home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Hétfőn folytatódhatnak a béketárgyalások
2022.03.14.
LXXVII. évf. 10. szám
Ukrajnai háború — Hétfőn folytatódhatnak a béketárgyalások

Március 14-én, hétfőn folytatódnak a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között, közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára — számolt be a Suspilne ukrán médium. Az orosz delegációt, ugyanúgy, mint az eddigi három fehéroroszországi személyes tárgyalási fordulón, Vlagyimir Megyinszkij elnöki tanácsadó vezeti.

Videókonferenciák formájában a munkacsoportok folyamatosan működnek. Számos kérdés állandó figyelmet igényel” — erősítette meg a hírt Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója Twitter-bejegyzésében. Hozzátette, a tárgyalás ülésén az előzetes eredményeket összegzik.


Dmitrij Peszkov (fotó: Wikipedia/ Dmitry Peskov)

A Kreml sajtószolgálatának szombati beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az Emmanuel Macron francia államfővel és Olaf Scholz német kancellárral folytatott telefonbeszélgetése során elmondta, hogy „az orosz és az ukrán képviselők között az elmúlt napokban videóformátumban tárgyalássorozat” zajlott le.

Kőkemény harcok folytak vasárnap Ukrajnában

Mindhárom fronton fokozódnak a harcok Ukrajnában. Lviv bombázásával nyugatra is megindult az orosz terjeszkedés, a magyar határhoz is közeledik a front: Ivano-Frankivszknál porig rombolták a légi bázist, ez bő 200-250 km-re van a magyar határtól. A déli fronton közben Mikolajivnál voltak heves harcok, Odesszában pedig már készülnek a város védelmére a helyiek. Mariupol továbbra is ostrom alatt áll, az orosz csapatok körbekerítették a várost, és hasonló stratégiai csapásra készülnek Kijevben is.
 

Zsoldosok és nyugati fegyverek megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Mintegy 180 külföldi zsoldos és egy nagy nyugati fegyverszállítmány megsemmisítéséről számolt be a Lviv megyei Sztaricsi közelében található jarovivi katonai létesítmény elleni, vasárnapi orosz légicsapással kapcsolatban Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A vezérőrnagy leszögezte, hogy az orosz fegyveres erők folytatni fogják az Ukrajnába érkező zsoldosok megsemmisítését. A jarovivi gyakorlótéren korábban NATO-országokból érkezett kiképzők oktattak ukrán katonákat. Konasenkov azt mondta, hogy az objektumban fegyverraktár működött, és külföldi zsoldosok felkészítése is folyt az orosz erők elleni bevetésük előtt.

A vasárnap esti orosz hadijelentés szerint a háború kezdete óta az ukrán katonai infrastruktúra 3736 létesítménye vált működésképtelenné. Konasenkov szerint Ukrajna eddig 100 repülőgépet, 139 pilóta nélküli légijárművet, 1234 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 122 rakéta-sorozatvetőt, 452 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 1013 speciális katonai járművet veszített el.

A tábornok szerint az orosz légierő és légvédelem az ukrán légierő egy Szu—24-es repülőgépét és 11 drónt, köztük két Bayraktar TB2-est lőtt le. A tájékoztatás értelmében az orosz erők újabb öt települést foglaltak el, néhol 9 kilométert nyomultak előre.

A luhanszki „népi milícia” vasárnap arról adott ki tájékoztatást, hogy Popaszna város „felszabadítása” során a vasút közelében a visszavonuló ukrán erők által „tömegesen” agyonlőtt polgári lakosok holttestére bukkant. Az áldozatok számát egyelőre nem közölték, csak annyit, hogy az incidensnek lehetnek túlélői.

A milíciára hivatkozó orosz jelentések szerint az ukrán hadsereg élő pajzsként használta a pincékből kihajtott lakosokat, és agyonlőtte azokat, aki nem engedelmeskedtek. Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozóbizottság (SZK) elnöke elrendelte a „népi milícia” által jelentett tömeggyilkosság körülményeinek kivizsgálását.

A Moszkva által függetlennek elismert donyecki „népköztársaságban” a helyi hatóságok szerint folytatódtak a polgári célpontok elleni ukrán támadások, és veszélybe került a régió vízellátása. A tájékoztatás szerint csak akkor állhat be javulás, ha az orosz haderő által támogatott milícia „felszabadítja” a Horlivka (Gorlovka) melletti Majorszk községet és a donyecki víztisztító állomás környékét, az ukránok által ellenőrzött átemelő-állomásokat.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője pénteki Telegram-bejegyzésében közölte, hogy csecsen egységek Kijev közvetlen közelségében „folytatják a munkát”, és hogy „az orosz erők visszavonulására vonatkozó híresztelések erősen eltúlzottak”. Kadirov szerint a cél továbbra is változatlanul a „nacionalisták” megsemmisítése Ukrajnában.


Fotó: Tanjug/ AP/ Felipe Dana

Szijjártó: a Lviv melletti támadás kiemeli a fegyverszállítás kockázatait

A Lviv közelében történt rakétatámadások kiemelik a magyar kormány azon korábbi döntésének jelentőségét, amely szerint nem engedi halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén Ukrajna felé — mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebookon. Szijjártó Péter élő videóbejelentkezésében hangsúlyozta, Magyarország — minden nyomásgyakorlás ellenére — kitart a területéről Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok tilalma mellett. Kiemelte, egyre súlyosabbak a háborús cselekmények Ukrajna területén, és egyre inkább nyugati irányba tolódnak. Legutóbb Lengyelországtól néhány tíz kilométerre történt rakétatámadás, katonai szakértők szerint pedig ennek az egyik demonstrációs célja az lehet, hogy az oroszok meg akarják semmisíteni azokat a fegyverszállítmányokat, amelyeket nyugati irányból kap Ukrajna — fejtette ki a tárcavezető.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy telefonon beszélt az ideiglenesen Lvivben tartózkodó Íjgyártó Istvánnal, Magyarország ukrajnai nagykövetével, aki elmondta, városában nyugalom van a korábbi légiriadó ellenére. A miniszter közölte, a magyar nagykövetség továbbra is Lvivben marad, hogy segítséget tudjon nyújtani a bajba kerülő magyaroknak, illetve a magas szintű párbeszéd lehetősége érdekében. Szijjártó megjegyezte, mostanra kevesebb mint tíz uniós tagország tartja fenn nagykövetségét Ukrajnában.


Szijjártó Péter (fotó: Facebook/ Szijjártó Péter)

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Források: MTI, Hirado.hu, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..