home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
UDVARfesztivál és kerékpártúra
(Tha)
2022.09.06.
LXXVII. évf. 35. szám
UDVARfesztivál és kerékpártúra

A Törökkanizsáért Egyesület első alkalommal szervezett UDVARfesztivált Firigyházán. Ennek célja a falusi értékek, köztük a gasztronómia, a zene, az épített örökség megismerése volt. A program részeként a Ricze Emlékház udvarán bemutatták a Vajdasági Ládafia című kötetet, a jelenlévők betekinthettek a Vajdasági Magyar Értéktár vándorkiállításába, népzenei koncerten vehettek részt, valamint helyi termékeket kóstolhattak és vásárolhattak.

A hagyományteremtő szándékkal útjára bocsátott esemény másnapján ugyancsak Firigyházáról, a Ricze Emlékháztól indult és ott is ért véget a kétnapos, Kulturális értéktúra az Aranka mentén elnevezésű kerékpártúra.

A rajtnál Újhelyi Nándor, az Aranka Menti Tájegységi Értéktár elnöke köszöntötte a részvevőket, majd Oroszlámos, Podlokány, Egyházaskér után az első pihenőnél, Feketetónál, az Arankán átívelő kilenclukú hídnál Kudlik Zoltán, a Hungarikum Bizottság vajdasági tagja és Sutus Áron, a VMMSZ elnöke kívánt nekik sikeres utat.

A bringázók a román határon át Valkány, Óbesenyő, Nagyszentmiklós, Csanád irányába haladtak tovább, majd Kiszombornál léptek be Magyarország területére. Az éjszakázás után Klárafalva és Kübekháza útba ejtésével a rábéi határátkelőn tértek vissza Vajdaságba, vagyis három ország érintésével 120 kilométert tettek meg. Fehér Viktor néprajzkutató, a VMMI szakmunkatársa elmondta, a kerékpártúra a Határtalan Arankaköz projektum keretében, Magyarország Agrárminisztériuma támogatásával valósult meg, társszervezői pedig a Vajdasági Magyar Értéktár és a Törökkanizsáért Egyesület voltak.


Fotó: Pannon RTV

Fotók: Törökkanizsáért Egyesület

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..