home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Az Európa Tanács kizárta tagjai közül Oroszországot
2022.03.17.
LXXVII. évf. 11. szám
Ukrajnai háború — Az Európa Tanács kizárta tagjai közül Oroszországot

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága szerdai rendkívüli ülésén a szervezet alapokmányának 8. cikke alapján indított eljárás keretében úgy határozott, hogy azonnali hatállyal megszünteti Oroszország tagságát a szervezetben.

A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet tájékoztatása szerint Oroszország részvétele az Európa Tanács munkájában huszonhat éves tagság után szűnik meg. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése keddi rendkívüli ülésén javasolta Oroszország kizárást a szervezetből, megítélése szerint ugyanis egy másik tagország, Ukrajna megtámadásával Oroszország súlyos jogsértéseket követett el, és nem tesz eleget kötelezettségvállalásainak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden értesítette a szervezetet országa azon szándékáról, hogy kilép az Európa Tanácsból.


Fotó: Wikipedia/ Council of Europe

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök légvédelmi rendszereket kért az Egyesült Államoktól szerdán az amerikai kongresszushoz videóhívás révén intézett beszédében. Megfogalmazása szerint ezt alternatív megoldásként kéri Ukrajna, hogy maga zárhassa le légterét az orosz rakétacsapások elől. Eddig Ukrajna nyugati szövetségeseitől követelte az ukrán légtér lezárását. 

Az orosz erők tüzet nyitottak az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városából menekülő lakosok egyik autókonvojára, legalább öten, köztük egy kisgyermek súlyosan megsérült — közölte szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megye katonai adminisztrációjára és az ukrán vezérkarra hivatkozva. Alig egy órával később a mariupoli városi tanács arról adott hírt, hogy az orosz erők bombázták a város központjában lévő drámaszínház épületét, mely jelenleg óvóhelyként szolgál több száz helyi lakosnak. A városvezetőség közlése szerint egyelőre lehetetlen felmérni a légicsapás okozta károkat, mert folyamatosan ágyúzzák Mariupolt, így az áldozatok száma sem ismert. Annyit közöltek, hogy a robbantás után a drámaszínház központi része összeomlott, az épületben található óvóhely bejáratát pedig törmelék zárta el. A várost védő Azov ezred azt közölte, hogy akár ezer ember is tartózkodhatott az épületben. Közleményükben hozzátették, az orosz erők tudatában voltak annak, hogy a színház óvóhelyként üzemel, hiszen az épület hivatalosan kijelölt menedékhely azoknak, akik a támadások következtében elvesztették otthonukat és megélhetésüket.


Fotó: Tanjug/ AP Photo/ Emilio Morenatt

Az orosz védelmi minisztériumnál a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint rögtön cáfolták, hogy az orosz erők mértek volna csapást a színházépületre. Állításuk szerint azt az Azov ezred tagjai aknázták alá és robbantották fel.

Petro Kotyin, az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat vezetője az egyik lapinterjúban azt mondta, hogy az orosz erők a zaporizzsjai atomerőmű után megpróbálták elfoglalni a dél-ukrajnai atomerőművet is, de az ukrán hadsereg megfékezte a támadást. Felhívta a figyelmet: fel kell készülni arra, hogy újabb támadást indíthatnak az orosz erők a dél-ukrajnai atomerőmű elfoglalására. Hozzátette, hogy egyelőre Ukrajnának van elegendő kapacitása villamos áramból. Szavai szerint a dél-ukrajnai atomerőműben három, egyenként 1000 megawattos blokk található. Ezek közül most két blokk működik, a harmadik áll javítás alatt. A zaporizzsjai atomerőműben is jelenleg két energiablokk üzemel — tette hozzá.

Az ukrán légierő-parancsnokság közben szerdán arról számolt be, hogy a déli országrészben megsemmisítették az orosz erők két, Szu—30-as típusú vadászbombázó repülőgépét. A pilóták katapultáltak, és a Fekete-tengerbe zuhantak a repülőgépek roncsaival együtt — írta a parancsnokság a közleményében.


