home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Tudásbővítés és összetartozás
-kzs-
2012.04.25.
LXVII. évf. 17. szám

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium adott helyet a IV. Kárpát-medencei Kémia Tábornak, melyet számos nemzetközileg is elismert szakember tisztelt meg a jelenlétével és osztotta meg tapasztalatait az érdeklődőkkel. Urbán Hodik Marianna nyitóelőadását a 75 évvel ezelőtt Nobel-díjjal kitüntetett...

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium adott helyet a IV. Kárpát-medencei Kémia Tábornak, melyet számos nemzetközileg is elismert szakember tisztelt meg a jelenlétével és osztotta meg tapasztalatait az érdeklődőkkel. Urbán Hodik Marianna nyitóelőadását a 75 évvel ezelőtt Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albertnek szentelte.
Az esemény résztvevői az első napon neves egyetemi tanárok előadásait hallgatták meg, például az Újvidéki Egyetem munkatársaiét: dr. Papp Zsigmondét, mely az analitikai kémia alkalmazásáról szólt, valamint dr. Mészáros Szécsényi Katalinét, mely a fémionok biológiai szerepéről, valamint a vizes közegben kialakuló egyensúlyokról szólt. A folytatásban is a fémekről esett szó, illetve a fémkomplexeknek a rákkutatásban és a gyógyászatban való alkalmazásáról. A témáról dr. Enyedi Éva Anna egyetemi adjunktus, a Szegedi Egyetem munkatársa tartott előadást. Dr. Riedel Miklós, a budapesti ELTE tanára a csodaszerekkel kapcsolatos tévhitekre, valamint az áltudományokra hívta fel a figyelmet, majd a környezetvizsgálatokban alkalmazott gyorstesztekről számolt be a fiataloknak. A molekulaszerkezet és a gyógyászati hatás összefüggéséről, illetve a gyógyszerkutatásról és fejlesztésről dr. Mándity István, a Szegedi Egyetem munkatársa, valamint dr. Keserű György Miklós, a Richter Gedeon NyRt. kutatási főosztályának munkatársa értekezett. A kísérleteket, azaz a diákok számára megszervezett csoportmunkákat dr. Riedel Miklós és Bicskei Erzsébet vezették.
A rendezvény utolsó napján fordult a kocka: a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium egykori és jelenlegi diákjai kaptak bemutatkozási lehetőséget, mely során kutatásaikról, illetve az egyetemen szerzett élményeikről számoltak be a jelenlévőknek. A program fénypontját ezúttal is a Szórád Endre tanár úr által bemutatott látványos kémiai kísérletek jelentették.
A szervezők arra is gondoltak, hogy a vendégek az egész napi kemény munka után szórakozásra is vágynak: bemutatták a várost, és különféle programokkal kedveskedtek. A kísérőtanárok kikapcsolódásként megtekinthették a Zentai Csata Emlékkilátót, valamint ellátogathattak a Régi Mesterségek Házába.
Szórád Endre, a tábor vezetője és főszervezője elmondta: az idei összejövetel minden eddiginél népesebb volt, hiszen a délvidékieken kívül magyarországi és erdélyi diákok és tanárok is részt vettek a munkában. A tábor 2007-ben született az akkori zentai-felsőhegyi általános iskolás diákok ötlete nyomán, mára azonban teljesen kiforrta magát, hiszen a Kárpát-medence különböző régiói is képviseltették magukat, Zalaegerszegtől az erdélyi Baróton át Marosvásárhelyig, Budapesttől Újvidékig. A célja mind a mai napig változatlan: a tanulók képességének, tudásának és világképének bővítése és fejlesztése a kémiatudomány ismeretein belül és az ehhez kapcsolódó tevékenység révén. Mivel a lehetőségek tárháza évről évre bővül, a szervezők bíznak benne, hogy jövőre legalább ilyen sikeres rendezvényt hozhatnak létre, és a továbbiakban is ilyen népes sereget láthatnak vendégül. Azt szeretnék elérni, hogy a Felvidékről is érkezzenek résztvevők, ezáltal tovább bővülhetne, illetve még teljesebbé válhatna az összetartozás élménye - hiszen a kémia iránti érdeklődésen, a természettudományok szeretetén kívül ez is rendkívül fontos üzenete a tábornak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..