home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Túlkapások?
2017.10.09.
LXXII. évf. 40. szám
Túlkapások?

Állj, vagy lövök! Jogos vagy törvénytelen? — Január 1-jétől fizetés- és nyugdíjemelés — Érkeznek a MiG-ek, légi parádén mutatják be őket október 20-án — Az ország lakosságának több mint a negyede még sohasem használt számítógépet

Állj, vagy lövök! Jogos vagy törvénytelen?

Ha a rendőr fegyvert használ, a közvéleményben azonnal felmerül a kérdés, vajon jogosan tette-e, főleg, ha az akcióban valakit megölnek. Néhány nap alatt négy ilyen eset történt Szerbiában. Tutinban egy rendőrök elleni támadás során ragadtak fegyvert a hatóság emberei, Belgrád Dorćol nevű városrészében egy kávézóban lőtt rá egy fegyverrel fenyegetőző vendégre egy szolgálaton kívüli rendőr, Kraljevóban egy túszdráma során használtak fegyvert a rendőrök, és megölték a túszejtőt, aki tíz embert, köztük kisgyerekeket is fogva tartott. Egy rendőrt letartóztattak — erősítette meg a hírt vasárnap délelőtt Nebojša Stefanović belügyminiszter. A rendőrszakszervezet szerint előfordult, hogy az állam nem állt ki a törvényesen eljáró és fegyvert használó rendőrök mellett, így ők börtönbe kerültek. A szakszervezet szigorúbb büntetés kiszabását kéri a rendőrökre támadókra, mert az is megszokottá vált, hogy a járőrök olyan bűnözőkkel találkoznak az utcán, akik ellen már számtalan bűnvádi feljelentést tettek, de mégis tehetetlenek velük szemben, holott ezek az emberek egyre gyakrabban emelnek fegyvert a munkájukat végző rendőrökre. (N1)

 

Január 1-jétől fizetés- és nyugdíjemelés

Fizetés- és nyugdíjemelést jelentett be Dušan Vujović pénzügyminiszter. Szerinte jelentős növelés várható 2018-ban. Hogy mennyivel több pénzre számíthatunk, azt hamarosan közli a szerb kormány. Aleksandar Vučić államfő a Szerbiai RTV műsorában azt mondta, az emelés mértékét Ana Brnabić kormányfő ismerteti október közepén, amikor kabinetje első száz napját értékeli. A Novosti úgy tudja, a közalkalmazottak 4000—5000 dinárral többet vihetnek haza az új évben, a 23 822 dináros átlagnyugdíj pedig 1141 dinárral növekszik. Eszerint a közszférában átlagosan 10 százalékkal keresnek majd többet, az idősek járandóságát pedig 5 százalékkal növelik. Emellett a nyugdíjasok novemberben egy 5000 dináros, egyszeri juttatást kapnak. A szakértőket tömörítő Fiskális Tanács úgy vélekedett, hogy a szerb büdzsé legfeljebb 5 százalékos emelést tesz lehetővé. A kormányfő viszont úgy reagált erre, hogy a tanács konzervatív és szigorú, az ország pénzügyi helyzete pedig sokkal nagyobb mozgásteret enged meg. (Novosti, Blic, Szerbiai RTV)

 

Érkeznek a MiG-ek, légi parádén mutatják be őket október 20-án

Oroszországból hat MiG érkezik Szerbiába ezen a héten. Az elkövetkező két hétben szerelik őket össze, orosz szakértők segítségével. Az ajándék vadászgépeket azon a katonai parádén vonultatják fel, amelyet Belgrád felszabadításának évfordulóján, október 20-án tartanak a fővárosban. Aleksandar Vulin védelmi miniszter arra kérte az ország polgárait, hogy együtt ünnepeljenek a fővárosban, amivel egy erős katonasággal büszkélkedő, szabad és bátor Szerbia képét mutatják a világnak. (Politika)

 

Az ország lakosságának több mint a negyede még sohasem használt számítógépet

Lesújtóak a Köztársasági Statisztikai Hivatal kutatásának eredményei. 16 és 74 év közötti állampolgárok számítógép- és internethasználatát vizsgálták 2800 háztartásban. A felmérés szerint a szerbiaiak 26,1 százaléka soha nem számítógépezett és internetezett. Az elmúlt egy évben mindössze 2,3 százalékkal nőtt a komputerezők száma. Számítógép a háztartások valamivel több mint kétharmadában található, mobiltelefonja pedig a lakosság 90 százalékának van. A világhálót használók fele soha nem fizetett vagy vásárolt online. (021.rs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..