home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Tragikomédia a Mara háza táján
Bíró Tímea
2019.01.25.
LXXIV. évf. 4. szám
Tragikomédia a Mara háza táján

Bátran állítható, hogy a topolyai Mara Amatőr Színháznak immár hűséges közönsége van, mely izgatottan várja az új előadást.

Ezt bizonyítja az is, hogy a legújabb bemutatón is telt ház várta a produkciót. Január 22-én, a magyar kultúra napján egy rendkívül elgondolkodtató és humoros tragikomédiát láthattak a nézők a moziteremben.

Jaroslav Hašek cseh író szimbólummá vált regényalakja, Josef Švejk a hétköznapok hőse, aki állandóan bajba keveredik, de valahogy mégis mindig megmenekül. A darab rendezője, Táborosi Margaréta két felvonásban játszatta el a társulattal, hogy miként boldogul a furfangos és egyúttal naiv katona az egykori Osztrák—Magyar Monarchia idején. A kisember a háború színterein sodródik, csetlik-botlik. Megfordul katonai fogdákban, orvosi vizsgálatokon, a fronton és természetesen fogságban is. Az előadást olykor éles jelenetváltások és alaposan kidolgozott koreográfiák díszítették. Bizonyos színészek esetében látványos fejlődés figyelhető meg, valamint a Mara összetartó ereje, csapatszelleme ezúttal is érezhető volt a nézőtéren.


Szereplők:
Bata Rozália — bárónő, bolond, vasutas, szimuláns, katona
Bencsik Richárd — Lukas főhadnagy, dr. Grünstein, bolond, szimuláns, katona
Ejzler Evila — kapitány, Princip bandatag, cseléd, szimuláns, narrátor, katona
Gyatkó Árpád — Wendler, a férj, Princip bandatag, Blahnik, a kutyatolvaj, titkosrendőr, postás, inas, bolond, stábfoglár, katona
Janković Edit — Bretschneider, a titkosrendőr, bolond, szimuláns, katona
Petrás Gizella — Svejk
Pobrányi Anasztázia — Princip bandatag, bolond, szimuláns, katona
Sörfőző Károly — Katz tábori lelkész, Tar úr, orvos2, szimuláns
Szabó Erika — Palivecné, a kocsmárosné, Zillergut ezredes, bolond, szimuláns, katona
Turuc Roxána — Bernis hadbíró, Princip bandatag, hölgy, orvos1, szimuláns, katona
Világos Róbert — Palivec, a kocsmáros, ápoló, őrmester, adjutáns, verőlegény, katona

Fény- és hangtechnika: Kiss Viktor, Pécsi Adonisz
Plakátterv: Sörfőző Kornél

 

A Hašek—Spiró—Táborosi által színpadra adaptált előadás bemutatójának ismétlésére február 2-án, 19 órától kerül sor. Helyet foglalni a Művelődési Ház irodájában személyesen vagy a 024/713-515-ös telefonszámon lehet. A belépőjegy ára 150 dinár.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..