home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Történelmi siker
Tóth Tibor
2022.12.02.
LXXVII. évf. 48. szám
Történelmi siker

Napsütéses, de kellemetlen, hűvös időben látogattam el a magyarkanizsai Testvériség Kajakklubba, ahol a versenyzők nem az edzőterem melegében erősítettek, hanem éppen a csónakokat hozták ki a hangárból, hiszen vizes edzés szerepelt a programban. A versenyidény végeztével két hét szünetet kaptak az ifjú sportolók, majd újra a munka vette át a főszerepet, hiszen a 2022-es idényben elért kiváló eredményeket jövőre is szeretnék megismételni.

Ladányi Lídia a fűzfa alatti padon üldögél, gondolatban már a hamarosan kezdődő edzés kockáit rakja össze. A 2017 óta kajakozó versenyző a pályafutása eddigi legeredményesebb idényén van túl, mivel az országos bajnokságon kitűnően szerepelt, és bekerült az országos válogatottba is.

— A kezdet nehézkes volt, a hosszú tél után nehéz felkészülés következett, viszont egy igazán jó idényt raktunk össze. A szeptember végén rendezett országos bajnokságon egyesben bronzérmet nyertem, párosban pedig a dobogó legmagasabb fokára állhattam. Bekerültem a serdülő- és a juniorválogatottba, majd kijutottam első nemzetközi versenyemre, a szlovákiai Olimpiai Reménységek Versenyére. Pozsonyban három futamot eveztem, párosban a 10., négyesben pedig a 12. helyen végeztem. Összességében elégedett vagyok az elmúlt szezonnal, hiszen az országoson két érmet nyertem, Pozsonyban pedig felmérhettem, hol tartok a nemzetközi mezőnyhöz képest. Jövőre egyesben szeretnék a 3. helyről előrébb lépni, és nemzetközi szinten is megpróbálok javítani a teljesítményemen — mondta Lídia.


A dobogó legmagasabb fokán a Dobó Petra — Ladányi Lídia-páros (Fotók forrása: A magyarkanizsai Testvériség Kajakklub Facebook-oldala)

Kovács Ádám számára az idei év sokkal jobban sikerült a tavalyinál. Több versenyen szállt hajóba, és az érmek száma is növekvő tendenciát mutat, hiszen az első versenytől kezdve folyamatosan érmekkel tért haza.

— Az egyik legfontosabb versenyem a válogató volt, ahol 1000 méteren ezüstérmet nyertem, a tartományi bajnokságon megismételtem ezt a helyezést, az országoson pedig egy hellyel hátrább, a 3. helyen végeztem. Az Olimpiai Reménységek Versenyén egyesben az 54 induló közül a 14. helyet szereztem meg, négyesben pedig válogatottbeli társaimmal együtt a 7. helyig jutottunk. Edzőmmel megbeszéltük, hogy a fejlődés érdekében naponta kétszer edzek, délelőtt, amíg az időjárás engedi, a vízen vagyok, délután pedig kajakozom, a súlyzóteremben erősítek vagy futok. A jövő évben jó lenne tovább fejlődni, 1000 méteren legalább megtartani a 2. helyet, 500-on pedig szeretnék felférni a dobogóra. Egyik sem lesz könnyű, mivel belépek a juniorok korcsoportjába, tehát idősebbekkel kell versenyeznem, de ott is szeretném megállni a helyem. Az ORV mindenképp céljaim között szerepel, viszont emellett ott lennék a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon is — vázolja terveit Ádám.


Kovács Ádám

A minikajakosok klubtörténeti sikert értek el, miután az országos bajnokságon csapatban a 2. helyen végeztek a Palánka mögött. A lenyűgöző eredmény elérésében óriási szerepe van Apró Máténak is, aki a 2012-ben születettek között egyesben 1000 méteren az 1., Takács Alexszel párosban 500 méteren pedig a 2. helyen haladt át a képzeletbeli célvonalon. A tartományi bajnokságon egyéniben szintén a legjobbnak bizonyult, párosban pedig a dobogó legalacsonyabb fokára állhatott.

