home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Erős robbanásokat jelentettek Lvivből
2022.03.18.
LXXVII. évf. 11. szám
Ukrajnai háború — Erős robbanásokat jelentettek Lvivből

Több erős robbanást jelentettek péntek reggel a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) térségéből.

A város polgármestere, Andrij Szadovij a Facebookon azt közölte, hogy orosz rakéták csapódtak be a városközponttól mintegy 6 kilométerre található nemzetközi repülőtér közelében, ám magát a repülőteret közvetlenül nem érte támadás.

Ukrán kormányzati források nem tudnak esetleges áldozatokról.

Helyszíni tudósítások, egyebek között az Ukraina 24 televízió — mely három robbanásról számolt be — Telegramra feltett képsorai szerint a távolban felszálló füstoszlopot lehetett látni, és a város térségében több helyen megszólaltak a légvédelmi szirénák.


Fotó: Tanjug/ AP/ Felipe Dana

Nem történt nagyobb elmozdulás az ukrajnai frontokon

A legnagyobb feszültséget a mariupoli harcok okozzák, és az a színházépület, amelyet úgy bombáztak, hogy odalent civilek bújtak el a harcok elől. Ukrajna szerint az orosz hadsereg háborús bűnöket követ el, amikor a civil lakosságot bombázza. Az oroszok szerint ők nem lőnek civilekre — hangzott el az M1 Híradó műsorában.

Egy helyi hírekkel foglalkozó honlap tett közzé videófelvételeket a mariupoli színház épületéről. A város polgármestere szerint orosz légibomba rombolta le az épületet szerda este. A színház alagsorában korábban 1200 civil keresett menedéket. A városvezetőség szerint ők túlélték a robbanást, a kimentésük folyamatban van.

Egy amerikai műholdas cég felvételein az látszik, hogy az épület előtt és mögött a járdára fel is festették oroszul, hogy gyerekek vannak az épületben. A városi színháztól mintegy 4 kilométerre egy uszodába is bomba csapódott. Az önkormányzat munkatársa osztott meg felvételeket a támadás után. Közlése szerint többen rekedhettek a romok alatt, az épület súlyosan megrongálódott.

Odessza felé tart az orosz hadiflotta a műholdfelvételek szerint

Legalább 14 orosz hadihajó tart a Fekete-tengeren Odessza felé, ami arra utalhat, hogy az orosz hadiflotta újabb támadást tervez Ukrajna déli partvidéke ellen. Az ukrán hadsereg már hetekkel ezelőtt barikádokat emelt az ország egyik legjelentősebb városa környékén, ahol az ukrán hadiflotta túlnyomó része állomásozik — számolt be a német Bild Online csütörtök este.

Tizenegy újabb ukrán légvédelmi rendszer, köztük egy SZ—300-as üteg megsemmisítéséről számolt be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője az előző nap eseményeiről ismertetett hadijelentésében. Konasenkov szerint az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán összesen 46 ukrán katonai létesítményt tett harcképtelenné. A Rivne megyei Szárniban nagypontosságú rakétákkal végrehajtott légicsapás számolt fel egy hadianyagraktárat, melyben egyebek között Tocska—U típusú harcászati rakétákat is tároltak. A tábornok szerint az elmúlt nap alatt egy ukrán Mi—24-es és egy Mi—8-as helikopter, valamint tizenkét drón, köztük három Bayraktar TB2-es semmisült meg.

Konasenkov azt mondta, hogy a Moszkva által „különleges hadműveletként” emlegetett ukrajnai háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 181 repülőgépet és helikoptert, 172 pilóta nélküli légi járművet, 170 légvédelmi rakétarendszert, 1379 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 133 rakéta-sorozatvetőt, 514 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 1168 különleges katonai járművet veszítettek el.

Eduard Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnokhelyettese, szóvivő azt mondta, hogy a „népköztársaság” területén eddig 95 települést „szabadítottak fel”.

