home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Túl a Naprendszeren
Összeállította: Talpai Lóránt
2013.09.25.
LXVIII. évf. 39. szám
Túl a Naprendszeren

19 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager—1 űrszonda — Az öregedés folyamata videóra rögzítve — Már kapható az „olcsó” iPhone

19 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager—1 űrszonda
Elhagyta a Naprendszert az első ember által épített űreszköz. A Voyager—1 űrszondát harmincöt évvel ezelőtt, 1977-ben indította útnak a NASA. Az űrszerkezetnek sikerült a Naprendszerünkön túlra kerülnie a tavalyi esztendő folyamán. Az amerikai űrkutatási hivatal csaknem egy évig nem foglalt hivatalosan állást ezzel kapcsolatban, de a napokban megerősítette a történelmi jelentőségű hírt, és közzétette azt a hangfelvételt, amelyen az űrszonda által rögzített, misztikus hangok hallhatóak. A félelmetesnek is nevezhető hangokat a sűrű csillagközi plazma, azaz az ionizált gáz vibrációja kelti. A Voyager—1 tehát immár a Naprendszeren kívül folytatja útját. 60 ezer kilométeres sebességgel száguld, és jelenleg mintegy 19 milliárd kilométerre jár a Földtől. A rendkívüli távolság miatt az általa küldött rádiójelek több mint tizenhét óra alatt érnek a bolygónkra.

Az öregedés folyamata videóra rögzítve
Mintegy hetven évet sűrített bele egy nem egész ötperces videóba Anthony Cerniello filmes és Keith Sirchio fotós. A csodálatos videó azt mutatja be, hogyan lesz egy kislányból felnőtt nő, majd idős asszony. A rövidfilm rendezői ellátogattak egy barátjuk, Danielle családjához, és portréfelvételeket készítettek minden női családtagról. Kiválasztották azokat a tagokat, akiknek a csontozata a legnagyobb hasonlóságot mutatta, és az ő képeikből készítették el a videót, amelyből jól látható, hogyan növünk fel és öregszünk meg úgy, hogy szinte észre sem vesszük a változásokat.

Már kapható az „olcsó” iPhone
Steve Jobs, az Apple alapítója egykor azt jelentette ki, hogy az általa megálmodott iPhone-nak sosem lesz olcsóbb változata. Két évvel a halála után azonban saját cége cáfolta meg az egykori alapító állítását, és piacra dobta az olcsó iPhone-t. Az iPhone ötödik generációjának új tagja a tömegeknek készült, és jóval olcsóbban lehet hozzájutni, mint az eddigiekben gyártott készülékhez. Amerikában például az új iPhone 5C kétéves szerződéssel körülbelül kilencvenkilenc dollárba kerül majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..