home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Túl az olimpián – Japán ezer arca Kossuth Rádióban 
MTVA
2021.08.02.
LXXVI. évf. 30. szám
Túl az olimpián – Japán ezer arca Kossuth Rádióban 

A Kossuth Rádió Napközben című műsora olimpiai kiadással, a Halló, itt Tokió! rovattal jelentkezik minden hétköznap reggel. A rádióműsor egyik tematikus adásában Vihar Judit irodalomtörténész és műfordító a japán kultúráról mesélt a hallgatóknak.

Vihar Judit irodalomtörténész, műfordító, haikuköltő volt a vendége a Kossuth Rádió Napközben című műsorának, aki második otthonának tekinti a kelet-ázsiai szigetországot. A Magyar–Japán Baráti Társaság elnökasszonya a Halló, itt Tokió! különkiadásában kivételesen nem a sportról, hanem a japán kultúra gyökereiről, az ott élő emberek szokásairól és életfelfogásáról, valamint a magyar néppel közös vonásairól mesélt.

„A tisztelet mellett a japánoknál a szépségkultusz is kiemelten fontos. A mindennapokat az határozza meg, hogy mindennek gyönyörűnek kell lennie: nemcsak az embereknek, a tárgyaknak, hanem a viselkedésnek és a mozdulatoknak is. Káprázatos ország, ahol mindenek felett áll az esztétikum” – emelte ki a riportban Vihar Judit.

A japán kultúra szakértője hozzátette, több hasonlóság is található a magyar és ainu – Japán egyik őslakó népének – hagyományai között. Ezek közül is kiemelte a pentatóniát, amelyre mindkét nemzet hagyományos népzenéje épül, valamint a medve és a bagoly totemállatként való tiszteletét, amelyek pedig mesékben és mondákban jelennek meg. A férfi-női szerepekre is kitért az irodalmár, aki szerint manapság Japánban már a nők is egyenértékű tagjai a társadalomnak. A további részletek a Napközben aktuális adásából ismerhetők meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..