home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Történetek a szenttamásiakról
Tóth Lívia
2023.03.03.
LXXVIII. évf. 9. szám
Történetek a szenttamásiakról

A Szenttamási Népkönyvtárban bemutatták a Történetek rólunk — Riportok, interjúk, hírek a Szenttamási Hírportálról című könyvet. A 280 oldalas, színes fotókkal illusztrált kiadvány a Szenttamási Hírportál tízéves jubileuma alkalmából a honlapon megjelent riportokból, hírekből, beszámolókból ad válogatást. A kötet emléket állít azoknak az embereknek és eseményeknek, akik/amelyek formálták a települést és a közösséget.

A Szenttamási Hírportál (www.szenttamas.rs) 2012. december 24-én jelentkezett először az olvasóknak, de természetesen előtte több hónapon át folytak az előkészületek. A honlap azzal a céllal jött létre, hogy betöltse a magyar nyelvű tájékoztatásban keletkezett űrt, és a szenttamási vagy a szenttamásiakat is érintő, érdeklő eseményekről pontosan, időben és tárgyilagosan tájékoztasson. Azóta sincs a községben ezen kívül más, magyar nyelven is működő médium.


Könyvbemutató a Népkönyvtárban. Balról jobbra: Berecz-Gaál Brigitta moderátor, Paraczky László, Németh Dezső és Pintér Andrea, a könyvtár igazgatója

 

Nulláról indultak, tíz éve léteznek

Nem volt könnyű pénz nélkül, csak szeretetből és tenni akarásból folyamatosan és felelősségteljesen létrehozni a tartalmakat.  

— Tíz évvel ezelőtt, amikor már nagyon éreztük a Szenttamási Rádió magyar műsorának a hiányát, nagy elhatározásra jutottunk — ismerteti a történetet Németh Dezső, a Szenttamas.rs egyik alapítója és szerkesztője, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke. — A nulláról kellett kezdeni, kialakítani az emberek portálolvasási igényét, munkába állítani egy újságírót, aki naponta ott lesz az események helyszínén, első kézből gyűjti az információkat, fényképet készít a történésekről, azokat megírja és közzé is teszi a világhálón. A községben 2012-ben már létezett két hírportál, de azok csak szerb nyelven publikáltak szövegeket. Paraczky László, miután harminc év után elhagyta a rádiót, újságíróként mint volontőr elvállalta az újságírói feladatokat, jómagam önkéntesen naponta frissítem az oldalt, dr. Horváth Futó Hargita pedig a lelkesedésünket látva felajánlotta, segít a szövegek lektorálásában. 2014 júliusától újságírónknak a pályázatokból havonta tiszteletdíjat folyósítottunk, a minimálbérét 2020 végéig tudtuk fedezni, azóta a pályázatokból befolyt összegek csökkenése miatt csak részben fizethetjük ki a munkáját. Híroldalunk létjogosultsága a koronavírus-világjárvány alatt mutatkozott meg igazán, mert naprakészen közöltük a fontos információkat, távoktatási tudnivalókat, és az egyházzal szorosan együttműködve igyekeztünk pótolni a szentmisék hiányát is. Ha visszatekintünk az elmúlt tíz évre, megállapíthatjuk, hogy sikerült elérnünk a célunkat. Egy évtized alatt a honlapunkon mintegy 7900 oldalnyi cikket és több tízezer fényképet közöltünk, melyek elérhetőek a hírportál archívumában. Az elmúlt évek folyamán munkánkat Szenttamás Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Kulturális, Tájékoztatási és Vallásügyi Titkárság támogatta, a helyi honlapok mellett jó kapcsolat alakult ki a vajdasági magyar írott és elektronikus médiumokkal, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületével. Szeretnénk fejleszteni is, de ez elsősorban több pénzt igényelne, viszont egyre nehezebb anyagi forrást szerezni. Nyitottak vagyunk a fiatalok iránt, csak keressenek meg bennünket.


