home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Kreml: Moszkva egyértelműen megfogalmazott megállapodástervezetet adott át Kijevnek
Tancsik Richárd
2022.04.21.
LXXVII. évf. 16. szám
Ukrajnai háború — Kreml: Moszkva egyértelműen megfogalmazott megállapodástervezetet adott át Kijevnek

Oroszország átadott Ukrajnának egy egyértelmű megfogalmazású megállapodástervezetet, és várja a választ — jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak. A szóvivő azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy folyamatosan eltér a korábbi megállapodásoktól, és nem mutat hajlandóságot a tárgyalási folyamat intenzívebbé tételére.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török hivatali partnerével, Mevlüt Çavuşoğluval folytatott szerdai telefonos beszélgetésén azt mondta, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások kimenetele teljes mértékben attól függ, hogy Kijev kész-e figyelembe venni Moszkva jogos követeléseit. A török kezdeményezésre történt kapcsolatfelvétel során a felek megvitatták az ukrajnai háború során a terepen, különösen Mariupol környékén kialakult helyzetet, és beszéltek a közös, a két diplomáciai és katonai tárca közreműködésével megteendő, lehetséges lépésekről a civilek, köztük a külföldiek biztonságának a garantálása érdekében. Çavuşoğlu az orosz külügyminisztérium szerint köszönetet mondott azért, hogy az orosz fegyveres erők különleges egységei túszokat szabadítottak ki Mariupol egyik mecsetéből.


Szergej Lavrov (fotó: Wikipedia)

A Rosszija 1 orosz állami televízió beszámolója szerint a mariupoli Azovsztal fémmű területén körülzárt ukrán katonák és külföldi zsoldosok szerdán sem éltek a számukra az orosz védelmi minisztérium által felkínált fegyverletételi lehetőséggel. A fegyvernyugvás viszont ismét többtucatnyi, a létesítmény környékén megbújt civil kimenekítését tette lehetővé.

Fiatalokkal a Kremlben megtartott szerdai találkozóján Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország el fogja érni az élet normalizálódását és a békét a Donyec-medencében. Megismételte, hogy a — nyolc éve tartó — „Donyec-medencei tragédia kényszerítette ki”, hogy Oroszország elindította az elnök által „különleges hadműveletnek” nevezett háborút Ukrajna ellen.

A TASZSZ orosz hírügynökség a Luganszkinformcenterre hivatkozva azt közölte, hogy az ukrán fegyveres erők kivonulnak a Rubizsne, Szeverodonyeck és Liszicsanszk alkotta háromszögből.

Ivan Filiponyenko, a luhanszki „népi milícia” szóvivője kijelentette, hogy Zolote városból helikopterrel evakuáltak egy ukrán tábornokot és a városi közigazgatásban dolgozókat.


Fotó: Tanjug/ AP/ Alexei Alexandrov

Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető szerda este közölte, hogy az orosz erők átvették az ellenőrzést Rubizsnében. Kadirov a nap folyamán korábban Kamjana és Sztara Kaszjanka bevételéről számolt be.

Az Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője által ismertetett hadijelentés szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 140 repülőgépet, 106 helikoptert, 498 drónt, 254 légvédelmi rakétarendszert, 2397 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 261 rakéta-sorozatvetőt, 1038 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2244 speciális katonai járművet veszítettek.

Dmitrij Petrov, az orosz belügyminisztérium szélsőséges szervezetek elleni főigazgatóságának helyettes vezetője egy szerdai moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy a menekültek között olyan személyek is megpróbálnak Oroszországba bejutni, akik résztvevői voltak az ukrajnai harcoknak. Mint mondta, esetükben a hatóságok „a hatályos jogszabályoknak megfelelő eljárási döntéseket hoznak”.


Soltész Miklós és Kelly Clements (fotó: MTI/ Kovács Attila)

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke és Kelly Clements, az ENSZ menekültügyi főbiztosának helyettese 2022. április 20-án meglátogatta a budapesti BOK csarnokban működő, az orosz—ukrán háború elől Ukrajnából menekülők fogadására létesített humanitárius tranzitpontot. 

Magyarország területére szerdán az ukrán—magyar határszakaszon 5133 ember lépett be, míg a román—magyar határszakaszon belépők közül 5322-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 475 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra feljogosító igazolást, mely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért — tudatta az ORFK.

Azt is közölték, az ukrajnai háború elől szerdán 333 ember, köztük 147 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Forrás: MTI, Szerbiai RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..