home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Triplázás a Vajdasági Vágtán
Tóth Tibor
2021.06.23.
LXXVI. évf. 25. szám
Triplázás a Vajdasági Vágtán

Triplázás történt a kilencedik alkalommal megtartott Vajdasági Vágtán, Gulyás Szabolcs ugyanis a korábbi években Zenta, az idén pedig Királyhalom színeiben nyerte meg a rangos versenyt. A huszonnyolc éves lovas a döntőben szoros csatában győzte le Déva Szándék nevű lovával a bácsfeketehegyi Cékus Noémit és az adorjáni Rostás Zsoltot.

A IX. Vajdasági Vágtát több ezer ember előtt, igazi nyári időben tartották meg, immár második alkalommal az idén fennállásának 100. évét ünneplő, szabadkai Bácska Lovasklub pályáján.


Szoros befutó a döntőben

— Szervezőtársaimmal kilenc évvel ezelőtt egy nagyot mertünk álmodni. Törekvésünkben sok jó ember támogatott bennünket, de arra mi sem gondoltunk, hogy a Vajdasági Vágta térségünk egyik legjelentősebb és legnagyobb eseményévé növi ki magát. A lovak iránti rajongásunk és egy álom késztetett bennünket arra, hogy kilenc évvel ezelőtt megszervezzük az első Vajdasági Vágtát. A szervezőcsapatot minden egyes alkalommal hihetetlen tenni akarás és eredményorientáltság jellemezte, aminek a következményeként született meg az évről évre ismétlődő csoda, melyet Vajdasági Vágtának hívnak. A vágtával a lovassportokat szerettük volna népszerűsíteni, és nem titkolt szándékunk, hogy minél több fiatalt nyerjünk meg ennek a szép sportnak. A ló csodálatos teremtés, akivel foglalkozni a világ egyik legszebb és talán legnehezebb feladata. A lovat nem elég szeretni, nem elég mindent megadni neki, meg is kell érteni. A jó edző meghallja, mit mond neki a ló, a nagy edző azt is meghallja, amit suttog. A Vajdasági Vágta hatalmas közösségépítő erővel bír. Gyerekkorban dől el, hogy az ismeretlentől való félelem átalakul-e vonzódássá, szeretetté vagy rajongássá. A jövő lovasgenerációja fejlődik, most nyílnak ki előtte a világ kapui — mondta köszöntőjében Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója.

A rendezvényt Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke, a Vajdasági Vágta fővédnöke nyitotta meg. Először megköszönte mindazok segítségét, akik sokat tettek azért, hogy ez az esemény létrejöjjön.

— Hiába szerettünk volna vágtát szervezni, ha nem lennének lovak és lovasok, ha ők nem dolgoztak volna eleget. Elismerésemnek adnék hangot, mert tudom, mit jelent egész éven át felkészíteni a lovat, mit jelent csikóból versenylovat nevelni. Ez hihetetlen nagy erőfeszítésbe kerül, ezért a mai napnak mindenki valami módon a győztesévé válik. A lovak iránti szeretet, a lovakkal való foglalkozás, az embernek és a lónak az egy testként és egy lélekként működő egysége az identitásmegőrzésnek a feladata és a jele. Az utóbbi években a vágtát úgy is fel lehet fogni, hogy ki lesz az, aki Budapesten a kártyákat fogja osztani. Olyan kiváló eredményeket produkált ez a pici közösség, hogy velünk az első naptól kezdve számolni kellett. Remélem, azok a versenyzők, akik kivívják a Nemzeti Vágtán való indulás jogát, öregbítik önmaguk, lovuk, istállójuk és az egész vajdasági magyar közösség hírnevét — mondta Pásztor, és megnyitotta a IX. Vajdasági Vágtát.


A főzőversenyen ötven csapat vett részt

A Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület fellépése után tizenhat lovas részvételével megkezdődtek a vágta előfutamai, melyekből Gulyás Szabolcs (Királyhalom színeiben, Déva Szándék nevű lovával), Cékus Noémi (Bácsfeketehegy, Copra), Rostás Zsolt (Adorján, London) és Szőke Dániel (Magyarkanizsa, Bessie) kerültek a nagy döntőbe. A kishuszárvágtán öten álltak rajthoz és hárman kerültek a fináléba. A döntőkig három ügetőfutamot, az Imperial és az Endukas Lovasklub díjlovagló bemutatóját, két vajdasági csikós produkcióját láthatta a népes közönség, és ekkor hirdették ki a főzőverseny eredményeit is. A háromtagú bírálóbizottság (Paskó Csaba, Jerasz Anikó, Fremond Árpád) döntése értelmében az ötven csapat közül a legjobb gulyáslevest a törökfalui Berze Farm készítette, megelőzve a Zentai Csata nevű csapatot és a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőiből álló, Nándorfehérvári 9-ek elnevezésű együttest.

A döntők közül a kishuszárok fináléja volt az első, ahol a kishegyesi Erdei Anna Dorka Bohóc nevű lovával szakította át elsőként a képzeletbeli célszalagot. Bohóc címet védett, hiszen tavaly a bácsfeketehegyi Koncz Dorottyát repítette egészen az első helyig. Az ezüstérmet az adorjáni Fehér Kristóf (Penny), a bronzot pedig a doroszlói Vujevity Stella (Szingo) szerezte meg.

— Nagyon jól érzem magam, élveztem a verseny minden egyes pillanatát. Eléggé erős mezőny volt az idei. Sokat készültünk, hogy összeszokjunk Bohóccal, nehéz időszakon, sok munkán vagyunk túl. Bohóc most nem bohóckodott, nagyon ügyes volt — mondta Dorka.

A Vajdasági Vágta döntőjében a magyarkanizsai Szőke Dániel nem tudott rajthoz állni, mivel lova, Bessie ínszalagszakadást szenvedett. A három versenyző közül, szoros befutó után a Királyhalom színeiben versenyző Gulyás Szabolcs ért elsőként célba, Déva Szándék nevű lovával, megelőzve Cékus Noémit és Rostás Zsoltot.

— Nagyon szoros volt a döntő, de úgy voltam vele, engedem őket, hadd menjenek. Tartom velük a tempót, és amikor lehetőségem lesz, akkor megpróbálok támadni. A kanyarban közelebb mentem hozzájuk, nehogy véletlen megszökjenek. A célegyenesben a lovam stoppolgatott egy picit, tartott visszafelé, súgtam is neki, hogy ezt a kicsit bírja már ki! — mondta a győztes Gulyás Szabolcs.

Az október 1-je és 3-a között Budapesten megrendezendő Nemzeti Vágtára a Vajdasági Vágta első három helyezettje, valamint a házigazda, Szabadka képviselőjeként Szabó Nikolett (Pipacs) és a két leggyorsabb kishuszár jutott.

A IX. Vajdasági Vágta a Budapesti Operettszínház művészeinek fellépésével zárult. Az esemény szervezői a VMSZ és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, fővédnöke Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke, fő támogatója pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. voltak.

 

Szalai Attila és Tóth Tibor felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..