home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Oroszország kilép az Európa Tanácsból
2022.03.16.
LXXVII. évf. 11. szám
Ukrajnai háború — Oroszország kilép az Európa Tanácsból

Oroszország kilép az Európa Tanácsból — jelentette be Pjotr Tolsztoj, az orosz parlament alsóházának alelnöke kedden.

Közölte, hogy Oroszország saját akaratából, megfontolt döntés eredményeként lép ki az Európa Tanácsból, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erről szóló levelét pedig már átadták a szervezet főtitkárának.

Leonyid Szluckij, az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke közölte, hogy Oroszország fel fogja mondani az emberi jogok európai egyezményét.

Zelenszkij szerint Ukrajna nem lesz a NATO tagja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, hogy Ukrajna a NATO „nyitott ajtók” politikája ellenére sem lesz az észak-atlanti szövetség tagja. Az államfő az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint ezt kedden a Nagy-Britannia vezette Egyesített Expedíciós Erők országainak vezetőihez intézett beszédében mondta.

„Egyértelmű, hogy Ukrajna nem lesz tagja a NATO-nak. Ezt értjük, hiszen értelmes emberek vagyunk. Évek óta hallunk az állítólagos nyitott ajtókról, de azt is hallottuk, hogy nem léphetünk be [a NATO-ba]. Ez igaz, és örülök, hogy az ukrán emberek is kezdik megérteni, ezért magunkra támaszkodunk, illetve partnereinkre, akik segítenek bennünket” — jelentette ki Zelenszkij.


Volodimir Zelenszkij (fotó: Tanjug/ AP/ Ukrainian Presidential Press Office)

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára kedden úgy vélekedett, hogy Ukrajnának új védelmi szövetséget kell kötnie, melyben legalább egy atomfegyverrel bíró ország is benne van. Szerinte ez az ország Nagy-Britannia lehet.

Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos kedden közzétette, hogy az Ukrajna elleni teljes körű háború február 24-ei kezdete óta mostanáig az orosz erők támadásaiban három újságíró vesztette életét — két ukrán és egy amerikai —, továbbá legalább harmincöt sérült meg.

Az orosz erők „túszul ejtettek” egy kórházat Mariupolban

Az orosz hadsereg „túszul ejtette” az azovi-tengeri Mariupolban a megyei intenzív terápiás kórház orvosait és betegeit — közölte kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Pavlo Kirilenko, a Donyeck megyei katonai adminisztráció vezetője.

Kirilenko hozzátette, hogy a napokban az orosz erők gyakorlatilag lerombolták ezt a kórházat. A főépületben csempék hullottak a bombázástól, de a személyzet folytatta a munkát, és az átalakított pincében látják el a betegeket.


Joe Biden (fotó: Tanjug/ AP Photo/ Alex Brandon)

Moszkva szankcionálta Bident és Blinkent

Oroszország szankciókat vezetett be az amerikai vezetőség tagjai és a velük kapcsolatban álló személyek, köztük Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter ellen — közölte kedden az orosz külügyminisztérium. Az orosz diplomáciai tárca honlapján közzétett 13 fős „feketelistán” szerepel még Lloyd Austin védelmi miniszter, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője, Daleep Singh helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó, Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) igazgatója, Hunter Biden, az amerikai elnök fia, Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és volt demokrata párti elnökjelölt, Adewale Adeyemo, a pénzügyminiszter első helyettese és Reta Jo Lewis, az amerikai Export-Import Bank elnöke és igazgatótanácsának elnöke.

Az orosz külügyminisztérium szerint az intézkedést arra a példátlan, Washington „rendkívül oroszgyűlölő kurzusából” eredő szankciósorozatra válaszul hozták meg, amelynek célja az amerikai hegemónia fenntartása és Oroszország elszigetelése.

A közlemény szerint Oroszország nem utasítja vissza a hivatalos kapcsolatok fenntartását, ha azok a nemzeti érdekeit szolgálják, és szükség esetén megoldja majd a feketelistán szereplő személyek státusából eredő problémákat a magas szintű kapcsolatfelvétel szervezése céljából.


Vlagyimir Putyin

Putyin: az EU nem vett tudomást a Donyeck elleni rakétacsapásról

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott telefonbeszélgetése során nehezményezte, hogy az EU nem vett tudomást a Donyeck ellen intézett ukrán rakétacsapásról — közölte kedden a Kreml sajtószolgálata. Putyin ismertette az orosz—ukrán tárgyalásokra vonatkozó álláspontját, „amelyek célja megállapodások kidolgozása, az ismert orosz követelések figyelembevételével”. Az orosz elnök hangot adott álláspontjának, mely szerint Kijev „nem tanúsít komoly hozzáállást a kölcsönösen elfogadható megoldások kereséséhez”.


Rudelmar Bueno de Faria, az ACT Alliance, a  nemzetközi segélyszervezeteket tömörítő szövetség főtitkára nyilatkozik az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai kirendeltségének irodája előtt, miután személyesen tájékozódott az ukrajnai menekülthelyzetről Beregszászon. Mellette Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervet kommunikációs igazgatója (Fotó: MTI/ Nemes János)

Komplex segélyprogramot indít Ukrajnában az ACT Alliance

A háború sújtotta Ukrajna nélkülöző lakosainak megsegítésére az ACT Alliance nemzetközi segélyszervezeteket tömörítő szövetség hamarosan komplex segélyprogramot indít, melynek előkészítésében és kivitelezésében kulcsszerepet kap az Ökumenikus Segélyszervezet.

A nagyszabású nemzetközi segélyakció előkészítésének keretében március 15-én, kedden Beregszászon tájékozódott az ukrajnai helyzetről Rudelmar Bueno de Faria, az ACT Alliance főtitkára. Mint mondta, a szervezet a világ 120 országában segíti a rászorulókat, tevékenységük nemcsak a vészhelyzetekre, a humanitárius gyorssegélyre korlátozódik, hanem hosszú távra is elkötelezett, hiszen egy széles nemzetközi összefogás áll mögöttük. A magyarországi Ökumenikus Segélyszervezet nem most jött ide, huszonöt éve jelen van a térségben, és ez megalapozza a hosszú távú segítségnyújtást — fejtette ki az ACT Alliance főtitkára.

Egyre több, orosz—ukrán konfliktus elől menekülő ember érkezik Magyarországra.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság keddi közleménye szerint a március 15-ei ünnepnapon is folyamatosan fogadták a budapesti Harmat utcai ügyfélszolgálatukon az orosz—ukrán konfliktus elől menekülőket. A menedékeskénti elismerés iránti kérelem benyújtására személyesen az ügyfélszolgálatokon vagy a kialakított gyűjtőpontok bármelyikén van lehetőség. A kérelmet benyújtók száma napról napra nő — emelték ki.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz—ukrán konfliktus kezdete óta — a kedd 12 órai adatok alapján — 2550 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Források: MTI, Hirado.hu, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..