home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tradíció és modernizáció*
Martinek Imre
2021.09.16.
LXXVI. évf. 37. szám
Tradíció és modernizáció*

A 175 éves balatoni hajózás emléknapja elé

Szeptember 18-án díszbe öltöznek a balatoni személyszállító hajók a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) 175. évfordulójára rendezett esemény alkalmából” (hír a világhálóról).

Legutóbb ez év új kenyér hava, azaz augusztus dereka táján jártunk újra Siófokon. Visszatérőkként. Változatlan rendíthetetlenséggel keresve és kutatva a még rejtőzködő, vagyis a korábbi alkalmakkor bármilyen oknál fogva fénybe írni elmulasztott motívumokat. Ekkor jött elénk, majd köszönt reánk illedelmesen az alábbi történet. Négy hatalmas molinóról, melyek képes-szöveges tartalma igényes aprólékossággal mutatta be az érdeklődőknek a balatoni hajózás százhetvenöt esztendejét. Névlegesen az 1846 és 2021 közötti időszakot, mely dátumra pontosan 1846. szeptember 21-én, gróf Széchenyi István születésnapján kezdődött. Ekkor bocsátották vízre Füreden a korábban megalakult Balaton Gőzhajózási Társaság hajóját, az oldalkerekes Kisfaludy gőzöst.

A siófoki utasforgalmi hajókikötőben közszemlére tett tájékoztató BAHART táblák* (e jegyzet címe is róluk lett kölcsönözve!) tartalmának szerkesztői mindegy egyes oldalt egy találó citátummal indítottak, s ezeket — természetesen — mi sem hagyjuk ki. A többi vonatkozó adat megosztását, bár azok is megörökíttettek, terjedelmükből adódóan mellőztük.

„A hullámzabolázó gőzös előáll: és a veszteglő tó — haladásnak ered.”

(Garay János)

„A múlt a jövendő tükre.”

(Kossuth Lajos)

„Navigare necesse est…”

(Cnaeus Pompeius Magnus)

és

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.”

(gróf Széchenyi István)

...


A mellékelt fotókat a szerző készítette. 2018. augusztus 7-e és 2021. augusztus 16-a között.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..