home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Túra az irodalom völgyében
Bíró Tímea
2020.10.05.
LXXV. évf. 40. szám
Túra az irodalom völgyében

A megfelelő járványügyi előírások betartásával megrendezhették a háromnapos Hegyesi LITERAtúrát, mely hagyománnyá vált a kishegyesiek és a környékbeliek körében. A szeptember 24-e és 26-a között megtartott programsorozatban az irodalom mellett a színház, a képzőművészet, az előadó-művészet és az élőújság is helyet kapott.

Több intézmény és egyesület összefogásának eredményeként valósult meg a Hegyesi LITERAtúra, hiszen Kishegyes Helyi Közössége, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Kishegyesi Könyvtár mellett a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, valamint a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola is részt vett a szervezésben.

A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye csütörtökön Csépe Imre emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött, a folytatásában pedig Kishegyes díszpolgára, Nemes Fekete Edit kerámiaművész volt a vendég a tűzoltóotthonban. Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész, Silling István néprajzkutató és nyugalmazott egyetemi tanár, illetve Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója közreműködésével bemutatták a Nemes Fekete Edit kerámiaművészete című monográfiát, melyet Ninkov Kovacsev Olga írt, és tavaly került az olvasók elé.


Nyüzsgés a színházterem előtt

A pénteki nap lázas készülődéssel és izgulással indult, 10 órakor kezdődött el ugyanis a színházteremben az Aranyeső Vers- és Prózamondó Találkozó, valamint a X. Arcok Üveg Mögött műfordítások vers- és prózamondó találkozója, melyre a kishegyesi és a bácsfeketehegyi iskolákból érkeztek a résztvevők. A zsűrit Molnár Krekity Olga, Farkas Hajnalka és Mess Attila alkotta, de mivel nem versenyjellegű szemléről volt szó, nem helyezetteket hirdettek, hanem minden korosztályban kiemeltek egy-egy diákot. A döntés értelmében Kurnyák Zsófia, Paróczi Dominika Dorina és Gál Flóra az esti műsorban is a közönség elé állhatott.

A folytatásban a gyerekek számára egy újdonság következett, a műfordításba tekinthettek be egy beszélgetés által, mely Hajvert Ákos versmondó, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Kovács Jolánka író, költő, műfordító között folyt. Miután rávezették őket arra, hogy mi és milyen a műfordító munkája, közös műfordításra invitálták őket előbb a közmondások, majd a vers keretében.


Kovács Jolánka és Hajvert Ákos beszélgetése

Az esti órákban a jelenlevők a 75 éves Magyar Szó fotókiállítását tekinthették meg, mely a lap történetét meséli el a fényképek által. A tárlatot Dávid Csilla fotóriporter állította össze. Ezt követte az ünnepi műsor, melyen felléptek az Aranyeső kiemelt szavalói, valamint átadták a köszönőleveleket és a díszpolgári címet, melyet Csőke András zongoratanár érdemelt ki. A díszpolgár nemcsak a kishegyesi diákokkal foglalkozott lelkiismeretes pedagógusként, de a település művelődési életében is aktívan részt vesz, alakítja azt.

Dudás Tibor a helyi önkéntes tűzoltótestületben végzett több évtizedes önfeláldozó munkájáért köszönő oklevelet kapott.


Csépe Imre megkoszorúzott emléktáblája

A jelenlevők a Magyar Szó élőújságával is találkozhattak, melyen Ökrész Rozália igazgató, Varjú Márta főszerkesztő, Kabók Erika főszerkesztő-helyettes, Németh Zoltán főszerkesztő-helyettes, Máriás Endre szerkesztő, Benedek Miklós, a Képes Ifjúság felelős szerkesztője, Varga Attila, a Magvető szerkesztője, illetve Sáfrány Attila, a Kitekintő szerkesztője képviselte a napilapot.

Az idei programból kimaradt az Irodalmi Kaszinó és az Irodalmi Randevú, mivel ezek rendkívül népszerűek az idősebbek körében, és nem lehet nagy helyiségben megtartani őket, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy nem kockáztatnak.


Csőke András és Dudás Tibor

— Az idei furcsa év mindenféle szervezést és tervezést keresztülhúzott. Felmerült bennünk a kérdés, hogy legyen-e az idén Hegyesi LITERAtúra, vagy ne, és végül úgy döntöttünk, hogy beemeljük az idei programba azokat az irodalomhoz kapcsolódó eseményeket, amelyeket a járvány miatt nem tudtunk megtartani. Így jött létre a Nemes Fekete Edit munkásságáról szóló könyv bemutatója, mely negyedszeri nekifutásra valósult meg. Rendhagyó módon szerveztük meg az idei három napot, mely nem a LITERAtúra szellemiségében zajlott, de igyekeztünk gazdaggá tenni a programot. A hét elején Csonka Ferenc és zenekarának a lemezbemutató koncertje volt a felvezető, mely által próbára tettük a közönséget, hogy ki mer-e mozdulni, vagy sem. A programjaink nagy részét a színházteremben tartottuk meg, ahol gondoskodni tudtunk a szükséges távolságról a közönségünk számára. Talán ez a furcsa rendezvény egy mérföldkő is lesz, hiszen valahol a Csépe-napok is túlnőtte magát, mivel Csépe Imre mellett vannak még nagy íróink, és úgy érzem, hogy róluk is kell gondolkodnunk. Rendkívül sikeres és tehetséges fiatal szerzők élnek itt és a környéken, ezért szeretném felfrissíteni a szervezők gárdáját, és minél több fiatalt látni a fellépők között, illetve a közönség soraiban — mondta el Linka B. Gabriella szervező, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke.


Egy lelkes szavaló

A rendezvénysorozat zárónapján a Zentai Magyar Kamaraszínház zenés mesejátékát, A három aranygyűrűt tekinthette meg a közönség.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..