Németh Dezső ismertette a portál történetét

 

Szenttamáson megmarad a magyar nyelvű tájékoztatás

A híroldal fennállásának tizedik évfordulója alkalmából a körülötte tevékenykedők fontosnak tartották, hogy az írásokból könyv formájában is megjelenjen egy válogatás, mely rálátást nyújt az elmúlt időszak eseményeire. A kötet szövegeinek többsége Paraczky László újságíró tollából származik, de más szerzőkkel is találkozhatnak az olvasók.


A közönség betekinthetett a honlap készítésébe

Paraczky László, aki jelenleg főállásban a Magyar Szó újságírója, és tavaly elnyerte a napilap Év Újságírója díját is, megerősítette, hogy tíz évvel ezelőtt valóban az volt az első és a legfontosabb céljuk, hogy ne szűnjön meg a magyar nyelvű tájékoztatás a községben. A portál a semmiből indult, és legtöbbször csak az elszántságnak köszönhetően nem állt le.

— Az úgynevezett saját út kialakításának gondolata valójában az addigi munkahelyem, a helyi rádió magánosítása után vetődött fel bennem, ám örök optimistaként és harminc év aktív rádiózás után sem tudtam „csak úgy” nekilendülni. Megvolt bennem az elszántság, az elképzelés, sőt, a honlap teljes külső-belső konstrukcióját is elkészítettem, mert valamennyien éreztük, hogy űr támadt a helyi magyar tájékoztatásban, amit a hallgatók egyszerűen nem értettek. Ez adta a motivációt, hogy lépni kell. Sok utánajárás (és persze „papírmunka”) után összeálltak a technikai részletek, az oldal kinézete, a menüpontok, a fejléc, megszülettek az első publikált szövegek, az emberek pedig lassan ugyan, de rászoktak, hogy az oldalon mindig friss hírek találhatóak. Én kezdetben az újvidéki és a fővárosi lapok szerb nyelvű tudósítójaként kerestem a kenyeret a családnak, a portál folyamatos töltése pedig önkéntes alapon történt, és az összes szabadidőm ráment. Nehéz volt, mert csak menet közben döbbentem rá, hogy az addigi rádiós és a portálon megjelenő hírek között óriási a különbség, a netes újságírást tanulni kellett. Emellett a szerb nyelvről magyarra való fordítás is hatalmas figyelmet és energiát igényelt. Sokat tanultam saját hibáimból, de azért lassan szaporodtak a hírek, cikkek, interjúk, sőt hosszabb riportok is készültek, persze fotókkal. Rövid idő után azt vettük észre, hogy egyre többen olvasnak bennünket, majd beindult a közösségi oldalunk is, ezért fontosnak tartottuk hivatalosan is bejegyezni a www.szenttamas.rs címet mint kisebbségi nyelven működő tájékoztatási portált. Ez 2014-ben történt, innentől már pályázhattunk is (legtöbbször kevés sikerrel, de mi a kicsinek is örültünk), és biztosak voltunk abban, hogy Szenttamáson nem szűnik meg a magyar nyelvű tájékoztatás. Meg kell jegyezni, hogy ritkán közlünk vidéki híreket, a publikált cikkek 95 százaléka helyi vonatkozású. Ennek ellenére örülünk annak, hogy idővel a határon innen és túl is sokan felfigyeltek ránk, és cikket vettek át tőlünk, amit szerintem az objektív szerkesztéspolitikának köszönhetünk. Kiemelném, hogy írás közben folyamatosan kerültem és kerülöm a szenzációhajhász címeket és a mögöttük lévő semmitmondó szöveget, valamint a bulvársajtós ürességet. A portál célja mindig a hétköznapi olvasó egyszerű, hiteles tájékoztatása volt és marad.

A Történetek rólunk című kötet, Németh Dezső szerkesztésében és a Gion Nándor Kulturális Központ kiadásában, 82 szöveget őriz meg ily módon is az utókor számára.

Fényképezte: Aleksandar Berić

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..