home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Történelmi pont
Tóth Tibor
2023.10.06.
LXXVIII. évf. 40. szám
Történelmi pont

Európa-liga csoportkör, 2. forduló

Topolya: TSC—Olympiacos 2:2 (0:1)

TSC Aréna, 4100 néző, vezette: Benoit Bastien (Franciaország)

Gólszerzők: Đakovac a 63., Pantović a 90. percben, illetve Masouras a 16., Podence a 67. percben.

TSC: Ilić, Cvetković, Čalušić, Antonić (Vulić), Petrović, Radin (Mirčevski), Stojić, Đakovac, Stanić (Pantović), Rakonjac (Vlalukin), Jovanović (Sós). Vezetőedző: Žarko Lazetić.

Olympiacos: Paschalakis, Rodinei, Retsos, Ntoi, Quini, Hezze, Camara, Masouras (Solbakken), Fortounis (Alexandropoulos), Podence (Jovetić), El-Kaabi (Porozo). Vezetőedző: Diego Martínez.

Kétgólos hátrányt ledolgozva történelmi pontot szerzett a TSC az Európa-liga 2. fordulójában a 47-szeres görög bajnok és 28-szoros kupagyőztes pireuszi Olympiacos ellen. A mérkőzésen számos közéleti személyiség mellett tiszteletét tette a magyar labdarúgás egyik korábbi meghatározó játékosa, a 61-szeres válogatott Détári Lajos, aki pályafutása során a görög csapat mezét is viselte.

A belgrádi Crvena zvezda szurkolóival megerősített görög drukkerek kiváló hangulatot varázsoltak a stadionba, de a nagy számban megjelent Blue Betyárs, azaz Kék Betyárok is megpróbáltak versenyre kelni a mintegy négyszáz vendég ultrával. Erőteljesebben kezdtek a pireusziak, az első negyedórában a játék a topolyai térfélen folyt. A 16. percben a portugál Podence ívelt be a jobb oldalról, a labdára kiválóan érkezett Masouras, és 10 méterről a bal alsó sarokba fejelt. A vezetés megnyugtatta a görögöket, akik főleg az eredmény őrzésével voltak elfoglalva, a támadásokat már annyira nem erőltették, és a TSC lassacskán átvette a játék irányítását. Az első hazai lehetőség a 28. percben adódott, amikor Stanić lőtt 18 méterről, ám a labda elakadt a görög védőkben. Három perccel később Rakonjac lőtt 16-17 méterről, de labdája a vendégkapu fölé szállt, a 39. percben pedig Petrović lőtt kapásból, a görög hálóőr azonban a helyén volt.

A második félidőt görög lehetőség nyitotta, amikor a kiváló labdákat osztogató Podence El-Kaabit ugratta ki, aki egy kissé kisodródva a topolyai kapusba lőtte a labdát, majd a kipattanót a védők szögletre mentették. A szöglet után megduplázta előnyét az Olympiacos, amikor Fortounis Podencéhez passzolt, aki ezután mintegy 12 méterről a rövid alsóba lőtt. A 63. percben szépített a TSC, miután a görögök térfelén labdát szereztek a hazaiak, a tizenhatosba betörő Jovanović kiválóan passzolt Đakovac elé, akinek a lövése a bal alsó sarokban kötött ki. A 71. percben tíz emberre maradtak a görögök, mert Ntoi utolsó emberként lerántotta a kapu felé tartó Jovanovićot. Ígéretes szabadrúgáshoz jutott a TSC, ám Petrović a bal kapufa mellé tekerte a labdát. Az emberelőnyben játszó hazaiak fokozták a nyomást a görög kapura, viszont a vendégek tíz emberrel is veszélyesek voltak, és a 82. percben a montenegrói Jovetić lövését Stojićnak kellett blokkolnia. A 90. percben jött a várva várt — és a játék képe alapján megérdemelt — egyenlítés. Stojić kitűnő érzékkel emelt a csereként beállt Pantović elé, aki 10 méterről a léc alá bombázott. A 90 + 5. percben Vulić lövésénél felugrottak a helyükről a hazai nézők, ám a labda nem sokkal a kapu felett hagyta el a játékteret.

A mérkőzés után Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója kiemelte, hogy a csapat fejlődése mérkőzésről mérkőzésre látható.

— Hatalmas múltra visszatekintő és óriási tapasztalattal bíró ellenféllel játszottunk ma. A kezdeti megilletődöttség után megnyugodott a csapat, több passzt is sikerült összekötnünk, és ekkor már érződött, jó irányba tart a mérkőzés. A nagy csapatok és köztünk lévő különbség leginkább az, hogy az adódó helyzeteket ők azonnal értékesítik. Örömmel tölt el, hogy megvolt bennünk a kellő tartás és erő, így a kétgólos hátrányt ledolgozva sikerült egyenlítenünk. Ez bizakodással tölt el bennünket, mind az európai, mind a hazai bajnoki mérkőzéseket illetően. Pontot szereztünk, amiről korábban csak álmodni tudtunk — mondta Palágyi.

A csoport másik mérkőzésén a West Ham United 2:1-re nyert Freiburgban, és 6 ponttal vezeti a csoportot a 3 pontos Freiburg, valamint az 1-1 pontot gyűjtött Olympiacos és TSC előtt. A következő fordulóban, október 26-án a TSC Németországba, a Freiburghoz látogat. Žarko Lazetić játékosai azonban már vasárnap pályára lépnek, amikor a Szuperliga 11. fordulójának keretében a szabadkai Spartacust fogadják. A mérkőzést 17.30-tól a TSC Arénában játsszák.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..