home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Kedden folytatódnak a béketárgyalások
2022.03.15.
LXXVII. évf. 10. szám
Ukrajnai háború — Kedden folytatódnak a béketárgyalások

Egyelőre nincs érdemi előrelépés az orosz—ukrán béketárgyalásokon — hétfőn negyedszer egyeztettek a felek a háború kitörése óta, ám délután végül a 24 órás szünet mellett döntöttek. Jó hír viszont, hogy az ukrán delegáció szerint konstruktívabb az orosz vezetőség a tűzszünettel kapcsolatban, kedden pedig folytatják a tárgyalásokat.

Rómában amerikai—kínai csúcsot tartottak. Washington jelezte: tisztán szeretné látni Kína szerepét a konfliktusban.


(Fotó: Tanjug/ AP Photo/ Emilio Morenatt)

Megnyílt a humanitárius folyosó, a lakosok elhagyhatják Mariupolt

Az orosz erők beszüntették a Donyeck megyei Mariupolból kifelé vezető humanitárius folyosó blokádját, így az ott lakók elhagyhatják az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárost Bergyanszk-Zaporizzsja irányába — erősítette meg az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Petro Andrjuscsenko, a település polgármestere.

Később a városvezetők azt közölték, hogy már több mint 160, magántulajdonban lévő személyautó el is hagyta Mariupolt, és Bergyanszk felé tart. Több mint 50 autó pedig már Bergyanszkba is ért, és folytatja útját Zaporizzsja felé, ahol elsősegélynyújtással és szállással várják a menekülteket. A polgármester azonban figyelmeztetett arra, hogy Mariupol vezetősége továbbra sem tudja szavatolni az útvonal biztonságát. Az UNIAN emlékeztetett, hogy Mariupol az elmúlt napokban teljesen el volt zárva, sem a menekülők nem tudták elhagyni a várost, sem segélyszállítmányok nem érkezhettek oda. Az egyik, Mariupolba tartó segélykonvoj például vasárnap kénytelen volt visszafordulni Bergyanszkba. Hétfő reggel az ukrán rendőrség közölte, hogy útnak indult egy konvoj segélyszállítmánnyal, és evakuációs buszok indultak el a városba.

Irina Verescsuk, az ukrán megfogalmazás szerint „ideiglenesen megszállt területek” reintegrációjáért felelős miniszter az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint elégedetlenségének adott hangot.

Szerinte ugyanis az orosz erők „csak mutatóban” engedtek ki a stratégiai fontosságú kikötővárosból 160 személyautót, azt a látszatot keltve, mintha teljesen megnyitották volna az evakuációs folyosót. Közölte, hogy ez mindössze 600-700 embernek adott lehetőséget az elmenekülésre, miközben 300 000-ren laknak a városban. „Követeljük, hogy a lakosok konvojban hagyhassák el Mariupolt úgy, ahogy azt az északkelet-ukrajnai Szumi, illetve a Kijev környéki települések lakosai megtehették” — hangsúlyozta a tárcavezető. A miniszter szavai szerint már két napja Bergyanszkban rostokol egy több teherautóból álló humanitárius segélykonvoj és 24 evakuációs busz, melyek azóta sem tudnak bejutni Mariupolba. „Nem engedik át a buszokat és semmilyen humanitárius szállítmányt. Oroszország ismét cinikusan hazudik a folyosó megnyitásáról” — állította a politikus. 

Hétfőn este a nyugat-ukrajnai Rivne megyében, Antopil faluban az orosz erők egy tévétoronyra mértek rakétacsapást.

A támadás következtében kilencen meghaltak és kilencen megsérültek — közölte sajtótájékoztatóján Vitalij Koval, a megye katonai adminisztrációjának vezetője.


(Fotó: Tanjug/ AP/ Serhii Nuzhnenko)

Dél felé is zárul a gyűrű Kijev körül — térképen az ukrajnai helyzet

A harcok az elmúlt napokban felerősödtek a szinte teljesen körülzárt Kijev környékén. Az ukrán főváros 3 millió lakosának több mint fele már elmenekült. Az ukrán elnök tanácsadója szerint a főváros ostrom alatt áll. A Kijev északkeleti pontját elérő orosz erők Brovarij környékén kezdtek harci tevékenységbe, miközben a fővárostól immár délre is mélyen lenyúló orosz hadállások irányából, a már elfoglalt Kapitanivka és Bisiv településekről dél—délkeleti irányú katonai mozgások indultak meg. A lap szerint az orosz offenzíva célja a főváros dél felől történő körülzárása, rövid távon pedig a vaszilkivi katonai támaszpont és repülőtér elfoglalása lehet.

Kreml: az orosz hadvezetés nem zárja ki az ukrán nagyvárosok teljes ellenőrzés alá vonását

Az orosz védelmi minisztérium nem zárja ki, hogy teljesen átvegye az ellenőrzést Ukrajna nagyobb, lakott települései felett — közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn a sajtóval. Mint mondta, Moszkvában „felfigyeltek arra”, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a közelmúltban azt állította, hogy Vlagyimir Putyin csalódott, amiért csapatai nem a terv szerint nyomulnak előre a nagyvárosokban, köztük Kijevben, ezért megnövelte a támadott célpontok számát, hogy megpróbáljon kárt okozni az ország minden részében. Ezeket Peszkov provokatív kijelentéseknek nevezte, melyek megpróbálnak az ukrán polgári áldozatok sokaságát okozó ostromra sarkallni.


(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

BRFK: 3337 menekültet fogadtak hétfőn a fővárosi pályaudvarokon

Az ukrajnai háború elől menekülve hétfőn 3337 ember, köztük 1018 gyermek érkezett Budapestre vonattal — közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn a www.police.hu oldalon. A rendőrségi honlapon azt írták: a legtöbben információt kértek, és egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 73 ember, köztük 36 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg — tették hozzá.

Emlékeztettek: a BRFK és a Készenléti Rendőrség a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásukért, szállításukért, elszállásolásukért a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága, valamint a segélyszervezetek munkatársaival — olvasható a közleményben.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Források: MTI, Hirado.hu, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..