home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Továbbra is nagy az érdeklődés
VITKOVIĆ Aleksandar
2013.05.22.
LXVIII. évf. 21. szám

Mintegy hétezer hektár állami föld bérlésére pályázhatnak az idén a szabadkai állattenyésztők. A nyár folyamán sorra kerülő licitáción a jószágtartókon kívül a növénytermesztő gazdák is részt vehetnek. Ők a fennmaradt termőterületekre pályázhatnak.

Grgur Stipić, a mezőgazdasági földterületekkel foglalkozó szabadkai iroda vezetője elmondta, hogy az állattartók éltek a bérlés előnyjogi lehetőségével, ezt a nagyszámú kérvény bizonyítja legjobban. Az idejében érkezett és a feltételeknek megfelelő igényléseket az iroda már továbbította ellenőrzésre a Mezőgazdasági Minisztériumnak. Az agrártárcának várhatóan május folyamán érkezik meg a kérvényekre adott válasza — emelte ki az  irodavezető.
Szabadka községben 223 állattenyésztő pályázott az állami földek bérbeadására, ebből 4 az állami parcellán lévő infrastruktúra (istállók, karámok, öntözőrendszerek) alapján. A pályázók közül 144 gazdának volt hiánytalan a dokumentációja.

— A jószágtartókat, akiknek a kérvényeit a minisztérium jóváhagyja, illetve akik a tárca értékelése alapján megfelelnek az előnyjogi bérlés feltételeinek, azokat behívjuk a helyi irodába, és ott a térképen kiválaszthatják az őket megillető területeket. Véleményem szerint ez a folyamat nem tart majd tovább egy hétnél, utána pedig az így kiválasztott területeket besoroljuk a község idei mezőgazdasági programjába — mondta Stipić, és hozzátette: — Ezután az agrártárcának és a városi képviselő-testületnek is el kell fogadnia a programot, és csak ezután hozható meg az állami termőterületek előnyjogon alapuló bérbeadási határozat.

A szakember szerint a bérbeadásnak ez a része várhatóan június végéig be fog fejeződni, és csak ezután lehet majd a termelőknek pályázniuk a megmaradt csaknem hétezer hektár állami termőföldre.

Amint az állattenyésztők aláírják a szerződéseket, kifizetik a bérleti díjakat és benyújtják a megfelelő garanciákat, sor kerülhet a megmaradt állami föld bérbeadásáról szóló hirdetés kiírására, illetve az ezt követő licitációra. Mindenki legfeljebb 50 hektárra tarthat igényt. Szabadka határában 13 700 hektár állami termőterületet tartanak nyilván.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..