home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Túlterhelve
Fehér Márta
2020.07.16.
LXXV. évf. 29. szám
Túlterhelve

Szakszervezetek: az őszre 300 000 dolgozó marad munka nélkül Szerbiában — Túlterhelt az egészségügyi rendszer — Gyorshajtás biztonsági öv nélkül — ez követeli a legtöbb emberéletet a szerbiai utakon

Szakszervezetek: az őszre 300 000 dolgozó marad munka nélkül Szerbiában

Az Önálló Szakszervezetek Szövetségének becslése szerint legalább negyedmillióan veszítik el munkahelyüket a koronavírus-járvány következményeként. A szövetség elnöke, Zoran Mihajlović elmondta, egyre több vállalat kéri a foglalkoztatásügyi minisztériumtól, hogy a termelés csökkenése miatt újra meghosszabbíthassa a 45 napos fizetett szabadság időszakát a foglalkoztatottjai számára, vagyis a bejelentett dolgozók fizetésük 65 százalékát kapják (összesen két alkalommal tehetik ezt meg). Számos munkáltató kollektív szabadságban gondolkodik — tette hozzá. A kragujevaci autógyárat említette példaként, hiszen ahogyan világszerte, úgy Szerbiában is a legérintettebb iparágak közé tartozik a gépjárműipar. A gyár a 3500 munkása közül 3000-et küldene ismét szabadságra. Kiemelte, hogy az ezen iparág számára dolgozó vállalatok szintén rossz helyzetben vannak, így nem lesz meglepő, ha egyesek bezárnak, és elhagyják az országot. Az államnak nincs pénze további támogatásokra, és ha a koronavírus-járványt nem sikerül a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzés alá vonni, sokakra a csőd vár — fogalmazott. A problémák nemcsak gazdasági eredetűek, hanem egészségügyiek is, hiszen a kragujevaci gyár munkásai közül 26-an kapták el a vírust, 100-an pedig karanténban vannak. A szakszervezeti elnök szerint az őszre az önkormányzatok is súlyos anyagi gond elé néznek, hiszen ezektől a gyáraktól nem számíthatnak költségvetési bevételre. (Beta)

 

Túlterhelt az egészségügyi rendszer

Szerbia minden régiójában növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma, a fővárosi kórházak napok óta zsúfoltak, egyre több egészségügyi intézményt kapcsolnak be a COVID-rendszerbe. Hasonló a helyzet Vajdaságban is, a klinikai központ kénytelen volt négy új COVID-központot nyitni. Szakértők szerint az ország egészségügyi rendszere túlfeszített állapotban van, ember- és anyaghiánnyal küzd, és ha a helyzet nem javul, a rendkívüli intézkedések bevezetése lehet az egyetlen megoldás. A vajdasági egészségügyi rendszer rettenetes teher alatt áll, a rendelkezésre álló kapacitások már nem bírják tovább — figyelmeztetett hétfőn a Tartományi Közegészségügyi Intézet, hangsúlyozva, hogy térségünkben kedvezőtlen a járványhelyzet, és tovább romlik. A múlt hét utolsó napján 287 új fertőzöttet regisztráltak az országban a hivatalos adatok szerint, egy nap alatt 11-en haltak meg. Szerbiában eddig összesen 18 360-an fertőződtek meg a koronavírussal, és 491 428 embert teszteltek. A járvány kitörése óta 393-an haltak meg. Egyes járványügyi szakemberek erre a hétre várják a vírus tetőzését. (021.rs, Szerbiai RTV)


 

Gyorshajtás biztonsági öv nélkül — ez követeli a legtöbb emberéletet a szerbiai utakon

Három ember halt meg egy tragikus közúti balesetben Novi Pazarban szombatról vasárnapra virradóra, és hárman megsérültek, közülük egy súlyosan. Három nap leforgása alatt nyolcan vesztették életüket közlekedési szerencsétlenségben az ország területén. A koronavírus-járvány miatt sok fiatal ül autóba, és hagyja el a nagyvárost egy vidám éjszaka kedvéért, hiszen egyes településeken, kisebb városokban a szórakozóhelyek nyitva tarthatnak hajnalig, és az átmulatott órák után a hazafelé vezető úton tragikus következményekkel járó incidensek történnek. A 20 és 35 év közötti korosztályba tartozók közül halnak meg a legtöbben, mert kiváló hangulatukban elfeledkeznek a biztonsági öv használatáról a hátsó üléseken. A szerbiai belügyminisztérium arra figyelmeztet, hogy a rendőrség kimutatásai szerint gyorshajtás okozza a legtöbb balesetet, illetve a szabálytalan előzés. Az ezekben a szerencsétlenségekben érintettek közül sokan nem használtak biztonsági övet, pedig az életet menthet. A közlekedési rendőrség fokozott ellenőrzéseket végez az utakon a nyár beköszöntével. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..