diverzánsai elvágták a létesítményt az áramellátástól. Az áramszolgáltatás helyreállítását Oroszországnak és Fehéroroszországnak kellett elvégeznie” — ismertette Zaharova. „A megbízható információkat a létesítmények területén uralkodó valódi helyzetről nemegyszer a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közvetítésével ismertettük az erre a célra közzétett orosz információs körlevelekben” — tette hozzá a szóvivő. Zaharova kiemelte, hogy a nukleáris létesítményeket az orosz csapatok azért vonták ellenőrzésük alá, hogy biztosíthassák védelmüket.

Magyarország területére csütörtökön az ukrán—magyar határszakaszon 5999 ember lépett be, míg a román—magyar határszakaszon belépők közül 6221-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 758 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra feljogosító igazolást, mely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért — tudatta a rendőrség. Azt is közölték: az ukrajnai háború elől csütörtökön 344 ember, köztük 187 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..