home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Történelmünk élő darabja
VMSZ
2015.04.03.
LXX. évf. 12. szám

A VMSZ sajtóközleménye a Kossuth-szobor ellopásáról

A Vajdasági Magyar Szövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy nagycsütörtök éjjel ismeretlen tettesek, miután talapzatáról lefeszítették, ellopták a magyarittabéi Kossuth-mellszobrot. A Kossuth Lajos halála után alig tíz évvel, 1904-ben emelt mellszobor felállításának ideje híven kifejezi az itteni magyarság nemzetéhez hű elkötelezettségét, a szobor sorsa pedig ugyanúgy tükrözi a térség magyarságának I. világháborút követő megpróbáltatásait, hiszen miután 1919-ben átlőtték, a Kossuth-büsztöt a templomban őrizték. A szobor 1941-ben történt visszaállításától tegnap, 2015. április 2-án éjjelig senki, soha nem bántotta. A VMSZ elvárja a rendvédelmi szervektől, hogy a tett körülményeit és elkövetőit mihamarabb derítsék fel illetve fogják el. Az elkövetők tettükért pedig gyors eljárást követően példát statuáló büntetésben részesüljenek. A Vajdasági Magyar Szövetség volt a kezdeményezője annak, hogy március 15-én a vajdasági Magyar közösség és pártjaik közösen, központi megemlékezés keretében róják le kegyeletüket az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt, ezért pontosan tudja, hogy az ellopott mellszobor szellemi értékét semmi nem pótolhatja. Ugyanakkor a VMSZ tagsága és elnöksége méltó kíván lenni a magyarittabéi magyarok emlékéhez és nagyszerűségéhez, ahhoz a kitartáshoz, amivel 111 éven keresztül, abból 32 éven át a legkeményebb időkben, nagy kockázatot vállalva óvták Kossuth mellszobrát. Ez pedig csak a hitben, a nyelvben, a kultúrában való összetartozás kétely nélküli vállalásával, mindannyian, közösségünk minden tagja együtt teheti meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..