home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Túlad-e az ingyenrészvényeken?
(T. T.)
2010.09.08.
LXV. évf. 36. szám

A múlt héten megkezdődött a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) részvényeivel való kereskedés. A NIS-részvény 505 dinárral nyitott a belgrádi tőzsdén. A postákhoz az első napokban 34 000 részvényeladási meghagyás érkezett országos szinten, az eladott részvények száma pedig meghaladta a 75 000-et. A...

A múlt héten megkezdődött a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) részvényeivel való kereskedés. A NIS-részvény 505 dinárral nyitott a belgrádi tőzsdén. A postákhoz az első napokban 34 000 részvényeladási meghagyás érkezett országos szinten, az eladott részvények száma pedig meghaladta a 75 000-et. A vállalat 20 millió kibocsátott értékpapírjával Szerbia 4,8 millió lakosa rendelkezik, akik választhatnak: túladnak-e a részvényeken vagy a magasabb árban bízva még várnak vele. Az eladást (a részvényeladási meghagyás átadását) a postahivatalokban, a vásárlást pedig kizárólag brókerházakon keresztül, provízió fizetésével lehet lebonyolítani. Az ígéretek szerint eladás esetén a részvények értéke három napon belül az érintettek számlájára kerül. 2012 végéig mindennemű pluszköltség nélkül adhatók el a részvények, a következő módon: a tulajdonosnak érvényes személyi igazolvánnyal el kell mennie valamelyik postahivatalba, s válaszolni kell arra a kérdésre, hogy mennyi részvényt szeretne eladni, hogy mekkora a legkisebb ár, amit kapni szeretne érte, és hogy rendelkezik-e aktív folyószámlával. Emlékeztetőül: az ingyenes részvényekre jogosult polgárok mindegyike a tavasszal 5 darab NIS-értékpapírt kapott, egyenként 500 dináros névértékben. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy Olvasóink hogyan döntöttek: túladnak-e az ingyenrészvényeken?
CSIPAK Karló királyhalmi lakos:
- Királyhalmi származású vagyok, jelenleg Tatabányán élek, s mivel megtartottam a szerbiai állampolgárságomat is, így jogosult vagyok az ingyenrészvényekre. Úgy döntöttem, hogy nem adok túl rajtuk, a jelenlegi áruk nem túl magas, így még várnék egy kicsit, a magasabb eladási árban bízva. Remélem, hogy a részvények ára nem csökken, hanem inkább emelkedik, s a kivárással mindannyian jól járunk.
TÓTH András palicsi gazdálkodó:
- åszintén szólva még nem tudom, mit is csináljak a Szerbiai Kőolajipari Vállalat részvényeivel. Az év első felében én is átvettem őket, de akkor azt hittem, hogy nagyobb árat kaphatok értük. Valahol olvastam, hogy a részvények egységenkénti ára 2020 dinárig emelkedhet. Persze, ez nem jelenti azt, hogy el is éri ezt a szintet. Az ár napról napra változhat, a jelenlegi ötszáz dinár körül mozog. Pénzre szükségem lenne, hiszen abból sosem elég, de ha eladom a részvényeket a jelenlegi áron, a közeljövőben pedig jelentősen megdrágulnak, akkor bánni fogom, hogy ennyire siettem. Itt nem lehet okosnak lenni, az egész olyan, mint a lottó, szerencse kell hozzá. Úgy érzem, hogy alaposan átverték a polgárokat ezzel az ingyenrészvény-históriával, hiszen ezer eurós részvényekkel kecsegtették az embereket, ez azonban csak ígéret maradt.
SZABÓ Julianna zombori nyugdíjas:
- Kénytelen vagyok túladni rajtuk, hiszen kicsi a nyugdíjam, s bizony ilyenkor minden dinár számít. Közeleg a tél, meg kell venni a tüzelőt, a rettentően drága télirevalót, melegebb holmi is kellene, s valószínűleg sokkal több áramot is elfogyasztok a következő hónapokban, mint a nyáron. S akkor még itt vannak az áremelkedések, ami az emberek jelentős hányadát szinte megoldhatatlan feladatok elé állítja. Félek a téltől, úgy érzem, nagyon nehéz lesz, de majd csak túléljük ezt is, hiszen eddig is ,,elpusztíthatatlanok' voltunk, még a legnehezebb időszakot is átvészeltük valahogy. Véleményem szerint a nyugdíjasok nagy része hozzám hasonlóan cselekszik, hiszen a gondjaink közösek. Legszívesebben megtartanám a részvényeimet, mert a jelenlegi árral egyáltalán nem vagyok megelégedve, de a szükség rákényszerít, hogy túladjak rajtuk. Pedig mennyire hittünk politikusainknak, akik 1000 eurós részvényekkel tömték a fejünket, végül pedig láthatjuk mindannyian, hogy az ígéretekből mi lett. Keserű csalódás ért bennünket, de mi voltunk a naivak, hogy hittünk a tejjel-mézzel folyó Kánaánról szóló meséknek. De sebaj, egyszer majd csak elérkezik a választások ideje, s akkor majd véleményt nyilvánítunk politikusainknak az elmúlt években kifejtett munkájáról.
TÓTH Gábor szabadkai okleveles bioagrármérnök:
- A válaszom: nem. Úgy döntöttem várok, amíg egy kicsit felmegy az áruk, hogy egyáltalán értelme legyen eladni őket, mert ha most adnám el, akkor kezelési költséget és talán még adót is kellene fizetnem, mivel tőzsdén szerzett pénzről van szó, és így a 2500 dinárból nem sok maradna nekem. Már csak azért sem, mert a kormány korántsem teljesítette az ígéretét maradéktalanul a ,,részvényajándékozással' kapcsolatban. Mlađan Dinkić miniszter úr azt ígérte, hogy 1000 euró értékben kapunk részvényeket az öt legnagyobb állami vállalatból. Ehhez képest csak 2500 dinárt (25 eurót) kaptunk egy vállalatból, szóval van még mit teljesíteni ezen a téren. Reálisan nézve azonban meg vagyok győződve arról, hogy nem lesz ebből semmi, mivel nem véletlen az sem, hogy a részvénycsomagot a választások előtt ígérték oda az embereknek, a kormány számára sikeres választások után pedig, amikor a kifizetésre került volna sor, a válságra hivatkozva csak töredékét adták a megígért összegnek. Talán tartalékolnak a következő választásra, amikor újra szükségük lesz a szavazatainkra, és egy kis plusz pénz segítségével próbálnak emlékeztetni bennünket arra, hogy kire is kellene szavaznunk. Habár a kormány munkája, amit a ciklus alatt végzett, korántsem meggyőző.
GABNAI Csaba hajdújárási lakos:
- Nem adom el a részvényeimet. A többséghez hasonlóan én is kivárok, abban bízva, hogy emelkedik az áruk. Remélem, a jövőben még többet hoznak majd a konyhára. Ha megérte az államnak ilyen olcsó pénzért elkótyavetyélni az egész olajtársaságot, akkor én inkább megtartom a részvényeket. Felháborít, hogy milyen olcsón túladtak az olajtársaságon, de a polgároktól nem szégyellnek 960 dinárt elkérni egy palack gázért.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..