Szergej Lavrov (fotó: Wikipedia/ Sergey Lavrov)

Szergej Lavrov: van remény a kompromisszumra. Nem könnyű tárgyalások folynak Oroszország és Ukrajna között, de van remény a kompromisszumra — jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán az orosz RBK tévécsatornának nyilatkozva. Lavrov szerint Oroszország a jövőben is kész lesz a kapcsolattartásra az ukrán féllel, de látnia kell, hogy ez milyen „hozzáadott értéket” képvisel. Azt mondta, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nem terjesztett elő új elképzeléseket kettőjük múlt csütörtöki, antalyai tárgyalásán. A tárcavezető sürgette, hogy az orosz és az ukrán tárgyaló félnek adják meg a lehetőséget arra, hogy nyugodt légkörben, a „hisztéria fokozása nélkül” dolgozzon. Azt mondta, hogy vannak olyan megfogalmazások, amelyekben a felek közel állnak a megegyezéshez, és kifejezte reményét, hogy sikerül megállapodni Ukrajna semleges státusáról.

Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó, az ukrán féllel tárgyaló delegáció vezetője azt mondta, hogy Oroszország céljai nem változtak meg sem a Moszkva által „különleges hadműveletként” emlegetett ukrajnai háborúban, sem a tárgyalóasztalnál. „Nekünk békés, szabad és független Ukrajnára van szükségünk, mely semleges — nem tagja katonai tömböknek, nem tagja a NATO-nak, olyan ország, amely a barátunk, amellyel közösen építjük a kapcsolatainkat és a jövőnket, és amely nem hídfőállása az országunk elleni katonai és gazdasági támadásnak” — mondta a Rosszija 24 hírtelevízió által bejátszott nyilatkozatában. Megyinszkij szerint Moszkva célja „nemzedékekre szóló megállapodás” megkötése, melynek alapját a mostani tárgyalások adják meg. Megyinszkij szerint Ukrajna osztrák vagy svéd típusú demilitarizált államot akar, melyben önálló hadserege és flottája lenne.


Vlagyimir Putyin (fotó: Tanjug/ AP/ Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

Valódi volt a fenyegetés, hogy Ukrajna atomfegyverhez akar jutni — jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. „Kijelentések hangzottak el a kijevi hatóságok részéről, hogy saját nukleáris fegyvereket és hordozóeszközöket szándékoznak létrehozni. Ez valódi fenyegetés volt” — hangoztatta az elnök. Putyin megismételte a korábban magas rangú orosz katonai vezetők által hangoztatott vádat, mely szerint Ukrajnában biológiai fegyverek összetevőit állították elő. „Több tucat laboratóriumból álló hálózat is működött, ahol katonai és biológiai programokat, a többi közt koronavírus, lépfene, kolera, afrikai sertéspestis és más halálos betegségek mintáival végzett kísérleteket végeztek a Pentagon irányításával és pénzügyi támogatásával” — mondta.

Orbán: a következő három napban megszervezzük a jövő hét védekezését, azért, hogy továbbra is képesek legyünk minden bajbajutottnak segítséget nyújtani — mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán. A kormányfő a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta, a következő három napban ott fognak dolgozni. Ennek az az oka — folytatta —, hogy a szerda hajnali jelentések szerint már 429 000 menekült érkezett Magyarországra. A háború pedig nem csitul, hanem kiterjed, és ahogy a háború kiterjed, fennáll annak a veszélye, hogy a jövő héten még többen érkeznek majd Magyarországra, és ez óriási kihívás elé állít bennünket — mutatott rá a kormányfő.

Hozzátette: azért jönnek ilyen sokan, mert most már nemcsak a háború elől, hanem a háborúból is menekülnek.

Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország eddig minden menekültet el tudott látni, a következő három napban megszervezzük a jövő hét védekezését azért, hogy továbbra is képesek legyünk minden bajbajutottnak segítséget nyújtani” — fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este szemlét tartott a csengersimai magyar—román határállomáson — tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Kovács József nemzeti információs államtitkár társaságában hallgatta meg a rendőri vezetők jelentését a határszakasz helyzetéről és az ukrajnai menekülthullámnak a térségben tapasztalható folyamatos növekedéséről.

Ezután a miniszterelnök megismerkedett a Magyar Vöröskereszt helyi segítőpontján dolgozó önkénteseinek munkájával — közölte Havasi Bertalan.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Források: MTI, Hirado.hu, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..