— Kedvencem az egyéni, mert ott egyedül indulok, és csak saját magamra koncentrálhatok. Egy-egy futam alkalmával általában erősen indulok, majd felveszek egy viszonylag gyors utazósebességet, az utolsó 200 méteren pedig nagyobb sebességre kapcsolok, és hajrázom. A tartományi bajnokság mellett az országost is újra megnyerném jövőre, és párosban is előrelépnénk egy helyet — mondta Máté.

A vajdasági minikajak-bajnokságon egy arany, két ezüst és öt bronz a magyarkanizsai mérleg, ez az összesített pontverseny 3. helyét hozta a csapat számára, az országoson pedig három aranyat, öt ezüstöt és egy bronzot nyertek Apró Roland és László Gábor tanítványai, és ezzel végeztek a történelmi sikernek számító 2. helyen. A Belgrádban megtartott országos felnőtt-, ifjúsági, serdülő- és pionírbajnokságon egy arany- és négy bronzérmet lapátoltak össze a Testvériség kajakozói, az aranyérem a Dobó Petra — Ladányi Lídia-páros nevéhez fűződik, mely az ifjúsági mezőnyben végzett az 1. helyen. Dobó Petra a válogatott tagjaként négyesben a B-döntőben evezhetett a szegedi korosztályos világbajnokságon.

Apró István, az egyesület vezetőedzője kiemelte, hogy a minikajak-pontversenyben elért 2. hely hatalmas előrelépés az utánpótlás-nevelés szempontjából.

— Nagyon sokat dolgozunk a tömegesítésen, a nyáron is megszerveztük a hagyományos kajakiskolát. Nagy eredménynek tartom, hogy a kajakiskolát elvégzettek közül többen a klubban maradtak, és folytatják a munkát. A felnőtt, az ifjúsági és a serdülő korosztályban minden kategóriában vannak versenyzőink, ami azt mutatja, hogy a kajakozóink felnőttek. Több válogatottal is büszkélkedhetünk, és továbbra is azon dolgozunk, hogy még többen kerüljenek az ország legjobbjai közé, a válogatott versenyzőinkkel kapcsolatban pedig arra törekszünk, hogy minél hamarabb a világ élvonalába jussanak. Az idén nemcsak egy-két távon szereztünk érmeket, mint korábban, hanem 1000, 500 és 200 méteren is dobogóra álltak a versenyzőink. Két hét pihenő után újrakezdtük az edzéseket, februárig itthon készülünk, majd Trebinjére utazunk edzőtáborba — mondta a vezetőedző.


Az országos bajnoki ezüstérmes minikajakos csapat

A géppark is bővült az idén, hiszen egy vadonatúj négyes és két egyes hajót vásároltak, utóbbinak a minikajakos korosztályból a pionírok közé lépő versenyzők veszik nagy hasznát. Az egyesületek száma két-három klubbal gyarapodott az országban, ami optimizmusra ad okot, az azonban kevésbé, hogy a korábbi megbízható versenyzők, akik a világversenyeken érmeket szereztek, valamelyest visszaestek. A serdülő és az ifjúsági korosztályban viszont rohamosan fejlődnek a szerbiai kajakozók, az idén már Európa-bajnoki címet is nyertek, és többen világviszonylatban a legjobbak között találhatóak. Ennek tudatában leszögezhetjük, hogy a szerbiai kajaksport előtt fényes jövő áll, és a szövetség, valamint az olimpiai bizottság is felismerte, hogy támogatni kell ezt a korosztályt, hiszen néhány éven belül még jelentősebb eredmények várhatóak tőlük.

A magyarkanizsai egyesület célja, a minél jobb eredmények elérése mellett, a tömegesítés, hiszen tömegből kerülnek ki a legjobb versenyzők.

— Nem az a legfontosabb, hogy mindenkiből élsportoló legyen. Nálunk egy jó kis társaság jött össze, az edzések és a versenyek kiváló hangulatban telnek, a gyerekek örömmel járnak ide, és szívvel-lélekkel szurkolnak egymás sikereiért. Versenyzőinknek megpróbálunk minél jobb feltételeket teremteni, és jövőre is sikeres évre számítunk — mondta Apró István.

Beszélgetésünk után István azonnal az edzésre készülődő versenyzőkhöz sietett, hiszen a fiatalok már várták, hogy együtt szálljanak vízre, és szeljék a habokat, hiszen eredmények csak kemény és kitartó munkával érhetőek el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..