Konasenkov azt ígérte, hogy az orosz védelmi tárca hamarosan újabb, ukrajnai biolaboratóriumok munkatársaitól származó dokumentumokat tesz közzé. Ezek, mint mondta, egyebek között arról szólnak, hogy Ukrajna területéről az Egyesült Királyságba és más európai országokba nagy mennyiségű emberi bioanyagot szállítottak. Emellett, a szóvivő állítása szerint, az Egyesült Államok egy harkivi laboratóriumban titokban tanulmányozta, hogyan lehet denevérek segítségével betegségeket emberre átvinni.

Az orosz védelmi tárca szerint csütörtök hajnalban mintegy 300 mariupoli menekülttel újabb 13 autóbusz érkezett Rosztov megyébe. Korábban a tárca azt közölte, hogy 200 autóbuszból 4 konvojt alakítottak ki az Azovi-tenger partján fekvő, az orosz erők által ostromlott város lakosainak evakuálására. Az első 2 busz 59 menekülttel kedd este lépte át a határt.


Fotó: Tanjug/AP/ Michel Euler

A NATO nem lép be Oroszország Ukrajna elleni háborújába — jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Berlinben. A kancellár Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélése előtt tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy országa kiáll „a bátor ukránok mellett”, a pénzügyi és humanitárius támogatás mellett katonai felszereléssel is segíti, hogy „megvédhessék hazájukat az orosz agresszióval szemben”.

Orbán Viktor: minden bajbajutottnak segítséget nyújtunk

Magyarország képes arra, hogy minden bajbajutottnak segítséget nyújtson — erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Kisvárdán az ukrajnai háború elől menekülőket fogadó magyar hatóságok, intézmények ellenőrzése során.

A kormányfő a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta: úgy látja, hogy a mai napon átlépi a 450 000-et a Magyarországra érkezett menekültek száma. Pintér Sándor belügyminiszterrel végigjárták azokat a létesítményeket, rendőri és katasztrófavédelmi intézményeket, amelyek kulcsszerepet töltenek be a menekültek ellátásában.

A kormányfő hozzátette: azt látja, hogy a koordináció jól működik. „A mostaninál nagyobb számú menekült koordinált elhelyezésére és ellátására is képesek vagyunk. Köszönetet is mondok a rendőreinknek és a katasztrófavédelem munkatársainak.”

Orbán Viktor megemlítette azt is, hogy ellátogattak a kisvárdai kórházba. Ezt ismerik, mert a krími háború idején is ezt a kórházat jelölték ki az esetleges sebesültek ellátása céljából, és most is, ha beteg menekültek érkeznek, akkor ebben a kórházban látják el őket. Fölkészült a személyzet, hogy a mainál nagyobb számban is el tudja látni a bajbajutottakat — hangsúlyozta.

„Kisvárda környékén sok a menekült és rengeteg a gyermek. Köszönetet mondok a kisvárdaiaknak, akiknek nagy a szívük, és nagyon sok gyermeket helyeztek el a városban. Úgy látom, hogy a következő hetekben is képesek leszünk arra, hogy minden bajbajutottnak segítséget nyújtsunk” — mondta Facebook-oldalán közzétett videójában Orbán Viktor.


Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter ellenőrzést tart 2022. március 17-én abban a nyíregyházi rendészeti központban, ahol a katasztrófavédelem és más állami szervek a nap 24 órájában koordinálják a menekültekkel kapcsolatos feladatokat. A központban nyomon követik, hová mennyi menekült érkezik pontosan, buszokat szerveznek és gondoskodnak arról, hogy mindenkinek jusson ellátás és szállás. Jobbról Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. (fotó: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Fischer Zoltán)

BRFK: 3488 menekültet fogadtak fővárosi pályaudvarokon csütörtökön

Az ukrajnai háború elől menekülők közül csütörtökön 3488 ember, köztük 1326 gyermek érkezett Budapestre vonattal — közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a Police.hu oldalon. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek — tájékoztatott a rendőrség.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 63 ember, köztük 34 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg — fűzték hozzá.

Közölték azt is, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága, valamint a segélyszervezetek munkatársaival — áll a közleményben.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Források: MTI, Hirado.hu, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..