home 2024. május 27., Hella napja
Online előfizetés
Traktorok
Lábadi Loránd
2022.05.18.
LXXVII. évf. 18. szám
Traktorok

Most, hogy lassan beköszönt a jobb idő, elkezdődhetnek a mezőgazdasági munkálatok is, melyek elvégzése ma már a legtöbb helyen korszerű gépekkel történik. Ez az ágazat is nagy befektetést igényel, de hosszú távon kifizetődik, bár a megtermelt javak értékesítése nem mindig örömteli. A végső, legszebb pillanatokat ugyanis, amikor a termelő kezébe veheti munkája fizetségét, beárnyékolja az akkori ár, mely alacsonyabb a megbeszéltnél. Ilyenkor természetes, hogy nagy a csalódás, és a gazda átértékeli a munkáját, s a következő szezonban más, jobban értékesíthető terményt fog termelni.

A mai gazdák nagy része már iskolázott szakember. Ők nemcsak termelők, hanem jó üzletemberek is, és már a korszerű mezőgazdasági gépekben látják a jobb és minőségibb áru megtermelését. Ezek a gépek folyamatosan megújulnak, modernizálódnak, és ennek köszönhetően már sokkal hatékonyabbak is. A traktorok mint fő munkagépek nem hiányozhatnak a termelésből, de ugyanígy a hozzájuk kapcsolható eszközök sem. Egy-egy ilyen korszerű jármű megvásárlása nagy befektetés a termelőknek, de csak így lehet lépést tartani az állandóan növekvő követelményekkel. A piacon jelen lévő munkagépek valamennyi szempontnak megfelelnek, de nagy eltérés van a jó minőségű munka és annak mind gyorsabb elvégzése között, ezért a kínálatban vannak olcsóbb és drágább modellek, melyek kiválasztása nagy szakértelmet igényel.

2022 legjobb traktora a John Deere 7 R Auto Power, melynek hatékonysága kétségtelenül a legnagyobb. Az erőforrás teljesítménye 230—310 lóerő (169—228 kW), mellyel a nehezebb munkák is elvégezhetőek. Hossza 5278 mm, szélessége 2544 mm, magassága 3313 mm, öntömege 11 400 kg, megengedett össztömege 18 000 kg. A vezetőfülke csendes és kényelmes, az érintőképernyő jobban áttekinthető, az áttételek elektronikusan vezérelhetőek, nagy terepi megvilágítása van, ami éjjeli munka esetében nagy előny. A legújabb műszaki fejlesztések ebben a traktorban a vezetőt sokban segítik a hatékony munkavégzésben.

A traktorok felosztása egy különleges kategóriát is tartalmaz, ezek az ízelt vagy derékcsuklós kormányzású típusok, melyek mind jobban visszakerülnek a használatba. Előnyük, hogy meglehetősen kevés helyre van szükségük a fordulásnál, így kisebb a bevetetlen terület, ami növeli a szántóföldek kihasználtságát és ezzel a profitot is. A másik pozitívumuk a nagy kapacitás, mely gyorsabb munkavégzést eredményez, mivel egyszerre nagyobb felületen lehet szántani-vetni és betakarítani. A hátrányuk, mely miatt csak nagy hektárszámnál gazdaságosak, az üzemeltetési költség, de ez az említett előnyöket figyelembe véve nem okoz jelentősebb anyagi megterhelést a nagygazdáknak.

A legnagyobb traktorok osztályába olyanok is beszámítódnak, amelyek már nincsenek gyártásban, fénykorukban viszont a teljesítményük alapján elismertek voltak. Ilyen a Big Bud több modellje, mely még napjainkban is megállja helyét. A 747-es megjelenése nagy hatással volt a világ traktorgyártására, hiszen egyszerre 0,53 hektárt volt képes felszántani 13 km/h sebességgel, és 2009-ig volt használatban. Hossza 8690 mm, szélessége dupla kerékkel 7700 mm, magassága 4300 mm, öntömege 50 000 kg. A dízelüzemű erőforrás kétütemű, 16 hengeres, hengerűrtartalma 24 100 cm3, legnagyobb teljesítménye 1100 lóerő (820 kW). A nagy üzemeltetési költségek miatt ma már keveset használják.

Egy másik modell a 950/50 jelzésű, melynek motorteljesítménye 950 lóerő (710 kW), öntömege 40 000 kg, és még ma is használatban van. Létezik egy kisebb változata is, mely elterjedtebb volt, annak a motorteljesítménye 650 lóerő (484 kW), öntömege 27 200 kg, és napjainkban úgyszintén üzemel. Mindegyik traktor a derékcsuklós kormányzásúak csoportjába tartozik.

Az ACO 600-as szintén egy régebbi modell, de napjainkban is használják. Motorteljesítménye 820 lóerő (612 kW), melyet egy tizenkét hengeres Mercedes-Benz motor nyújt.

A Rite 750 az ízelt kormányzású típusok képviselője. Hossza 9144 mm, szélessége 5486 mm, magassága 4267 mm, öntömege 31 520 kg. Maximális motorteljesítménye 850 lóerő (625 kW). Érdekessége, hogy három erőforrással kínálják, a vásárló választhat, hogy CAT, Cummins vagy Detroit Diesel típusú meghajtással szeretné-e. Ma is több helyen alkalmazzák ezeket a traktorokat.

Az orosz Kirovec K—525 PR motorja soros, hathengeres, 6,65 literes, öntömege 11 000 kg, maximális teljesítménye 250 lóerő (186 kW). Automata sebességváltójának 16 fokozata van előre, 8 pedig hátra. Hossza 7100 mm, szélessége 2540 mm, magassága 3700 mm. Ez a törzscsuklós kormányzású modell legalább annyira elterjedt, mint a többi nyugati, és a megbízhatóság jellemzi.


Fotók: You Tube

A Kirovec K—700 felújított változata K—708-as jelzéssel kerül a piacra, és a legmodernebb traktorok közé sorolható. Valóságos remekmű, mely minden követelménynek maradéktalanul megfelel. Ezek a modellek a régi, már bizonyított orosz traktorokat hivatottak felváltani, melyekből hazánkban még mindig találhatunk működő példányt a földeken. Hogy mennyire lesz sikeres a bemutatkozás, amikor jobban elterjed, az majd akkor derül ki, mindenesetre a szervizelés és a pótalkatrészek beszerzése nem okoz gondot.

Ezek az ízelt kormányzású traktorok nagyobb parcellákon hatásosak igazán, és vidékünkön is használják őket. Ez a tendencia remélhetőleg tovább folytatódik majd, és ezzel a fiatal gazdálkodók száma is gyarapszik, akik ezzel a nem könnyű munkával keresik kenyerüket. Nekünk, fogyasztóknak pedig így sokkal jobb és több mezőgazdasági termék kerülhet az asztalunkra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..